Mina italienska favoritstäder

Jag har både genom mitt arbete, och som privatperson, rest runt så mycket i Italien – och sett så många olika italienska städer – att jag självklart med tiden har skapat mig en egen liten, hemlig lista över städer som betyder extra mycket för mig, och som jag med stor glädje återvänder till så snart jag har möjlighet till det. Idag vill jag inviga dig i denna lilla lista, som kanske kan fungera som inspiration till dina egna resor i Italien. Trevlig läsning!

Matera (Basilicata)

En förhistorisk och labyrintisk stad, där du i dess gamla stadsdel Sassi kommer känna dig transporterad till en fjärran tidsålder. Kvarteret, som sedan 1993 finns med på UNESCOs världsarvslista, har bebotts av olika folkslag, munkar och bönder genom tiderna, och du kommer därför att hitta exempel på olika stilarter. Utöver alla grottor som man tidigare bodde i – och som numera är omgjorda till fina hotell – finns också en lång rad klippkyrkor i staden (cirka 130 stycken totalt).

Läs mer om Matera i artikeln Matera – från Italiens skam till Europas kulturhuvudstad

Sperlonga (Lazio)

En vitkalkad stad på en klippkant, omgiven av vacker sandstrand söder om Rom. Sperlonga finns med på listan över de vackraste medeltidsstäderna i Italien, och du kommer att förstå varför när du besöker platsen.

Sperlonga strand
Sperlonga är mest känd för sin strand, men har också andra saker att bjuda på… 

Även om staden är mest känd för sin strand, finns det också andra attraktioner, t.ex. stadens välbevarande monument såsom de gamla stadsportarna Porta Portella och Porta Marina, samt de tre vakttornen Torre Truglia, Torre Capovento och Torre Nibbio. Missa inte heller medeltidsborgen.

Läs min kollega Maries mer utförliga artikel om Sperlonga här

Orta San Giulio (Ortasjön)

Stämningsfullt avtecknad mot klostersjön Isola San Giulio ligger Orta San Giulio – korad till en av Italiens tio vackraste medeltidsstäder – vid bredden av den renaste sjön i Italien, Ortasjön. Över staden ligger det gröna området Sacro Monte di San Francesco (vilket lätt kan nås till fots eller med tåget Trenino di Orta), som sedan 2003 finns med på UNESCOs lista över kulturarv.

Jag har skrivit mer om Ortasjön här på bloggen – läs min artikel här

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer