Metéora i Grekland – munksamhället uppe på klipporna

De kvarvarande resterna av ett tidigare blomstrande munksamhälle, ligger så högt över distraherande jordiska göromål man kan tänka sig, med dess läge på toppen av en till synes otillgänglig klippa 300 meter över Peneu-dalen i centrala Grekland. Om du är fascinerad av alternativa samhällen och en unik natur, är detta ett perfekt utflyktsmål på semester i Grekland.

Svävar i luften

Klippornas spetsar, tinnar och toppar i detta överjordiska landskap skapades av havet då det översvämmande dessa slätter för över 30 miljoner år sedan. Metéora betyder ordagrant “svävande i luften” och det finns över 60 toppar med kloster, som påminner om storkreden på skorstenar. Det före detta religiösa samhället grundades här på 900-talet, och på 1500-talet hade antalet kloster utökats till 24 stycken. Fem har överlevt som museum, medan endast två än idag fungerar som religiösa utposter bebodda av en handfull munkar.

Vägen upp till Metéoras kloster kan vara utmanande – med det är värt mödan! Foto: elCarito för Unsplash

Lättare att besöka Metéora i Grekland

Bland de kloster du kan besöka, är Megálou Metéorou det mest storslagna och högst belägna. Det har dominerat området sedan det byggdes av väldiga stenblock på den högsta klipptoppen (415 möh) på 1300-talet. Alla kloster som är öppna för offentligheten är värda att besöka på grund av de religiösa konstföremålen som har samlats här genom århundraden. Dessutom är det en möjlighet att se hur munkarna levde här, i ett av de mest spektakulära bostadsområdena på jorden. Och sist, men inte minst, är utsikten från toppen underbar.

Fram tills 1920-talet var det enda sättet att komma upp till kosterna att klättra upp för stegar eller nät som sänktes ner. Nu har man dock huggit ut trappor i klipporna som leder upp till klosterna. Även äventyrare har upptäckts området, och stundtals kan du få en glimt av klättrare som påminner om flugor när de mödosamt tar sig upp för de lodräta klippväggarna.

Metéora ligger cirka 170 kilometer söder om Saloniki, som också kallas Thessalien, i Grekland.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer