Miljözoner i Italien (ZTL) – bra att veta

ZTL - skyltar
Miljözoner i Italien

I flera italienska städer har man infört miljözoner i de historiska stadsdelarna, så kallade miljözoner som typiskt begränsar tillgången för bilar till de gamla stadsdelarna för alla andra än lokalbefolkningen samt de med särskild tillåtelse. Reglerna som är införda är för att skona de gamla (ofta antika) stadsdelarna för trafik och föroreningar, vilket även gäller turister.

Zona Traffico Limitato – ZTL

Kommer du i bil till en italiensk stad ska du hålla utkik efter vita, fyrkantiga skyltar med texten ’Zona Traffico Limitato – ZTL’ och en röd cirkel. Dessa markerar normalt början av zonen med infartsförbud. Skyltarna står dock ofta också ute vid infartsvägarna till staden och informerar om avstånd till miljözonens början. Det kan också vara en tavla med infomation om eventuella tidsbestämmelser för förbudet. Det handlar ofta om tidsrummet från kl. 8:00 till 18:00, men var uppmärksam på att detta varierar från stad till stad samt från veckodag till veckodag.

Kör du in i en miljözone ska du förvänta att automatiska kameror registrerar din bils registreringsplåt. Konstateras det efterföljande att du (bilen) inte har tillåtelse, skickar polismyndigheten en bot till din hemadress. Denna process kan ta helt upp till ett år. Kör du i en hyrbil kommer biluthyrningsfirman upplysa dina personuppgifter till myndigheterna och normalt tar de en administrationsavgift för detta.

Miljözone-skylt du ska hålla utkik efter
Håll utkik efter skyltar som varnar för miljözoner när du kör in i italienska städer. Foto: Alain Rouiller, Creative Commons.

Få tillåtelse från ditt hotell

Har du bokat ett hotell inne i en stad ligger detta antagligen i en miljözone. Kontakta ditt hotell på förhand för att höra om möjligheterna att ändå kunna köra fram till hotellet.

I de flesta tillfälle är det möjligt att köra fram till hotellet, om du bara kommer ihåg att på direkten ange ditt registreringsnummer på bilen till personalen i receptionen. De vill då se till att din bil blir registrerad som gäst på hotellet. Eventuella böter blir sedan annullerade, men det krävs att du gör detta på plats. Det är dock viktigt att du inte väntar med att få din bil registrerad, utan gör det direkt vid ankomst och försäkra dig om att hotellpersonalen gör sitt. Det är nämligen inte möjligt att få annullerat en eventuell bot, om du först kommer i tankar om det senare. Var dessutom uppmärksam på att det kan finnas krav om att man kör den direkta vägen till hotellet. Tar man en omväg (med vilja eller ej) som går genom andra miljözoner än den där hotellet ligger, kan man riskera att få böter i alla fall.

Information om miljözoner från Motormännen

Från Motormännens förbund kan man också läsa om miljözoner samt svenskar som blivit drabbade av böter efter avslutad semester i Italien. Det handlar bland annat om resenärer som använt hyrbil men inte varit uppmärksamma på att reglerna om miljözoner också gäller hyrbilar.

Den italienska motsvarighet har av samma anledning framställt denna sida på engelska, som ska göra det lättare för turister att förstå reglerna för miljözoner i Italien. Här kan du bland annat finna mer information om skyltar vid miljözoner, tillåtelse att köra i miljözoner samt möjligheter för klagomål och tidsfrister.

Bilrundresor i Italien

Trots miljözonerna som kan vara till besvär, är en bil i de flesta tillfälle ett perfekt redskap för att få ut maximalt av semestern, och uppleva så mycket mer av vackra Italien. Oavsett om du bilar från Sverige eller väljer kombinationen flyg och hyrbil är en bilsemester i Italien ett upplagt sett att göra en rundresa på. Så kan du t.ex. sammansätta en semester med flera olika stopp med vistelser där du kommer ut och bor på landet, på små familjära och charmiga agriturismo (lantställen) för en större upplevelse av landet än om du bara bor på ett ställe.

Läs mer om de bilrundresor Hideaways erbjuder på utvalda resmål

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer