Mitt första möte med Alentejo blev långt ifrån det sista

Då jag besökte Alentejo för första gången för 8 år sedan, hade jag inte några stora förväntningar – och ska jag vara ärlig, så var min kunskap om Alentejo inte heller så stor.

Jag och min resekompanjon hade bokat in oss på ett hotell i Evora för två nätter, och efter några dagar i Lissabon var det tänkt att vi skulle styra kursen mot en badsemester på Algarvekusten. Alentejo var därför ett stop på vägen, så därför utnyttjade vi Alentejos läge för att se några av de mer okända pärlorna i Portugal.

Du har kanske redan räknat ut, att jag aldrig ångrat mitt besök i Alentejo, och sedan det där första besöket har jag återvänt så ofta tiden och ekonomin har tillåtit det. I detta inlägg, delar jag med mig av lite kort information om regionen, och inte minst berättar jag om några av de sevärdheter du bör besöka, om du ska besöka Alentejo för första gången.

Den största regionen i Portugal

Även om det är den största regionen i Portugal, och kanske också den vackraste – så finns det fortfarande områden som är oberörda av turismen – något jag värdesätter varje gång jag reser till denna del av Portugal. Regionen är indelad i två delar: Alto Alentejo (den översta delen) och Baixo Alentejo (den nedersta delen).

Den sistnämnda sträcker sig upp till Setúbal på västkusten. I Alto Alentejo hittar du istället städer som Evora, och de stora marmorbelagda städerna Estremox, Borba och Vila Viçoca. Du kan också här besöka Serra de Ossa och de härliaga eucalyptusskogarna. Här hittar du de unika slätterna, där den röda jorden står i kontrast till den blå himlen, och där du ser korkekar, gummiträd och olivträd växa vilt i landskapet.

Do Giraldi pladsen i Evora.
Torget Do Giraldi i Evora.

Baixo Alentejo strækker sig op til Setúbal på vestkysten. I Alto Alentejo finder man byen Evora og de store marmorbelagte byer som Estremox, Borba og Vila Viçoc, ligesom man også kan besøge Serra de Ossa og de herlige eukalyptusskove. Her kan man finde de helt specielle sletter, hvor den støvede rødlige jord står i kontrast til den blå himmel, og hvor man kan se korktræer, gummitræer og oliventræer, som vokser vildt hen over landskabet.

Gastronomi i toppklass och lugna dagar

Du kan också besöka de gamla bergslandsorterna, som fortfarande står stolt; och de större provinsiella städerna, som har åldrats elegant med tiden. Det är också här du kan uppleva den imponerande och ytterst välsmakande traditionella, portugisiska gastronomin – ett område som Portugal verkligen utmärker sig på. Romarna har varit bosatt här: Julius Caesar har haft vägarna förbi, liksom flera andra kolonimakter som också funnit området intressant. Om du drömmer om att se hur Toscana var innan turismen hittade dit, så kan du med fördel besöka Alentejo, som på ett mirakulöst vis har lyckats förbli oberörd av turismen.

Bröd
Njut av goda mat, goda bakverk och gott kaffe i Alentejo. Foto: André Luís, CC BY 2.0

Det är inte mycket till nattliv i Alentejo, utöver det dagliga livet i de små städerna och landsorterna. Stränderna är vilda och oberörda, och du hittar inte samma moderna komfort här, som på andra stränder med långa rader av solsängar och parasoll – bortsätt från i Milfontes. I hela området råder en lugn atmosfär, där det nästan kan kännas som att tiden står stilla, och även om detta kan skrämma bort en del människor, så är det ett paradis för dig, som gärna vill uppleva en del av de vackra, ursprungliga Portugal, som inte har ändrat sig mycket de senaste 150 åren.

Tips på upplevelser i Alentejo

Först och främst vill jag göra dig uppmärksam på, att om du på allvar ska uppleva allt Alentejo har att erbjuda, krävs de en bil, då de offentliga transporterna är knappt existerande så fort du beger dig bort från de större städerna. Var inte rädd för att köra bil i Portugal, vägarna är i mycket gott skick, och folk kör lugnt och fint (kanske med undantag för inne i Lissabon…).

Milfontes
Detta är en härlig liten kuststad, som är en populär destination bland portugiserna själva.

Milfontes
Milfontes. Foto: Ollie Harding, CC BY 2.0

Här kan du lära dig att surfa, slänga dig på stranden eller bege dig lite in i landet där du kan vandra upp för bergen vid Serra de Cecal. En utsökt måltid kan du njuta av i staden Tasca do Celso.

Malhao
Här hittar du en vacker strand och några imponerande klippor. Om du har lust att ta en ridtur, kan du göra det vid en 15 km lång tur på stranden.

Troía halvøen
En 50 kilometer lång sandstrand leder dig förbi de romerska ruinerna och bukten Rio Sado, med alla imponerande flockar av flamingos.

Setúbal
Arrábida-bergen reser sig i mitten, medan stränderna vid Galapos (som för övrigt är ett fantastiskt dykområde), och Portinho da Arrabida med alla dess fiskrestaurangerna, solar sig vid foten av bergen.

Portinho da Arrabida
Portinho da Arrabida imponerar också med ett härliga hav. Foto: Pedro Veloso, CC BY-SA 2.0

Evora
Denna universitetsstad byggdes av romarna, och erövrades senare av morerna. Bakom de gamla stadsmurarna hittar du templet Romano, som kan dateras tillbaka till det första århundradet efter Kristus. Detta är en av Portugals juveler och platsen finns också med på UNESCOs världsarvslista.

Vila Viçoca
Detta var staden, där Portugals senaste regentfamilj bodde: Hertigen av Bragança. Palatset är Portugals svar på franska Versailles.

Estremoz
En av de överdådiga marmorstäderna med en atmosfär av pompa och prakt. Det är inte många turister som besöker staden, vilken endast gör den mer överdådig.

Estremos
Estremos. Foto: Patrick Nouhailler, CC BY-SA 2.0

Staden ligger på ett av de sju bebyggda bergen i regionen, och slottet stoltserar stolt på toppen. Staden är verkligen idyllisk, och en promenad på det centrala torget är en upplevelse. På lördagar är det marknad i stan.

Serra de Ossa
Kör du söderut från Estremoz, kommer du fram till Redondo som är omgiven av en massa eucalyptusträd på de höga backarna. Här du lust att njuta av en picknick i rätt sällskap, är detta platsen att åka till.

Monsaraz
En av Alentejos vackraste, högt belägna städer. Morerna jagades bort härifrån år 1167, och staden intogs istället av Tempelriddare.

Monsaraz
Monsaraz. Foto: Ken & Nyetta, CC BY 2.0

Vid Rio Guadiana, som markerar gränsen till Spanien, kan du uppleva en vacker utsikt och blicka ut över Alqueva-dammen, som är den största konstgjorda sjön i Europa. Här kan du bada, åka vattenskidor, ta en båttur eller paddla kanot.

Beja
Detta är den sista staden innan Alentejo blir Algarve, och staden grundades av Caesar år 43 f.Kr. I denna gamla stad kan du besöka ett kloster, åtskilliga gamla kyrkor och ett gammalt slott. Längre söderöver hittar du den vackra staden Mertola, där du har utsikt över dalen Guadiana.

Resor till Alentejo

Upptäck denna oförstörda del av Portugal med egna ögon. På en resa till Alentejo med Hideaways bor du på handplockade hotell och semesterlägenheter. Vi lägger stor vikt vid att hitta boenden med autencitet, personlighet och charm.

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer