Mille Miglia – legendariskt motorlopp med veteranbilar i Italien

Varje år, återskapar hundratals inkarnerade veteranbils-entusiaster det legendariska långdistansloppet Mille Miglia, när de kör längs en vacker rutt från Brescia nära Gardasjön, genom Toscana ner till Rom, och sedan tillbaka igen. Att följa detta italienska lopp med veteranbilar är en oförglömlig upplevelse för alla med bensin i blodet, och dessutom en chans att åka iväg på en rundresa i Italien, full av god mat, gott vin och enastående sevärdheter.

En folkfest nu som då

Det ursprungliga Mille Miglia-loppet avhölls 24 gånger mellan åren 1927 till 1957, och var med att säkra bilmärken som Alfa Romeo, BMW, Ferrari, Maserati, Mercedes Benz och Porsche, deras status som klassiska Grand Tourer. Under loppets mest populära år, strömmade miljoner av åskådare samman, längs den cirka 1000 mil långa rutten, för att få en glimt av de lyxiga racerbilarna.

Mille Miglia motorløb
Rutten inkluderar en rad av Italiens mest berömda kulturstäder. Foto: Jaguar MENA, CC BY 2.0.

Nutidens återfödelse av Mille Miglia, kan inte helt matcha dåtidens popularitet i åskådarantal, men det är ändock fortfarande en stor folkfest när bilförarna kör iväg från Viale Venezia i Brescia. Från denna lite översedda, men mycket charmiga industristad mitt i norra Italien, går turen år 2018 som alltid söderut mot Rom. Liksom vid de 35 tidigare utgåvorna av Mille Miglia, är årets rutt tillrättalagd så att den inte är helt identisk med tidigare år. Man gör alltså varje år små justeringar av rutten, så att man passerar städer och byar, som inte tidigare blivit besökta.

Mille Miglia 2018

År 2018 kommer Mille Miglias deltagare bland annat att åka genom praktfulla städer, som Arezzo, Cortona, Orvieto, Siena, Lucca, Parma och Bergamo, där de säkerligen kommer att väcka nyfikenhet. I Rom kommer de vackra veteranbilarnas ankomst i centrum att ske på kvällen den 17 maj, och det kommer garanterat locka många åskådare.

I själva Brescia bör varje bilentusiast också ta vägen förbi Mille Miglia museet, som är inrättat i ett gammalt kloster. Som namnet antyder, hyllar museet motorloppet, och har en imponerande samling av gamla racerbilar.

Mille Miglia bil
Folkfest uppstår i de städer som veteranbilarna passerar. Foto: Jaguar MENA, CC BY 2.0.
Mille Miglia veteranbil
I år kommer 450 bilar medverka i loppet (10 från den militära kategorin), och de representerar 72 olika bilmärken. Foto: Marco Pagni, CC BY 2.0.

Kändisar och kungligheter

De deltagande bilarna, med totalt 900 förare, kommer i år från 36 olika länder. Bland deltagarna tidigare år, kan man hitta flera motorglada kändisar, kungligheter och en rad av motorsportens höjdare. Kravet för att deltaga, är endast att bilen är producerad innan 1957, och tillhör en av de modeller som deltog i de ursprungliga Mille Miglia från 1927 till 1957.

År 2018 kommer loppet ta plats mellan den 16 och 19 maj. Traditionen trogen, är detta en vecka innan F1 Grand Prix i Monte Carlo i Monaco, som är ett av de mest berömda Formel 1-loppen. Du kan se den fulla rutten och programmet för årets Mille Miglia på den officiella hemsidan: www.1000miglia.eu

Videon här nedan producerades i samband med löpets 90-års jubileum.

Rundresa med bil i Italien

För deltagare i Mille Miglia väntar utan tvekan många vackra natur- och kulturupplevelser på turen från Brescia till Rom (och retur), men de får knappast tid att fördjupa sig i det de passerar, då de trots allt deltar i ett lopp. En rundresa i bil är dock generellt ett bra sätt att resa på i Italien, om du önskar dig en upplevelserik semester.

På en rundresa i bil kan du vara din egen resguide, där du helt och hållet själv sätter semesterns tempo och bestämmer om du vill ta dig tid till att stanna vid ett särskilt betagande landskap eller i en charmig medeltida landsort. En annan stor frihet med en rundresa, ligger självklart i att du inte behöver åkta tillbaka till samma hotell varje dag. Det är en perfekt möjlighet att få uppleva flera delar av Italien under en och samma semester.

Escapeaway kan hjälpa dig att planera din rundresa, helt efter dina egna önskemål.

Läs mer om rundresor i Italien i bil här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer