De mystiska tornen på Sardinien

Ett av många mystiska torn på Sardinien.
Ett av många mystiska torn på Sardinien.

Reser du till Sardinien, går det nästan inte att undvika att lägga märke till tornen byggda av enorma stenblock, som ligger utspridda på Medelhavsön. Tornen, som endast finns på Sardinien, byggdes av en kultur som vi inte vet så mycket om, och som därför fortfarande omges av en viss mystik.

Det finns idag cirka 7000 kägelformade torn, kallade nuraghe, kvar på Sardinien. De finns i olika storlekar och medan några står ensamma i landskapet, skapar andra större sammanhängande formationer bestående av flera torn.

Ett unikt arkitektoniskt fenomen

Även om du inte omdelbart imponeras av synen av dessa stentorn, är det svårt att inte beundra den byggtekniska kunskapen, som har gjort att så många av dessa torn fortfarande präglar landskapet på Sardinien, mer än 3000 år efter de byggdes.

Tornens väggar, som skapar ett kupolformat rum, består av tre lager. Ett yttre lager av stora stenar som lutar inåt, och ett intre lager av mindre sten som tillsammans med ett mellanlager bestående av småsten och jord, gör hela strukturen mycket stabil trots att man inte använt något murbruk. Några av dessa torn är upp mot 25 meter höga, och många har flera våningar innanför, som är sammankopplade med en spiraltrappa längs innerväggen.

Även om man inte vet med säkerhet, antar många arkeologer att tornen på Sardiniens bronsålder, fungerade som bostad, fästning eller religiöst tempel.

Besök ett nuraghe-torn på Sardinien

Även om du kommer att stöta på ovanligt många av dessa fascinerande stentorn på din väg runt Sardinien, är de ofta delvis begravda eller kollapsade, och du avråds från att försöka klättra in i dem.

Istället kan jag rekommendera dig att besöka en av de platser, där man har gjort en utgrävning av tornen och det omkringliggande samhället. Besök till exempel Su Nuraxi di Barumini som du hittar på vägen mellan Barumini och Tuili mitt på ön. Det är den största utgrävningen i sitt slag på Sardinien. Analyser visar, att Su Nuraxi är upp emot 3500 år gammalt, och att det genom åren blivit förstärkt och utbyggt flera gånger, vilket har gjort den till en fästning nästan omöjlig att inta.

Su Nuraxi di Barumini blev upptaget på UNESCOs världsarvslista år 1997, och du kan uppleva platsen på guidade turer som tar plats dagligen.

Läs mer om alla våra hideaways på Sardinien här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer