Meze – smaka på Cypern

Meze fad
En tallrik meze. Foto: Maria, CC BY-SA 2.0.

Meze, cyprioternas svar på tapas, är en av de bästa sätten att introduceras för de kulinariska glädjeämnena på denna vackra Medelhavs-ö. Här är gastronomin influerad av både Grekland, Turkiet och Orienten, och meze – som på Cypern lätt kan utgöra en hel måltid – är ett perfekt sätt att samlas med familj och vänner på semestern.

Mezedes – små delikatesser

Meze är en förkortning av mezedes, vilket kan översättas till små delikatesser. Även om meze, i likhet med spansk tapas, utgörs av många smårätter och ofta betecknas som aptitretare eller snacks, så är det inte på tal om tråkig fast food. Tvärtom är meze sprängfullt med färska, lokala ingredienser som bekräftar att solen skiner nästan dubbelt så många timmar på Cypern än den gör här hemma – en faktor som garanterar frukt och grönt året om.

Meze med salat
En Meze-måltid är en social händelse, där små rätter traditionellt serveras på gemensamma fat. Foto: Sergey Galyonkin, CC BY-SA 2.0.

Den flera hundra år långa traditionen för meze på Cypern, innebär dessutom att när du besöker en traditionell restaurang eller taverna, är urvalet av dessa smårätter på menyn som regel stort. Beroende på vilka grönsaker som är i säsong, och om du föredrar meze med fisk, kött eller vegetariskt, kan du normalt sätt välja mellan 15-20 rätter – men i några fall har du upp emot 30 möjligheter.

Det kan därför rekommenderas att avsätta god tid till en meze-måltid, om du vill hinna med att smaka på allt. Normalt serveras meze som minimum till två personer, men gärna till många fler. Det är också en perfekt möjlighet att tillsammans med goda vänner eller familjen, i lugn och ro utforska nya smaker och njuta av den informella stämningen som uppstår, när alla delar på maten från de olika faten och skålarna. Cyprioterna själva samlas gärna till denna slags måltid, flera kvällar i veckan.

Mezedas
Meze betyder smårätter, men det är inget problem att bli mätt… Foto: Cyprus Tourism CH, CC BY 2.0.

Medelhavsbuffé med allt från oliver till bläckfisk

Oftast börjar en meze-måltif med att du serveras oliver, spröd sallad och färskt bröd, tillsammans med olika former av röror, såsom tahini (sesamfrön), hummus (kikärtor), skordalia (potatis och vitlök) eller tsatziki (gurka och mynta). Därefter kommer olika typer av grönsaker till bordet, tillsammans med grillad halloumi, ägg och lountza (tunna skivor skinka). Även om det kan vara svårt, kan det dock löna sig att hålla igen lite, då “huvudrätten” fortfarande inte serverats.

Har du beställt kött-meze, kan du därnäst förvänta dig att nästa etapp bjuder på en parad av grillad kyckling, fläsk och lamm i form av t.ex. sheftalia (kryddad, grillad korv), kleftiko och stifado (gryträtter). Om du föredrar meze med fisk, kommer du likväl presenteras ett rikt urval av lokal fångst, allt från fisk till skaldjur och bläckfisk. Det hela avnjuts naturligtvis med ett av de goda, lokala vinerna, eller varför inte en öl. Innan det är dags att knyta ihop säcken, rundas en meze-måltid oftast av med sötsaker i form av t.ex. mandlar, aprikoser och smördegskakor som kadeifi eller baklava.

Kopiaste ke kali orexi! (Smaklig måltid)

Akamas Cypern
Spännande kulinariska upplevelser, fantastiskt väder och vacker natur gör Cypern till det perfekta resmålet för livsnjutare.

Cypern har täta historiska och kulturella band till Grekland – inte minst gastronomiska. Har du rest i Grekland, kommer du därför kunna nicka igenkännande till många av rätterna. Läs mer om grekiska specialiteter här.

Resor till Cypern

Vill du själv smaka på all meze Cypern har att erbjuda? Då kan du läsa mer om resor till Cypern med Hideaways här.

Även om Cypern är ett favoritresmål för charterresenärer, finns det fortfarande goda möjligheter för att uppleva det äkta Cypern på semestern. Framförallt om du väljer att resa med Hideaways, som är experter på att välja ut hotell och semesterbostäder där du får de bästa förutsättningarna för en minnesvärd resa.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer