Mauritius – ett semesterparadis för den aktive

Mauritius
Många av aktivitetsmöjligheterna är naturligtvis kopplade till det vackra havet som omger ön. Foto: Bamba Sourang, Mauritius' turistkontor.

Drömmer du om att slappna av i palmernas skugga, på kritvita stränder vid ett tropiskt hav? Då ska du överväga att boka en resa till Mauritius. Även om stränderna är i särklass, har den frodiga vulkanön i Indiska Oceanen, dock ännu mer att erbjuda dig som inte endast vill ligga vid det kristallklara havet hela semestern. Öns inland är nämligen också fullt av upplevelser.

En kulturell smältdegel

Det tar endast två timmar att köra tvärs över den 2.040 km2 stora ön öster om södra Afrika, och en tur längs kusten kan i princip avklaras på en dag. Trots sin lilla storlek, är Mauritius dock känt som ett mycket allsidigt resmål, i jämförelse med t.ex. Maldiverna och Seychellerna, som i högre grad bjuder in till en renodlad badsemester. Även om du också kan spendera hela semestern på Mauritius med att njuta av alla härliga sandstränder, bör du också ge dig själv tid att utforska öns natur, och inte minst kultur.

Använder du ditt hideaway som bas för att åka iväg på utflykter, kommer du således uppleva en charmig smältdegel av afrikansk, indisk, kinesisk och fransk kultur, som avspeglar öststatens förtid som koloni. Något som inte minst ges uttryck i maten. På morgonen kan du bli serverad en croissant, till lunch kan du prova på den indisk-inspirerade rätten dholl puri, och på kvällen kan du avsluta dagen med en kinesisk Bol Renversé, eller den populära kreolska Rougaille. Mauritius är har faktiskt blivit känd världen över, som ett spännande gastronomiskt resmål, där du kan stilla hungern på allt från fina gourmet-restauranger med Michelinstjärnor, till på enkla gatukök.

Dykning Mauritius
En resa till Mauritius är en perfekt chans för att uppleva det fantastiska livet ynder Indiska Oceanens yta. Foto: Pascal Kobeth, Mauritius turistbyrå
Mauritius vandring
På Mauritius finns gott om möjligheter för att kombinera avslappning med aktiva upplevelser. Foto. Florence Maingard, Mauritius turistbyrå

Perfekt till en aktiv semester

Mauritius lockar med sitt breda urval av aktivitetsmöjligheter för familjer och andra resenärer, som tycker om att åka på en aktiv semester. Om du har dykarcertifikat, är en resa till Mauritius till exempel en perfekt möjlighet för att uppleva det färgglada livet i Indiska Oceanen. Runt öns 220 kilometer långa kustlinje, stäcker sig således korallrev, som in mot land avskärmar flera tukosa laguner. Både nybörjare och erfarna dykare har därför massor att välja emellan inom kort räckvidd från stranden. Även de mer utmanande dykarplatserna utanför revet, är sällan längre än en 20-minuters båttur bort.

I motsats till Maldiverna, som också är känt som ett äkta dykarparadis, har Mauritius mer att bjuda på uppe på land. I inlandet hittar du spektakulära natur med berg och höga vattenfall, som bjuder in till både vandring, ridning och mountainbiking. Det inkluderar bland annat Black River Gorges National Park, som med alla sina vandringsleder och utsiktspunkter ger dig en chans för att uppleva öns natur, så som den såg ut innan koloniseringen.

Mauritius golfbane
Spela golf i unika omgivningar på Mauritius. Foto: Yamashita, Mauritius turistbyrå
Mauritius vandfald
Vattenfall inne på ön. Foto: Daniel Malinowski, Mauritius turistbyrå

Ta med familjen till Mauritius

Bland de kända ö-grupperna i Indiska Oceanen, är Mauritius nog det mest familjevänliga resmålet. Barn i alla åldrar kommer naturligtvis älska de fantastiska stränderna och det kristallklara vattnet. Men utöver detta, finns det många spännande aktiviteter att utforska inne på land, perfekta till barnfamiljer som söker lite äventyr. Reser du med yngre barn, kan till exempel ett besök på La Vanille Nature Park rekommenderas, där ni bland annat kan titta på stora landsköldpaddor (varav några är över 100 år gamla). Det finns med andra ord, möjlighet att få en paus från strandlivet, om det är det ni önskar. Reser du utan barn, kan du eventuellt nyttja chansen att hålla golfspelet vid liv under semester. Runt om på Mauritius ligger nämligen 10 olika golfbanor (18 hål) och tre 9-hålsbanor där du kan spela med utsikt över gröna berg på ena sidan och det turkosblå havet på den andra sidan.

Vandsjov Mauritius
Mauritius är ett mycket familjevänligt resmål. Foto: Florence Maingard, Mauritius turistbyrå

Resor till Mauritius med handplockade hotell

Hos Hideaways hittar du ett brett urval handplockade hotell och semesterbostäder på Mauritius, som skapar härliga ramar runt en avslappnande semester. Dessa inkluderar exklusiva boutiquehotell, som är perfekta till en romantisk semester för två, och läckra resorts där du kan bo med familjen i en egen villa vid stranden. Läs mer om resor till Mauritius med Hideaways här

skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer