Missa inte Ferrara och Ravenna

Om semestern går till Emilia-Romagna – en av de mer okända regionerna i Italien, trots alla dess kända badstäder vid Adriatiska havskusten – är det värt att överväga antingen Ferrara eller Ravenna som verkligen bra möjligheter till kulturella upplevelser. Det skulle kunna lämpa sig antingen för en dagsutflykt som ett avbrott från semestern vid havet, eller som en långhelg i kulturens och gastronomins tecken.

Centralt läge i förhållande till Bologna

Ravenna och Ferrara har många likheter. Bland annat ligger de både mycket centralt i förhållande till storstaden Bologna. Båda städer har otaliga sevärdheter, monument och byggnader, som dateras långt tillbaka, och som bevisar de båda städernas betydelse genom tiderna. Av samma anledning figurerar monument från båda städer också på UNESCOs världsarvslista.

Se alla våra semesterbostäder i Ravenna här.

Dantes grav och historiskt vingsus

Ravenna är känt för alla sina fina mosaiker, och du kommer snabbt att märka att staden tidigare har varit ett kulturellt centrum, när du ser alla mäktiga kyrkor och kapell. Du ska naturligtvis också titta på Dante Alighieris grav, om turen går via Ravenna.

Ferrara
Ferrara är – liksom Ravenna – full av historiska och kulturella monument.

Ferraras historiska centrum är dominerat av imponerade byggnadsverk som domkyrkan, Castello Estense, och de välbevarade stadsmurarna och vallgravarna. Som besökare märker du av historiens vingslag, och du kommer med all säkerhet att bli imponerad varje gång du beger dig från en plats till en annan.

Se alla våra semesterbostäder i Ferrara här.

På ett jordnära sätt

Trots de båda städerna stora utbud av historiska sevärdheter, bjuder de båda också på en charmig atmosfär i det moderna, norra Italien – men på ett helt jordnära och osnobbigt vis. Här är många stämningsfulla shoppinggator, med allt från stora kända modehus, till små lokala designers. När fötterna behöver en paus från sightseeing och shopping, kan du slå dig ner på ett café eller en restaurang och njuta av en kopp kaffe eller en hel måltid medan du betraktar alla italienare och förhållandevis få turister. Det är för övrigt både enkelt och bekvämt att hyra en cykel i städerna och på det viset uppleva deras historiska centrum utan att sluta för mycket på skosulorna.

Ravenna
Ravenna är känt för sina fantastiska historiska byggnader som är ett bra kulturellt avbrott om du håller semester vid kusten…

Utöver historiens tyngd och den moderna tidens flyktighet bjuder både Ravenna och Ferrara på ett rikt kök, var några av Italiens met kända och populära rätter har sitt ursprung. Ett besök här kommer därför helt säkert också bjuda på stora upplevelser för den som uppskattar god mat och gott vin.

Bra stränder och spännande naturpark

Vi vet alla, att en stadssemester med huvudingredienser som sightseeing och shopping, ger ömma fötter och trötta ben. Fördelen med att lägga semestern i Ravenna är dock, att du snabbt kan komma ut till Adriatiska havskustens långa, vita sandstränder med mycket liv och rörelse. Om du är i Ferrara och vill ha omväxling från stadslivet, kan du spendera en dag på att besöka den stora nationalparken runt flodens delta. Här kan du både köra bil, eller cykla om du vill komma ännu närmre den imponerade naturen.

Ravenna och Ferrara är två små pärlor fulla med charm och trevliga upplevelser. Enligt min mening, ska du inte välja mellan de båda – på en vecka kan du enkelt bo några dagar på varje plats – så passa på att se båda städerna, och få med dig en dag på stranden och en i naturparken på köpet.

Ferrara
Ferrara är – vilket är lätt att förstå – med på UNESCO´s världsarvslista…

Vill du veta mer om vackra Emilia-Romagna?

Då kan du läsa min artikel om den lilla kanalstaden Comacchio här. Du är också varmt välkommen att besöka vår sida om Emilia-Romagna genom att trycka här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer