Museo Nacional del Prado – ett måste att besöka när du reser till Madrid

Museo Nacional del Prado
Museo Nacional del Prado. Foto: Fred Romero. CC BY 2.0

Bakom namnet Museo Nacional del Prado, gömmer sig ett museum i världsklass med en imponerande samling av europeisk och framförallt spansk konst från perioden 1200-talet fram till 1800-talet.

Jag har besökt detta fantastiska museum ett par gånger. Första gången var en något överväldigande tur runt i det kolossala museets otaliga salar, fyllda med mästerverk från framförallt de stora spanska konstnärerna. Andra gången var jag på en rundvisning med guide, och vilken upplevelse det var – och precis den upplevelsen önskade jag att min resekompanjon skulle få, på vår senaste tur till Madrid.

Udstilling på Museo Nacional del Prado
Fotokälla: Museo Nacional del Prado

Sagt och gjord. Jag kontrollerade naturligtvis Pradis egen hemsida, men hittade inte någon information om guidade rundvisningar. Det gjorde jag i gengäld på Madrid Museum Tours som, liksom Viator, erbjuder privata rundvisningar på alla stora museum och dessutom till en rad andra attraktioner – i Spanien men också i övriga länder i Europa.

Velázquez och Goya

Jag föll för en rundvisning på Prado med Velázquez och Goya som tema, och vår rara och mycket insatta guide, Kate, visade oss runt och berättade om de två målarmästarna. Det var en fröjd att få lyssna till henne. Kate är från Sacramento i Kalifornien i USA, har läst konsthistoria på Harvard University och är nu på väg att avsluta sin master i historia på universitetet i Madrid.

Goya
Staty av Goya i Madrid. Foto: Federico Jorda. CC BY 2.0

Det var spännande att gå ner på djupet av några av alla de konstverk som hängde på museet, och få lära sig lite om spansk historia, och hur Goya påverkades av sin stora föregångare Velázquez som “kunglig hovmålare”. Allt serverat på ett kompetent vis under den 2,5 timmar långa turen Tour de Prado.

Priset för denna stora upplevelse var drygt 160 euro, samt en entrébiljett på 14 euro. Det är mycket pengar, ja visst, men skulle två personer gå på fotboll och se Real Madrid, så skulle priset nog vara det dubbla. Det handlar helt och hållet om ditt intresse. Vi var mycket nöjda med vårt val, för under vårt besök i Madrid förlorade storlaget derbyt mot Atletico Madrid, så det hade ju ändå inte varit kul att sitta på Bernabeo och uppleva den besvikeslen…

Resor till Madrid

Få fler tips på upplevelser i Madrid här på bloggen, och läs mer om alla Hideaways handplockade hotell och semesterlägenheter i Madrid här.

skriven av
Mer av Karen Boye

Folkliga kulturtraditioner i Italien

Italienarna är generellt enormt stolta över deras kulturarv och traditioner. Den lokala...
Läs mer