Mysiga julmarknader i Italien

Du kommer sent att glömma ett besök på en italiensk julmarknad, oavsett om det är på Piazza Navona mitt i Rom, eller ute i en av de mindre, mer okända landsorterna. Se fram emot att gå på upptäcktsfärd bland vackert snidade krubbor och flera bodar där du kan smaka på läckerheter som får det att vattnas i munnen på dig.

Julmarknaderna i Italien är inte bara stämningsfulla, utan ger dig också en unik chans att stifta närmare bekantskap med lokala delikatesser och konsthantverk. Även om det finns flest julmarknader i den norra delen av landet, kan du hitta dem i stort sätt hela Italien fram till den 6 januari. Här nedan kan du se ett litet urval av marknader i Italien, där du garanterat kommer att komma i julstämning.

Bolzano – Piazza Walther

Den största italienska julmarknaden i Sydtyrolen, och enligt många en av de trevligaste i Italien. I år hittar du som vanligt de 80 bodarna på Piazza Walther, i hjärtat av Bolzanos gamla stadskärna. Här är det tradition att julpynta efter konstens alla regler, liksom doften av glögg (eller vin brulé som det kallas här), rostade kastanjer och julbak sprider sig på de charmiga medeltida gatorna. Du kan också besöka utställningar av konsthantverk, och så finns det underhållning för barnen i form av ett minitåg, en karusell, en skridskobana och en dockteater.

Julemarked i Bolzano
Julmarknad i Bolzano.

Milano – Oh bej! Oh bej!

Lite längre mot sydöst, i Milano, hittar du modestadens största och mest traditionsrika julmarknad i skuggan av stadens vackra borg, Castello Sforzesco. Du bör avsätta större delen av dagen för att hinna runt hela Oh bej! Oh bej!, som också är känd under namnet Fiera di Sant’Ambrogio. Marknaden har rötter hela vägen tillbaka till medeltiden, och bjuder idag på cirka 400 bodar där man säljer allt från juliga godsaker till ett brett utbud av konsthantverk. Marknaden tar år 2018 plats mellan den 7-10 december

Panettone
Prova en bit Panettone om du är i Milano på julen – kakan härstammar från staden och är mycket populär i december månad. Foto: N i c o l a, CC BY 2.0.

Rom – Piazza Navona

Varje år tar flera olika julmarknader plats i den italienska huvudstaden, men den största och mest kända hittar du på vackra Piazza Navona i hjärtat av Roms historiska stadskärna. Här finns flera bodar inpressade mellan berömda fontäner, och då och då kan barnen uppleva underhållning anpassad till dem. Marknaden avslutas den 6 januari i samband med att häxan La Befana, delar ut gåvor och godis till de barn som varit snälla, och kol till de som varit stygga.

Om du inte hittar dina julklappar på marknaden kan du spana in dessa tips på julshopping i Rom.

Piazza Navona
Normalt är det de vackra kyrkorna och de mysiga caféerna som lockar turisterna till Piazza Navona. Men i december är det nog främst julbodarna som lockar… Foto: N i c o l a, CC BY 2.0.

Neapel – Marknad för julkrubbor

Julkrubborna utgör en viktig del av jultraditionerna i de katolska länderna, däribland i Italien. Populariteten kan spåreas hela vägen tillbaka till den julkrubba som Franciskus av Assisi – grundaren av Franciskanerorden – år 1223 skapade i en grotta i den italienska staden Greccio. Idag hittar du dessa små krubbor, som skildrar Jesu födelse hemma i fönsterkarmarna, i kyrkan, och i butikernas skyltfönster. Man ställer till och med upp krubbor med figurer i naturligt storlek på offentliga platser, t.ex. framför Petersplatsen framför Peterskyrkan i Vatikanstaten.

Julekrybbe
Julkrubban är viktig i Italien. Foto: Francesco Crippa, CC BY 2.0.

Vill du köpa med dig en italiensk julkrubba hem, eller eventuellt hitta smådelar för att göra din egen, bör du åka till Neapel. Här håller man varje år en marknad för krubbor på den smala gatan Via San Gregorio Amrena, där du hittar allt som du kan tänkas behöva för att skapa din egen presepio.

Res till Italien i jul

Vill du att julen ska firas på ett unikt sätt i år? Varför då inte boka en resa till Italien och uppleva alla de traditioner och stämningen som råder här i julmånaden? På Escapeaways hemsida hittar du våra handplockade hotell och semesterbostäder som ligger i ovan nämnda städer – samt många fler.

Buon Natale!

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer