Mums! Recept på en italiensk aprikosmarmeladkaka

Den italienska aprikosmarmeladkakan, eller crostata alla confettura som det heter på italienska, är en riktig nonna-kaka: en klassisk husmoderskaka, som hittas på många frukostbufféer och kaffebord runt om i Italien. Orsaken är enkel: en är enkel att laga, den är god i all sin enkelhet – och den kan lätt varieras.

Kvaliteten på kakan, beror naturligtvis på ingredienserna, som bör vara av högsta kvalitet – något jag anser bör vara lätt att följa, då ingredienserna är så få. Så köp färska ägg, och gör din egen marmelad, eller köp en riktigt god en. Och så bör du knåda degen för hand, då användandet av en maskin höjer temperaturen på degen, vilket gör den alldeles för mjuk.

Som du kan läsa här nedan, ska degen in i kylen direkt efter att den är knådad, för det gör den mycket lättare att senare rullas ut.

Fakta:
Tid: 15 min + 30 min vila + 30 min i ugn
Antal portioner: 6-8 portioner / 1 tårta

Ingredienser:

  • 250 g vetemjöl
  • 125 g smör (rumstempererat) + 20 g till att smöra formen
  • 110 g florsocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 200 g aprikosmarmelad eller annan fruktmarmelad (helst en mycket tjock marmelad med minst 35% frukt)
  • Salt

Gör så här:

Sila mjöl och florsocker ner i en bunke och smaka av med en nypa salt. Rör ner smör, ägg och äggula och blanda tills degen har en bra konsistens. Forma degen till en boll, täck den med platsfolie, och låt den vila i kylskåpet i 30 minuter.

Italiensk abrikosmarmeladetærte
Den italienska aprikosmarmeladkakan är en klassik husmoderskaka

När degen har vilat tillräckligt länge, rullas två tredjedelar av degen ut till en cirkel. För att undvika att den fastnar på bordsytan, kan du med fordel rulla ut den mellan två bitar bakplåtspapper. När degen är utrullad till en storlek som passar din valda kakform (cirka 26 cm i diameter), smöras formen innan degen trycks ut däri, och pickas med en gaffel i botten.

Färdigställ kakan:

Bred ut marmeladen över degen. Ta den sista tredjedelen av degen och rulla ur den. Skär den i tunna remsor och lägg dem i ett rutmönster på kakan, så att de formar ett vackert lock på kakan. Du kan med fördel skära ut remsorna med en sporre, så att de får en vacker kant. Pensla remsorna med lite äggula som du rört ut med lite vatten.

Baka kakan på 170 grader C i cirka 30 minuter.

Servering:

När kakan har svalnat, kan du stjälpa upp den på ett serveringsfat och eventuellt pudra med lite florsocker.

Chokolad-variant:

Om man älskar Nutella och nötkräm, kan man istället för marmelad använda Nutella eller något liknande. Ta 200 gram kräm och blanda med 20 g grädde så att den inte torkar ut helt under gräddningen i ugnen.
Buon appetito!

Vill du ta emot fler recept från Mamma Luisa?

- då ska du trycka här och anmäla dig till vårt nyhetsbrev!
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer