Mitt besök på trattorian Divina Sorrento

Pizza-i-steenovn-i-Sorrento-1170x1070
Pizzan på Divina Sorrento bakas i stenugn.

Jag hittade de sista spåren av julen, då jag för några dagar sedan passerade en jultomte på Piazza St. Antonio i Sorrento. Vädret i Sorrento visade sig från sin absolut bästa sida. Föreställ dig en vacker dag i maj, med blå himmel och en sol som värmer upp till 20 grader. Jackan fick åka av, så att T-shirten fick se dagens ljus efter allt för lång tid i mörker.

Trattorian Divina Sorrento (gudomliga Sorrento) på Piazza St. Antonio är alltid värd ett besök. Priserna ligger lite över medel, men i gengäld är maten de facto gudomlig. Restaurangen ligger i samma områder som pizzan föddes (Neapel), och de kämpar alla om vilken stad som faktiskt gör den bästa pizzan. Ska botten vara tunn? Ska den vara tjock? Ska den vara spröd eller ge tuggmotstånd? Pizzan jag serverades här var ett härligt mellanting. Den kostade 9 Euro, och med ett glas vin på det slutade notan på 14 Euro… men så behöver du inte heller äta förrän nästa dag igen – för mätt blir du.

Julemand på Piazza St. Antonino i Sorrento
Jultomten på Piazza St. Antonino i Sorrento

Efter lunch hade jag behov av en Fernet Branca för att smälta den mycket stora pizzan i magen. Jag serverades ett högt glas fyllt till hälften med Fernet Branca och is. Den konsumeras nästan som en cocktail här i Sorrento. Men den fick mig att vinka till tomten när jag efter ett tag tog mig samman för att gå, och han vinkade bannemig tillbaka. Jag hoppas jag möter honom även nästa år!

Läs också: Pizza – från fattigmanskost till vardagsfavorit

Taggar från artikeln
,
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer