Mitt Kalabrien

Vi kan lika gärna erkänna det: Kalabrien är en av de regioner i Italien, som är minst känd utanför landets gränser. Detta betyder dock inte, att den är mindre värd att besöka; det är faktiskt synd om du inte ger dig själv möjligheten att själv upptäcka denna gömda pärla.

Här vill jag gärna presentera denna förbisedda region för dig, genom mina personliga upplevelser eftersom jag har en väldigt speciell relation till den. Det är nämligen mitt andra hem…

Oavsett om du älskar sol, strand, god mat eller natur, så kommer Kalabrien kunna leverera det. Kalabrien har en rad olika provinser, men jag känner främst till provinsen Cosenza, min familj är nämligen från en liten landsort i denna provins. Landsorten har bara 7000 invånare och heter Roggiano Gravina. Här står tiden stilla. De har nästan aldrig sett utländska turister och det är därför ett perfekt exempel på det som man ofta omnämner som “Det äkta Italien”.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i Kalabrien här.

Att komma hem

Jag är särskilt fäst vid denna landsord, för det är här jag har spenderat alla mina somrar och påsklov sedan jag föddes. Jag har hela 15 mostrar och morbröder och varje gång jag kommer tillbaka på besök ställer de till med fest. Redan veckor innan min ankomst börjar de fråga mig vad jag vill äta när jag kommer, och hur de ska bädda min säng… Det är helt omöjligt att inte känna av gästfriheten. Inte bara för att det är min familj, utan också för att kalabreser har en uppriktig och särskild hållning till människokontakt.

Jag kommer inte hit för att ligga på stranden, då den befinner sig mitt emellan Joniska havet och Tyrrenska havet. Men det är värt att nämna att det finns massa flotta stränder i Kalabrien, till exempel i Capo Vaticano, Tropea och Diamante – för att bara nämna några få…

Stranden Capo Vaticano i Calabrien
Capo Vaticano har en av de många fina stränderna i Kalabrien…

För mig är Kalabrien natur, god mat och landsorter med charm, medan det för många andra är sol och strand.

Vilken mat är typisk “calabrese”?

Varje italiensk region har sin specialitet. Nationellt sätt är Kalabrien känt för sin nduja. Så vad är då det? Det är en slags tjock korv av fläskkött vilken innehåller stora mängder chili. För de som älskar både kött och kryddstark mat, är detta verkligen något som bör provas.

En annan typsik rätt, som jag ofta blir bjuden på när jag är på besök, är rätten maccaruni fatti in casa – eller hemmalagade maccheroni (som inte för förväxlas med makaroner). Detta är en slags spaghetti med hål i mitten. De flesta i min familj är emot att använda sig av pastamaskiner och tillverkar dem direkt i handen. För att göra spaghettin tunn och med ett hål i mitten, använder de sig av en lång tunn pinne från ett pilträd. Denna typ av pasta serveras med en härlig tomatsås med kött i. Det vattnas i min mun bara jag tänker på det…

Mad i Calabrien
Kalabrien har fullt av god gastronomi att erbjuda…

I det hela taget kan man säga, att folk från Kalabrien är stolta över deras kryddstarka mat, och jag får nog beskylla dem för att jag inte kan njuta av någon mat alls, utan att ha lite chili på…

Traditioner, som hålls

Mina föräldrar tillhör en generation, som var tvungna att lämna sitt kära hem, för att finns lyckan på en annan plats. De har nu bott i Norge i över 40 år, men jag kan se på dem att längtan efter deras hemstad är lika stor idag som den måste ha varit den dagen då de lämnade den. Varje gång vi besöker Kalabrien, är deras glädje så stor och jag älskar att se mina föräldrar återförenas med sina familjer och med deras rötter. Dessa besök har blivit till en tradition för oss varje år, och utan tvekan något som jag alltid ska fortsätta med.

Sabrinas mor i hjembyen Roggiano Gravina
Sabrinas mamma i hembyn Roggiano Gravina.

Det som värmer extra mycket, är att uppleva att mina föräldrar ser samma landsort som då de var unga – och att också jag själv ser samma landsort som jag kommer ihåg från min egen barndom. Plasten har inte moderniserats för mycket, och det är jag tacksam för.

Detta var en mycket liten presentation av det Kalabrien som jag känner till – jag kommer att återvända mer fler personliga historier senare. Ha en fin dag!

Har du frågor om en semester i Kalabrien?

Ring då till våra experter på 040 60 60 499 eller skriv till oss genom att trycka här!
Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Sicilien på två hjul

Känner du till filmen Vacanze Romane? Den där Gregory Peck kör runt...
Läs mer