Mitt hemliga favoritställe i norra Italien

Ibland måste du dela med dig av dina hemligheter med andra… eller rättare sagt – du måste dela med dg av dina hemliga favoritplatser med andra. Och idag har jag därför bestämt mig för att bjuda in till till mitt hemliga favoritställe i norra Italien.

Stället är enligt tidningen “The Guardian” en plats som “…folk från Milano-området har hållit för sig själva”.

Det är en mycket vacker plats, som ligger i regionen Piemonte (väster om Lago Maggiore – cirka 30 minuters bilfärd från flygplatsen Malpensa vid Milano). Namnet är: Lago d’Orta och italienarna talar om platsen som “…sjön turisterna inte har upptäckt”. Men det har du nu!

Ärligt! Jag har bott i norra Italien i snart 5 år nu, och sett MÅNGA vackra platser, men Lago d’Orta och sjöns huvudstad Orta San Giulio, är två av mina absoluta favoritplatser i hela Italien.

Precis som när man blir kär, kan det vara svårt att förklara varför… men jag ska försöka förklara varför jag tycker om platsen så himla mycket.

Lugn och ro för själ och öga

Folk från Milano-området kallar platsen för “La Cenerentola” (Askungen) för att e anser sjön vara vackrare än ess systersjöar Comosjön och Maggioresjön. Första gången jag upptäckte Lago d’Orta hade jag lust att ropa “jag är i himlen!”. Både stillheten och skönheten som omger Lago d’Orta är överväldigande.

Ortasøen
Ortasjön om given av berg, hus och landskap…
Ortasøen
Det finns många trevliga krokar och småtorg i huvudorten Orta San Giulio.
Ortasøen
Ortasjön sett från hamnen i Orta San Giulio

Det, som gör stället helt unikt i förhållande till andra vackra platser, är kombinationen av den mystiska stilla sjön, och husens arkitektur som reflekteras i sjön och får det att framstå som en vacker tavla. Detta intima drama, som utspelar sig precis framför ögonen på dig, är milt sagt betagande, och det griper tag om ditt hjärta.

Litet och vackert

Sjöns huvudstad, Orta San Giulio, är byggd på sluttningen av en brant backe (Sacro Monte). Den är formad som en halvö ute i sjön, och om dagen ser det nästan ut som att staden längtansfullt tittar ut mot den lilla vackra ön Isola San Giulio. Det är en trevlig stad, med typisk italiensk charm och romantik, vilket bidrar till att folk återkommer. Har man varit på denna vackra plats en gång i livet, så är det helt säkert inte den sista. Och om du stannar över natten, så kommer du får se Isola San Giulio lysas upp där ute, mitt i sjön – glänsande med en reflektion som reser sig i sjön. Vackert så det förslår!

En båttur in i ett äventyr

Du kan ta en liten båt från centrum av San Giulio över till ön Isola San Giulio hela året runt. Det är en snabb tur, och nästan alla som besöker denna lilla miniatyr-ö, blir betagna.

Ortasøen
Med båt kan du nå ön Isola di San Giulio

Men utöver begeistringen över den vackra utsikten från ön, bergen som omger ön, och öns vackra hus från långt tillbaka i tiden, så är öns kyrka en skattkammare full av konst från flera århundraden. Det är inte så konstigt att många italienska par har valt detta äventyrliga ställe som bakgrund till deras bröllopsbilder.

En oslipad diamant, som inte känner till sin skönhet

Den förtrollande skönhet, som Lago d’Orta utstrålar, är som en oslipad juvel, endast cirka 1,6 kilometer väster om Maggioresjön. Idag flockas alla turister till den kända och präktiga Maggioresjön, men Lago d’Orta är dess hemliga inte-lika-kända syster. Det är en populär weekend-destination för folk från Milano-området, och de flesta besökare är därför italienare – med undantag för några få tyskar, holländare och jag själv, såklart.

Den blændende udsigt til den magiske kloster-ø Isola di San Giulio
Den bländande utsikten till den magiska kloster-ön Isola di San Giulio

Så nu känner du till min hemlighet – mitt hemliga favoritställe i norra Italien – nämligen den vackra sjön Lago d’Orta, som verkligen är värd ett besök.

Du kan läsa mycket mer om Charlottes upplevelser på hennes blogg som du hittar här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer