Mitt Verona

Verona

Det finns en stad i Italien som jag kallar “hemma”, och den staden är Verona. Precis som för Romeo och Julia var det kärleken som förde mig till Italien och Verona, och att en stad och dess invånare skulle göra så stort intryck på mig, det trodde jag inte var möjligt. Verona är livsglädje, kultur och gastronomi samlat på en och samma plats. Den romantiska atmosfären kommer nog aldrig släppa taget om stadens kärna. Låt mig visa dig mitt Verona.

Mer än bara Romeo och Julia

All respekt till Romeo och Julia, men Verona är SÅ mycket mer än balkongen där dramat berättar att Romeo stod och suktade efter sin älskade Julia. Balkongen finns ännu kvar, och besöks och fotograferas flitigt av unga som äldre förälskade turistpar tillsammans med statyn. Det har jag också gjort, men det är en bild ni aldrig kommer få se publicerad på denna blogg…

Verona, staden som ligger i hjärtat av regionen Veneto, mellan Gardasjön på vänstra sidan och Venedig i öst, är på många sätt skiljelinjen där Nord– och Syditalien möts. Det märker man framförallt i matlagningen, där olivoljan ersätts med smör, och pasta med polenta.

Det som fascinerar mig mest med Veronas stadskärna är de mäktiga monumenten, som till exempel den världsberömda Arenan som står i stark kontrast till den moderna shoppinggatan Via Mazzini med stiliga modebutiker och caféer.

Opera-arenaen i Verona
Opera-arenan i Verona.

Verona är mitt hem i Italien. Hit kom jag som ung man utan att kunna ett ord italienska, och utan tycke för vin och grappa. Ett år senare lämnade jag staden och talade nu flytande italienska, hade fått smak för vin (och senare också grappa), en smak som nog har kommit för att stanna. Verona är min första italienska kärlek, och den glömmer jag aldrig.

Historia

Verona var från början en romersk provins med namnet “Urbs Nobilissima”. Under Julius Caesar blev Verona den nordligaste porten till det centrala Romerska Imperiet. Verona är, tillsammans med Rom, den stad med flest lämningar från Romartiden. Omkring år 489 intog kung Teodorico staden och gjorde den till sin militära bas. Flera folkslag och kungar har sedan dess regerat i staden, innan den på 1200talet blev en självständig stat. Mellan 1300-1387 regerade den mäktiga familjen La Scala i Verona. Tiden därefter präglad av stridigheter mellan storfamiljen Visconti i Milano, Österrike samt staden Venedig som i många år var Veronas beskyddare. Dock var staden under österrikiskt styre fram till 1866, efter det att Italien blivit en enad självständig stat.

Var ska man äta i Verona?

Det är självfallet lätt att slå sig ner på en restaurang på Piazza Bra eller Piazza delle Erbe, dessutom är staden full av gourmet-restauranger och ställen med både en och två Michelinstjärnor. Det som dock kräver lite övning och äventyrslust är att dyka in på stadens sidogator och små torg och hålla utkik efter autentiska och genuina matstället. En av mina personliga favoriter är restaurangerna på och omkring Piazzetta Pescheria; en mysig plats som är gömd för de flesta av stadens turister. Det samma gäller området i stadens utkant, vid broarna Ponte Nuovo och Ponte Navi i öst. Här hittar man flera bra restauranger och trevlig stämning om kvällarna.

Italiensk restaurant i
Verona är full av trevliga restauranger…

Själv har jag ett personligt favoritställe, som har blivit det för att det var jag här jag spenderade mycket tid då jag bodde i Verona. Platsen är Piazza San Zeno, där en av mina bästa italienska vänner fortfarande bor. Här möts den antika delen av staden med stadsdelen Chievo, som också är namnet på stadens fotbollslag – AC Chievo – som spelar i den bästa italienska fotbollsligan, Serie A. På Piazza San Zeno råder en folklig stämning med många barer och restauranger.

Priserna är också anpassade därefter – låga i förhållande till de mer centrala delarna av staden. Avståndet till centrum är bara en god promenadtur bort.

Kommer man med bil kan man med fördel åka på en tur utanför Verona där man hittar ett skönt urval av trevliga pizzerior och lantliga restauranger och krogar. Trattorior och Agriturismi (bondgårdar med restauranger) finns det också många av, och maten är alltid hemlagar, vällagad och välsmakande.

Gardasjön – en närliggande badmöjlighet

Veronas geografiska läge mitt inne i landet, tillsammans med den höga luftfuktigheten på sommaren, gör att man ofta behöver ett andningshål när sommarens värme kommer. Italiens största och mest kända sjö, Gardasjön, är därför ett perfekt utflyktsmål för barn och vuxna som här kan ta sig ett dopp i sjöns klara vatten. Med en biltur på bara 45 minuter är man framme vid de kända städerna Lazise, Bardolino och Garda på sjöns sydöstliga kust. Det är också i detta område man hittar Gardaland – den stora nöjesparken som framförallt väcker jubel hos yngre semesterfirare.

Runt Gardasjön råder en avslappnad stämning, och den kända semesterdestinationen som har lockat skandinaviska bilturister i årtionden, bjuder på allt från badning i sjön till vandringsupplevelser, och små stämningsfulla städer vid den vackra sjöbredden.

Limone ved Gardasøen
Vid Gardasjöns kust ligger många vackra städer som du kan besöka – här Limone.

Gardasjön runt” som heldagsutflykt är attraktivt för både barn och vuxna, med en härlig blandning av upplevelser, allt efter intresse. En av mina egna favoritstäder att besöka från min tid i Verona är Gardasjöns “huvudstad” Riva del Garda upp på sjöns norra spets. Det är en stämningsfull stad med ett äkta och trevligt centrum samt med de omkringliggande bergen som skapar en vidunderlig kuliss. En spektakulär syn är det lilla torget med rådhuset som kikar ner mot sjöbredden. Torget som nästan påminner om en teaterkuliss fascinerade både mig själv, men framförallt också min far som var på besök en solig marsdag för flera år sedan. Det är utan tvivel en av mina favorittorg i hela Italien.

På västkusten bör man unna sig själv ett besök i de små städerna Salò och Gardone Riviera, som bägge bjuder på en riktigt mysig atmosfär. I Salò är det sjöpromenaden som imponerar, medan man i Gardone Riviera kan skryta med både sjöpromenad och Il Giardino Botanico Hruska, som är den met kända botaniska trädgården runt sjön. Sirmione, med sin halvö och fästning, ligger i den södra delen av sjön och är också väl värt ett besök. Här får du dock vara beredd på en större andel turister.

Planlägg din semester i och omkring Verona

Med Verona som bas, eller som övernattning som en del av en rundresa, får du precis det “smakprov” som en tur till norra Italien förtjänar. Från Verona är det aldrig långt till spännande utflyktsmål och upplevelser. Gardasjön, som redan nämnt, vindistriktet Valpolicella med sina världsberömda Amarone-viner, eller destinationen över dem alla – Venedig – är alla innanför räckvidd som utflykt eller etapp när man planlägger sin semestertur.

Min erfarenhet säger, att Verona är bäst i sällskap med andra destinationer. Om du är iväg på semester en vecka är det optimalt att bo 2-3 nätter i Verona, och restan av veckan vid Gardasjön eller i Valpolicella-området. Vid en längre rundresa med flera dagar till ditt förfogande, kan du utan problem inkludera en tur ner till Toscana, eller varför inte besöka stränderna vid Adriatiska kusten.

Brenzone
Brenzone vid Gardasjöns kust är ytterligare en bra utflyktsmöjlighet från Verona.

Se alla våra hotell och semesterbostäder i Verona här.

Möjligheterna för en varierad och upplevelserik semester med Verona som bas, är många. Och glöm inte att Italien alltid ska upplevas i lugnt tempo, hellre en extranatt för att slippa stressa sig igenom besöket. För min egen del var det nu ett tag sedan jag var tillbaka och besökte min italienska favorit och första kärlek. Tänk om jag skulle få ta med min nyblivna hustru till Verona och presentera dem för varandra! Ett möte som säkert blir både spännande och givande – jag lämnar aldrig Verona utan att ha blivit rörd och berörd.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer