Min första resa till Spanien, med logi på en hacienda

Det är i de små landorterna - eller runtomkring dem - som du hittar de spanska haciendorna.

Kanske var denna resa till Spanien, då jag bodde på en hacienda, det första steget till att skapa resebyrån Hideaways…

Bussen körde upp och runt på de snirkliga höglandsvägarna länge, medan landskapet i norra Spanien gled stilla och lugnt förbi utanför rutan.

Ett rum på en hacienda i detta vackra högland väster om Barcelona, hos ett härligt lokalt värdpar, var min logi på denna sköna resa. Det gjorde, att jag kände mig som hemma och fick möjlighet att upptäcka det spanska höglandets själ via gästfriheten och den hjärtliga värme som rådde på haciendan. Och det gjorde i sin tur resan till det spanska höglandet till något, jag för alltid kommer ihåg med glädje.

På upptäcktsfärd

Dagen efter ankomster ville jag ta mig runt för att upptäcka det lokala området. Jag gick en ganska lång tur, runt på stigar och små vägar, och njöt av den friska luften och synen av alla de rustika stensättningar som fanns på markerna. Landskapet i norra Spanien är vackert på ett lite rått sätt.

 

En typisk Hacienda i Spanien
En typisk hacienda i Spanien…

På min vandring såg jag hästar, vinmarker, en skogsdunge och några gamla ekträd. Däremellan hade jag den vackraste utsikten långt utöver området, för haciendan låg ganska högt. Jag kunder höra klockorna från några djur på väg in från betet, då jag själv också var påväg tillbaka. Full av frisk luft i lungorna, med ro i själen, och huvudet fullt med nya sinnesintryck, vände jag tillbaka trött och tillfredsställd till haciendan, och tog en försenad siesta innan middagen.

Min middag denna kväll, bestod av en fantastisk paella med allt gott från havet, friska gröna ärtor, röd paprika och saffran. Så vällagad och väldoftande, att det var en dröm och ett härligt minne att få med från resan. Efter den härliga måltiden gick jag ut för att njuta av kvällen och den ljumna sommarluften, och vila ut lite efter dagens långa promenad. Det hade hunnit bli sent, och jag hade redan kommit in i den spanska rytmen med att äta sent på kvällen.

En resa full av intryck

Jag lade mig ner på en mur och blickade upp mot himlens alla skinande stjärnor. Även om det är samma himmel ovanför oss, så ändras den lite beroende på var i världen du tittar på den. Denna kväll var det som att stjärnorna dansade på himlens djupblå bakgrund. Känslan av varm sten under mig, och den vackra synen av den spanska himlen, är mitt största minne från denna resa.

Barcelona
Variera lugnet på landet, med ett besök i en storstad – jag hann med ett besök i Barcelona.

Under resan hade jag också tid att åka tillbaka till Barcelona en dag, och njuta av denna härliga stad, full av själ, puls och liv – och efter en dag med storstadsliv, var det skönt att komma tillbaka till haciendan och njuta av stillheten.

Sedan min första resa till Spanien, då jag bodde på haciendan, har jag flera gånger använt denna typ av charmiga inkvartering på resor till andra områden i Spanien, bland annat i Andalusien och på Mallorca.

Läs också: Upptäck tre av Granadas gömställen

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer