Min semester med barn i Grekland

De kända blå kyrkorna på Santorini
De kända blå kyrkorna på Santorini

Ulrika har varit på semester i Grekland med hennes två barn. Här är hennes intryck.

Här sitter jag och äter min lite torra rågbrödsmacka till lunch, och drömmer mig tillbaka till Grekland, där jag spenderat semestern med mina två barn. Är det något grekerna kan, är det att laga mat som doftar och smakar, sol och semester. Den bästa maten jag någonsin ätit, har jag ätit i Grekland. Ta bara något så enkelt som en tomatsallad med färska tomater och grekisk fetaost. Lägg till lite olivolja. Det är endast greker som kan få det att smaka som en festmåltid!

Moussaka, fetaost och bläckfiskar…

I Grekland insåg jag att mat gör mig lycklig. Jag räknade timmarna tills vi återigen skulle äta vår all inclusive mat. Ja, all inclusive! De typen av mat är ju inte direkt känd för att vara den mest spännande maten i välden, men oj vad lycklig jag var när jag gick fram till buffébordet där alla grekiska rätter dagligen serverades: färgrika paprikor, väldoftande Moussaka, purpurfärgade, gratinerade auberginer med fetaost, färsk tzatziki, friterade bläckfiskar, stek lamm… jag kan fortsätta i en evighet.

Græsk salat
En klassisk grekisk sallad – en av många favoriter!

Maten var lagad med kärlek, och inte minst av färska råvaror. Även om det inte direkt är smalmat, slängde jag snabbt bort tanken om att jag endast skulle äta sallad på semestern. Också mina barn åt upp och var nöjda – bättre betyg kan man väl knappast ge? Livet är för kort för att inte njuta av den grekiska maten på din semester. Kanske är det just den goda maten, som gör att grekerna är det fantastiska folkslag som de är!

Läs också: Mat och dryck på Kreta

Gästfria greker

Jag mötte inte en enda sur greker under hela vår semester. De är alla lika glada och härligt obekymrade, som jag kom ihåg dem sedan förra gången jag var i landet. Inte påtaget glada, bara rara och gästfria människor, som förstår hur man gör det bästa av livet, maten och konsten att samtala. Att grekerna älskar barn, råder det inga tvivel om när man reser med barn. Överallt fick mina två barn Hannah och William en klapp på huvudet, samtidigt som vi hälsades med kalimera (god morgon) och kalispera (god kväll), varje gång vi kom in på ett nytt ställe. De njöt av uppmärksamheten och lära sig också att säga tack – efharisto – vilket gjorde grekerna otrolig stolta – för att inte nämna mina barn…

kvinde_boern_gade_graekenland_ss
Ta med dig dina barn till Grekland!

En semester kan hållas på många olika vis, men mina viktigaste ingredienser för en bra semester, består av en avslappnad lokalbefolkning, smakfull mat, spännande kultur, stämning, sol och inte minst trevliga stränder.

Feriestemning puster dig lige i ansigtet

Semesterstämningen slår dig nästan i ansiktet, precis som den sköna solen och värmen gör, från det ögonblick du träder ut från flyget och in på grekisk mark. Grekland är väl kanske det lan i Europa, som vi mest förbinder med sol och bad – och det är inte konstigt med över 300 solskensdagar om året på de grekiska öarna. Stränderna på bland annat Kreta och Rhodos passar både barnfamiljer, par, surfare och unga.

Balos strand på Kreta
Balos strand på Kreta.

Det finns långa stränder med kritvit sand; det finns mindre stenstränder; det finns små exotiska bukter där du kan dyka och snorkla i kristallklart vatten. En av dessa bukter såg vi på vår resa: den kända Anthony Quinns bukten, som användes vid inspelningen av hans film “Kanonerna på Navarone”. Efter att ha spelat in filmen på Rhodos, köpte skådespelaren Anthony Quinn bukten, där han hade planer på att bygga en plats för Hollywoods skådespelare och filmproducenter. När planen inte blev av, annullerade regeringen så småningom köpet.

Vi hann självklart också med att uppleva en kväll med den mest traditionella en grekisk semester kan bjuda på: de härliga folkdansörerna iförda vackra nationaldräkter, som bjöd upp oss alla att dansa nationaldansen zorba. Har man två barn som båda älskar musik och dans, är det bara att ta en av folkdansörerna i handen, och släppa fötterna fria!

Jag tröttnar aldrig på att spendera semestern i Grekland, och i år går resan till Mykonos, som är en av de öar jag fortfarande inte har besökt.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer