Min guide till Portos sevärdheter

Porto-fasad
Porto, känd för sitt portvin, men erbjuder så mycket mer...

Porto har utsetts till årets resedestination hela tre gånger av Europeans Best Destination, senast 2017, och det är lätt att förstå varför – för i motsats till vad många kanske tror, är Porto så mycket mer än bara portvin. Med dess fantastiska kultur, latinska stämning, traditionella Fado-musik och den estetiskt tilltalande mosaiken som pryder många hus och balkonger, slår Porto sig fram och visar sin plats som erkänd storstad.

Portugals näst största stad, har gått igenom en rivande utveckling de senaste 10 åren, men har ändå lyckats bevara en genuin och oförstörd charm, vilket bidrar till att staden är mycket mer personlig än många andra storstäder. Husen står nästan som staplade på varandra, och är utsmyckade med gammalt kakel i olika mönster och färger, vilka bidrar till att ge staden en lite bohemisk känsla.

Staden utforskas bäst till fots, då många av de historiska sevärdheterna ligger nära varandra. Kom dock ihåg att ta med bekväma skor, då det är rätt många backar och trappor som ska övervinnas!

Snirkliga gator, mysiga caféer och ett vackert kaos i Baixa

Börja i Baixa, stadens faktiska centrum, och bege dig ner längs de små, snirklade gatorna, där husen ligger tätt inpå varandra och doften av grillade sardiner blandas med leenden och hälsningar av lokalbefolkningen. Ta dig vidare ner till den gamla delen av staden, som ligger vackert vid Douro-floden, där du också hittar små caféer, butiker och restauranger i ett vackert kaos av gator, gränder, gångar och trappor.

Porto är en upplevelse för varje unik själ – oavsett om du tycker om gastronomi, arkitektur, historia eller shopping, är staden en oas av upplevelser som garanterat kommer att utmana och omringa alla dina sinnen.

Upplev Porto: mina tips

Mitt första möte med denna charmiga storstad kommer bestämt inte blir mitt sista, och med denna lilla resguide till Porto, vill jag ta med dig på en upptäcktsfärd till några av stadens bästa restauranger, trevligaste caféer och spännande sevärdheter.

Ribeira-distriktet

Ribeira är Portos äldsta stadsdel och kom med på UNESCOs världsarvslista år 1992. De pittoreska husen från medeltiden sätter ramarna runt ett promenadstråk som är fullt av liv, musik och gastronomi. Här kan du njuta av ett eller två glas vinho verde i solnedgången. Ribeira är mitt favoritområde, och här kan jag lätt spendera en hel dag.

Bonus-tips: Ät på en av de små restaurangerna, några gator ovanför huvudstråket, och njut av den vackraste utsikten över Duoro-floden.

Duoro flod
Ribeira sett från Duoro-floden – passa på att ta en tur på floden när du ändå är på plats.

São Bento-stationen

São Bento-stationen lockar till sig många besökare, inte bara på grund av alla dess förbindelser till övriga Portugal, utan också för att det nog är Portugals vackraste station. Den fantastiskt vackra vänthallen är utsmyckad med tusentals blå handmålade mosaikbitar, också kallade azulejos på portugisiska. Tittar du noga, kommer du upptäcka, att konstverken berättar en del av stadens historia.

são_bento_train_station
São Bento-stationen, eller Estacão de São Bentom Praca de Almeida Garrett, som den kallas i sitt fulla namn. Foto: Wikimedia. Uppladdat under licensen CC BY-SA 4.0.

Torre dos Clérigos

Med sina 75 meter, ger Torre dos Clérigos goda förutsättningar för att få uppleva en fantastiskt utsikt över staden – du ska bra ta dig upp för de 240 trappstegen innan du kan njuta till fullo. Från toppen på Torre dos Clérigos kan du se ner över Portos röda tak och även se stadens enorma katedral.

Clerigos tårn i Porto
Oavsett vart du befinner dig i Porto, kommer du kunna upptäcka Torre dos Clérigos.

Bron Ponte dom Luís

Stadens största kännetecken, och kanske också mest populära turistattraktion, är järnbron Ponte dom Luís som byggdes 1886. Bron konstruerades av Gustav Eiffels elever, och Eiffels karaktäristiska stil kan tydligt ses i brons design, som påminner om en blå järn-regnbåge. Börja med en tur på översta däck, där du korsar Doruo-floden och kommer till Vila Nova Gaia.

Bonus-tips: Solnedgången är oförglömlig att uppleva härifrån.

Ponte dom luis
Det syns tydligt att Ponte dom Luís och Eiffeltornet har samma konstruktör…

Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia, eller bara Gaia som de lokala säger, tar dig tillbaka till början av portvinsproduktionen på 1700-talet, då brittiska köpmän förvandlade vin till en eftermiddagsdrink genom att blanda ut det med brandy. De gamla portvinshusen står fortfarande på rad längs Duoro-floden, och bjuder gärna in på rundvisningar i deras vinkällare, samt provsmakningar av portvin och lokala specialiteter på terrassen. Ett ypperligt sätt att njuta av utsikten över det historiska centrumet på andra sidan floden.

Vill du uppleva Gaia och Porto på ett helt unikt sätt? Då ska du ta en tur med kabinbanan över Portos tak. Turen tar endast 5 minuter, men det är en syn du sent kommer glömma. Kabinbanan är en förhållandevis ny attraktion, som leder dig över alla portvinshus och ner till Vila Nova de Gaias trevliga promenadstråk.

Bonus tips: Testa en provsmakning av portvin på Porto Cruz takterrass, gärna i solnedgången, då terrasen har den vackraste utsikten över Porto och Dourofloden.

Porto Cruz tagterrasse
På den här terrassen kan man sitta länge…
…och njuta av både portvin, ost och utsikt!

Mercado do Bolhão

Mitt i storstadsstressen, finns en liten och autentisk marknad, som utifrån liknar en helt vanlig byggnad, men som innanför dörrarna bjuder på massor av marknadsliv. Markanden är permanent, och besöks nog av fler turister än lokala. Här kan du hitta allt från blommor, frukt & grönt och fisk till dina souvenirer, som här kostar betydligt mindre äni souvenirbutikerna i de små stånden i Ribeira-området.

Bonus-tip: Ta en välförtjänt paus från shoppingen och smaka på ett förtrollande glas portvin med lite tapas på Wine House Bolhao som ligger inne i marknaden.

tapas
Ett glas Tawney och Ruby avnjuts tillsammans med sardiner och olika slags ostar. Ett måste i Porto!

Capela das Almas

Mitt emellan Rua de Santa Catarina och Rua Fernandes Tomás står det iögonfallande kapellet, Capela das Almas, som är utsmyckad i azulejo-kakel. Det blå och vita kaklet skildrar scener från olika helgons liv, bland annat Sankt Francis död och Sankta Catherines martyrium.

Capela das Almas Porto
Med en sådan bakgrund är det svårt att inte ta en selfie.
Azulejo porto
Det vackra kapellet är utsmyckat med massor av azulejo-kakel. 

Casa da Musica

Casa da Musica ritades av den holländska arkitekten Rem Koolhaus i samband med att Porta var Europeisk kulturstad år 2001. Den minimalistiska konstruktionen bryter av den annars väldigt traditionella arkitekturen i staden, och liknar mest ett stort rymdskepp som landet mitt i staden. Jag imponerades i alla fall!

Casa de Musica (www.casadamusica.com) är också unik i sin design innanför dörrarna, och bjuder utöver konserter, på periodiska utställningar och gastronomiska upplevelser. Ät lunch på restaurangen och njut av utsikten från takterrassen.

Casa da Musica Porto
Ett modernt stycke arkitektur mitt i en historisk stad.

Jardim do Palácio de Cristal

Jardim do Palácio de Cristal är en liten botanisk oas mitt i storstan, där lokala möts för att sluddra, dricka kaffe, eller ligga i skuggan i sällskap av en bra bok. Det ser nästan ut som en mosaik av små trädgårdar och gräsplättar, sammanvävda av stigar, springvatten, skulpturer, gigantiska magnoliaträd, cypresser och olivträd. Trädgården ligger på en backe, och ger en så vacker utsikt över Duoro-floden. Den lite gömda placeringen gör, att du här hittar ett lugn som är svårt att finna på många andra platser i Porto. Trädgården har också ett trevligt café där du kan köpa förfriskningar och lättare rätter.

Bonus tip: Besök Rua de Miguel Bombarda i närheten, Portos konstdistrikt som huserar massor av små, lokala gallerior, butiker och caféer.

Porto
Vila från storstaden i den botaniska trädgården.

Livraria Lello

Den över 100 år gamla bokhandeln tillhör världens vackraste och det är ofta kö för att komma in. Inredningen med de mörka träpanelerna och den vackert snidade spiraltrappan i mitten, sägs ha inspirerat den berömde författaren J.K. Rowling när hon skrev sina Harry Potter-böcker. J.K. Rowling var en flitig stamkund på Livraria Lello och njöt ofta av sina nyinköpta böcker i bokhandelns café på översta våningen. Det kostar 4 euro att gå in, men de får du i retur om du köper en bok.

Libería Lello
Att Livraria Lello har inspirerat Harry Potter-böckerna är lätt att förstå. Foto: Guillén Pérez CC BY-ND 2.0

Resor till norra Portugal

Har lusten att få upptäcka Porto på egen hand väckts efter att du läst denna artikel? Det finns många fler sevärdheter att uppleva på en resa till staden, och dessutom många restauranger att besöka. Läs även min artikel om restaurangtips i Porto här.

Som utgångspunkt behöver du en bra plats att bo på. På Hideaways har vi handplockat flera hotell och semesterbostäder i hela Portugal, också i norra Portugal där Porto ligger. Du kan t.ex. kombinera en resa till Porto med utflykter till Douro-dalen.

Läs mer om resor till norra Portugal här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer