Mums! Friterade kakor med ostkräm från Sardinen

Dessa kakor är kända på hela Sardinien, även om de primärt härstammar från staden Nuoro – ett område med många (får-) herdar, som ligger nästan mitt på ön. Även om kakorna idag är kända som en traditionell dessert på ön, så var de ursprungligen en symbolisk huvudrätt, som herdarna fick av sina fruar när de kom hem från sin vandring med fåren.

Kakona är kända som seadas, eller sebadas. På Sardinien serveras de traditionellt med miele di corbezzolo som är en bitter och söt honung från en sardisk planta (corbezzolo) – som på engelska kallas strawberry tree då dess frukter liknar jordgubbar. Det är dock många som istället vill få kakorna serverade med socker, även om socker inte produceras på Sardinien – men ett lokalt talesätt lyder: baè, baè, mènzus chin su tùcarù, vilket betyder: helt ärligt, de är faktiskt bättre med socker!

Se alla våra semesterbostäder och hotell på Sardinien här

Kakan kommer dessutom i två olika versioner med hänsyn till fyllningen. En, där fyllningen är färskost, och en annan med bakad ost (som i detta recept). Jag vill påstå, att det viktigaste är, att osten inte är för salt. Men honung eller socker; färsk eller bakad ost… det är en smaksak!

Fakta
Tid: ca. 2 timmar
Antal kakor: ca. 10 st

Ingredienser:

Fyllning

  • 400 g mild ost, t.ex. mozzarella eller en mild Herrgård
  • 1-2 ekologiska citroner
  • 1-3 msk finmalet semolinamjöl
  • 1 ½ dl vatten

Degen

  • 500 g vetemjöl
  • 50 g ister
  • Vatten
  • Salt
  • Olja till stekning

Tillbehör

  • Flytande honung eller socker

Gör så här:

Fyllningen

Riv osten och smält den därefter i 1-1 ½ dl vatten. Häll bort vattnet och häll på nytt varmt vatten i skålen. Denna process drar ut saltet från osten. Tillsätt därefter citronskal och semolina. Det hela vispas samman till en krämig konsistens. Massan skall nu formas till små platta skivor. Den mest optimala arbetsplatsen är vid ett stenbord som är fuktat med vatten – t.ex. en marmorskiva. Ta cirka en matsked ostmassa, som du med blöta fingrar formar till en runt skiva. Massan ska räcka till 10 skivor.

Om ostmassan är mycket blöt, är det en fördel att dela upp den i små portioner och låt den svalna av/stelna. Idealt sätt ska skivorna av ostmassan mäta cirka 10 cm i diameter, och ha en höjd på cirka 5 mm.

Ostskivorna är färdiga, när de är utplattade på båda sidor och lagt för att torka på en handduk.

Degen
Mjölet knådas noggrant med ister och lite ljummet vatten som är lätt saltat. Låt den vila en stund, och rulla sedan ut i en pastamaskin till långa, tunna remsor. Placera en degremsa på bordet framför dig och placera ostskivor på toppen med ett mellanrum på ungefär 4 cm. Lägg på en annan remsa ovanpå som lock och skär nu ut runda kakor med en degsporre där diametern är ungefär 2 cm större än fyllningen. Degen trycks väl ihop hela vägen runt kanten – det är viktigt att undvika luftfickor i degen då dessa kommer att blåsa upp och få degen att brista under tillagningen. Gör eventuellt ett litet hål med en nål för att få ut luften

Kakorna är nu redo för stekning

Tips: För att undvika att kakorna öppnar sig under stekningen, kan det hjälpa att fukta kanterna med ett uppvispat ägg innan de läggs ihop.

Stek nu kakorna gyllene i olja, och servera direkt (!) med flytande honung eller socker. De fungerar inte att förbereda, då blir de mjuka och mister sin magi. De ska serveras rykande varma och direkt efter stekning.

Servera med ett kallt glas dessertvin, gärna Malvasia di Bosa.

Förvaringstips: Har du gjort fler kakor än ni tänkt äta (tro mig, en kaka per person räcker gott och väl, då de är väldigt mättande)? Då kan du frysa dem i skedet innan stekning. De ska dock strösslas med lite semolina först. De kan också förvaras i kylen, på en fuktig handduk, några dagar.

Buon appetito!

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer