Missa inte Il Vinaio di Furio i Siena

Att det produceras mycket vin i Italien är förmodligen de flesta medvetna om, för Systembolaget är fullt av flaskor från i stort sett alla delar av Italien. Men det är antagligen bara ett fåtal människor som tänker på att det inte är så förfärligt länge sedan som majoriteten av alla italienska viner aldrig tappades upp på flaska, om vi bortser från karaffen som sattes på bordet. Fram till slutet av 1960-talet såldes det mesta vinet direkt från gårdar till folk från trakten som kom med sina tomma flaskor eller deras vinkärl. Man drack ju ändå bara det lokala vinet, så varför tappa det på flaska, sätta en fin etikett på och sånt dyrt nonsens? Det är tänkvärt hur mycket vin man genom tiden har konsumerat på detta sätt.

Traditionel-vinkælder i Italien
Traditionell vinkällare i Italien.

År 1930 drack den genomsnittliga italienaren ca 130 liter vin om året, men sedan dess har konsumtionen minskat.

Vackert tappat på flaska

I dag köper de fleste italienana sitt vin i butikerna, och den är snyggt tappad på flaska och presenterad efter konstens alla regler. Mycket vin säljs också på större glasdunkar på 5 liter, något du endast ytterst sällan stöter på här hemma, utan istället är hittar som ”bag in box”. Ändå säljs det fortfarande stora mängder vin direkt från gårdarna där folk kommer förbi med dunken, vars innehåll de senare häller på flaska och sätter kork på hemma.

Vinmark i Toscana
Vinodling i Toscana

Vino sfuso

En smart kompromis för dagens stressade italienare, och inte minst för oss som besöker landet under en kortare tid, men som är så törstiga att vi tvingas titta på priset (och dessutom tycker om kontakten med det autentiska), är de små butikerna som säljer ”vino sfuso”, alltså vin i lösvikt. De finns i många större städer (bl.a. i Rom, Venedig och Florens) och har i all sin enkelhet normalt mellan 8 och 12 olika typer av vin som de hämtat i stora vinbehållare från gårdar i området.

Här kan du köpa vin litervis till riktigt låga priser (sällan mer än 4 euro per liter), i din gamla flaska – oavsett om du haft vatten, vin eller läsk i den tidigare – och naturligtvis smaka det innan du bestämmer dig för att köpa.

Vinmark med rød- og hvidvin
Det är antagligen bara ett fåtal människor som tänker på att det inte är så förfärligt länge sedan som majoriteten av alla italienska viner aldrig tappades upp på flaska.

Värt en omväg

Den senaste butik av denna typ som jag stiftat bekantskap med ligger i Siena och den är värd en omväg. Ägaren som ser allmänt rolig ut (extremt röd näsa) säljer två vita och sex röda viner till priser mellan 1½ och 3½ euro per liter. Det billigaste är ett rödvin från Consorzio del Chianti Geografico, vars billigaste vin normalt kostar över 5 euro per flaska i områdets matbutik.

Den dyraste är ett rödvin från Montalcino (dock inte en Brunello). Förklaringen till dessa ödmjuka priser är att merparten av priset på billigare viner beror på flaskan, etiketten, korken, den ofta långa transporten, mellanhänder, statliga avgifter osv., vilket är så gott som eliminerat då vinet säljs på detta vis.

Vin på flaske
Idag köper de flesta italienarna deras vin i butikerna, och det är självklart upptappat fint på flaska.

En stor dunk vin, tack

Och så har vinhandlaren i Siena till och med tomma ”bag in box”, så du kan få tappat 5 eller 10 liter (vårt trams med 3 liters vill de inte veta av här nere) av ditt favoritvin i en dunk som behåller vinets kvalitet uppe längre. Och skulle det inte räcka till semestern så har ägaren berättat att man visst kan återanvända den upp till tre gånger! Här är adressen till detta omtalade vinparadis:

Il Vinaio di Furio
Viale Mazzini 18
53100 Siena

Läs mycket mer om Siena här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer