Min favoritplats i Frankrike

Luberon
Luberon i Provence. Foto: Salva Barbera. CC BY 2.0

Det finns inget bättre, än att få goda tips och råd till vad du kan se och uppleva på en resa. Då mitt hjärta tillhör Frankrike, vill jag därför ge dig några av mina tips – och favoritplatser. Jag har egentligen en massa favoritplatser i Frankrike, så jag vet inte riktigt var jag ska börja… men vi får ta lite i taget, så skickar jag dig löpande tips och idéer här på bloggen.

Men okej, låt oss kasta oss ut i det. Här får du en aptitretare till mitt favoritområde, Provence. Det är självklart ett enormt område, men när det kommer till kritan, är det här mitt hjärta är solidt placerat.

Jag har passerat otaliga dagar, veckor och månader i Provence…

Jag har passerat otaliga dagar, veckor och månader i Provence, tillsammans med min familj och med franska vänner. DU får alltid bäst insikt i området och det franska sättet att leva, om du är i gott sällskap med de lokala. det är både trevligt, lärorikt och viktigt för ens världsuppfattning att spendera tid med folk från andra nationaliteter.

Jag är inte säker på att min stackars man och mina bar, som endast pratar lite franska, är eniga med mig, för de har spenderat många semestertimmar tillsammans med min franska del av familjen. Till skillnad från här hemma, så äter man sent på kvällen, man njuter av livet och tar sig tid för en l’apéro (en aperitif) eller två innan middagen. Man äter sallad och massor av vitlök, inte leverpastejsmackor, till lunch, och kaffe och croissant till frukost, inte havregrynsgröt. Men min man och mina barn har lärt sig uppskatta skillnaderna, och tycker nog om Provence, trots allt.

Menton i Provence
Menton i Provence

Det finns så mycket att uppleva utöver solen, värmen, den vackra naturen med alla berg och ändlösa vinfält och olivlundar. Trevliga, autentiska landsorter med utomhusmarknader, där du kan pruta på priserna, och alltid göra ett bra kap. Desutom de goda restaurangerna med lokal, provencalsk mat – alltid med en härlig soft av kryddörter, en flaska kallt rosévin – och till priser du endast kan drömma om här hemma.

I Frankrike är traditionen att gå ut på restaurang – både till lunch och middag – mycket vanlig, och därför är servicen högre och och priserna lägre, än vi är vana vid här hemma. Naturligtvis bidrar också det faktum att klimatet är skönare och mildare än på våra breddgrader i Norden – och det är självklart också en anledning till att livet levs mycket mer utomhus än inomhus.

Tips i den gastronomiska änden

Ett tips i den gastronomiska änden, när du har sådan tur att vara på semester i Provence är att smaka på en riktig klassiker, och en av mina favoriträtter, Salade Chèvre Chaud – en sallad med fantastisk välsmakande och varm, god getost på sprött bröd. När den lagas med fransk kärlek i köket, så finns det inget bättre.

Random French cheese at rural Provence market, town of Aix-en-Provence-shutterstock_81769147
Smaka på getost, och andra franska ostar, på din resa till Provence.

Ta också en aperitif innan maten, l’apéro. Prova t.ex. den lokala drinken, La Mauresque. Det är en pastis med lite mandellikör, och det smakar bara så gott – framförallt i Provence!

Som avslutning på en god middag, dricker jag alltid en café gourmand, en espresso med ett par minikakor, och desserter vid sidan om. Jag inbillar mig att det inte är några kalorier i dem, de är ju så små…

Läs mer om mina favorithotell i Provence, som är handplockade till Hideaways, här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotel

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer