Missa inte dessa tre top-sevärdheterna på din resa till Wien

Wien
Läs om tre sevärdheter du inte får missa på ditt besök i Wien.

Wien är berömd för sina otroligt rika teater- och musiktraditioner, alla klassiska och stilfulla caféer, den vackra arkitekturen och dess unika roll i Europas konsthistoria då staden huserat många av våra största kulturpersonligheter, såsom psykoanalysens fader Sigmund Freud, författarna Stefan Zweig, Franz Kafka, Robert Musil och Elias Canetti samt komponisterna Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler, Schubert, Haydn, Bruckner, Schönberg, Strauss I och II – och många, många fler…

Men vilka historiska och kulturella sevärdheter kan du uppleva på din semester i storstaden? Här kommer tre tips!

Schloss Schönbrunn

Schönbrunn-palatset – eller på tyska Schloss Schönbrunn – var Habsburg-härskarnas viktigaste sommarresidens, och är idag en av Wiens, Österrikes och Centraleuropas största historiska och kulturella skatter.

Palatset, som ligger i stadsdelen Hietzing, cirka 11 kilometer från stadsdelen Leopoldstadt i stadens absoluta mitt, är byggd i barock stil och rymmer hela 1441 rum!

Schloss Schönbrunns park
Schloss Schönbrunns park med alla dess attraktioner är också värd ett besök.

Palatset har också en stor park, som bland annat rymmer världens äldsta zoo, ett orangeri, en botanisk trädgård och ett palmhus.

Stephansdom

Stephansdom, som ligger på torget Stepgansplatz mitt i stadens centrum, utgör sätet för stiftet i Wien och är dessutom stadens mest betydelsefulla religiösa byggnad – och en av stadens mest ikoniska byggnader.

Katedralen, som är byggd i övervägande gotisk stil men med romantiska element, byggdes delvis på ruinerna av två tidigare kloster. Bygget tog plats mellan 1137 och 1511, men man har kontinuerligt renoverat katedralen fram tills idag. Österrikes största kyrkklocka, Pummerinklockan, hänger i domkyrkans norra kyrktorn.

Stephansdom
Stephansdoms insida. Foto: filedump. CC BY-SA 2.0

Hofburg

Slottet Hofburg, som ligger i stadens historiska hjärta, är det före detta primära imperialistiska slottet i Habsburg-dynastin, och fungerar idag som det officiella bo-palatset och arbetsplatsen för Österrikes förbundspresident. Österrikes nationalbibliotek och den berömda Spanska Ridskolan ligger också i byggnaden.

Hofburgs kuppel
Hofburgs kupol. Foto: Alistair Young. CC BY 2.0

Slottet, som byggdes på 1200-talet och har utvidgats flera gånger därpå, tjänade också som den kungliga vinterbostaden eftersom Schloss Schönbrunn (ovan) utgjorde Habsburg-härskarens sommarresidens.

Se alla resor till Wien med Hideaways här

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer