Matera – från Italiens skam till Europas kulturhuvudstad

Det är inte många år sedan endast ett fåtal turister hade hört talas om den syditalienska staden Matera. Men i samband med utnämningen till världsarv av UNESCO, och senast med korningen till Europeisk Kulturhuvudstad 2019, har denna enastående kulturpärla upplevt en riktig pånyttfödelse.

Sassi di Matera – en unik grottstad

Matera, som ligger i den bergiga regionen Basilicata, har varit bebodd sedan stenåldern. Därmed tillhör staden en av de tidigaste av människor bebodda städerna i Italien. De första invånarna flyttade in i naturligt skapta grottor på sidan av den djupa klyftan Gravina. Under de kommande årtusenden växte staden med hus byggda av jättestora klippblock och nya grottor som höggs ut ur den porösa klippan. Slutligen bestod stadsdelen, som idag kallas Sassi, av cirka 1500 bostäder, kyrkor och kloster, samt ett stort nätverk av tunnlar, vattenkanaler och stora cisterner (brunnar). Grottstaden huserade som mest cirka 15.000 människor.

Matera
Matera klamrar sig fast på klippor, så det är inte det optimala resmålet för dig som har svårigheter att gå. Foto: Francesca CappaCC BY 2.0

Återfödd som restauranger och semesterbostäder

Årtusenden av kontinuerlig beboelse i grottorna, fick dock ett slut år 1952 i samband med införandet av en lag som förbjöd boende i grottorna. Myndigheterna kunde inte länge acceptera levnadsförhållandena i grottorna, som präglades av fattigdom och av Italiens dåvarande premiärminister, De Gasperi, beskrevs som en “fara för hälsan och en national skam”. Lagen innebar att tusentals människor under de efterföljande åren köptes ut av staten och tvångsflyttades tillnyare byggnader i stadens nyare kvarter.

Grottstaden, Sassi di Matera, låg därefter nästan öde tills en grupp unga skapade gruppen Circolo la Scaletta i slutet av 1970-talet, med målet att värna om Materas kulturarv. Gruppen började att kartlägga och utforska de övergivna grottorna och upptäckte, att större delen faktiskt var i god standard, samt rymde många ovärderliga kulturskatter i form av bland annat byzantinska freskomålningar i vackra kyrkorum. På 1980-talet, då flera av gruppens medlemmar hade blivit politiker och affärsfolk, lyckades man att samla ihop medel och politisk uppbackning för att sätta igång en faktisk restaurering av grottorna.

Matera, Basilicata
Du ska spendera lång tid på att utforska den gamla stadens stämningsfulla som gator.

Sedan dess har många av grottorna renoverats och används återigen som bostäder, små hotell, barer, restauranger, butiker och inte minst hotell. Möjligheten för att övernatta i ett rum, som kanske var bebott av människor redan för 7000 år sedan, lockar idag människor från hela världen.

Matera blev en del av UNESCOs världsarvslista år 1993, som den första platsen i södra Italien. Av den anledningen krävdes at renovering och modernisering av övergivna grottor uppfyller stränga kriterier för att bevara stadsdelens historiska integritet. Regeringen äger fortfarande större delen av grottorna, men erbjuder långsiktiga, billiga hyror till dem som är villiga att investera i en restaurering.

I upploppet för att bli Europeisk Kulturhuvudstad år 2019, vann Matera slutligen framför Cagliari, Lecce, Perugia, Ravenna och Siena – några av Italiens mest berömda kulturstäder. Du hittar mer information om Matera som kulturhuvudstad på den officiella hemsidan.

Hotell i Matera

Det kommer utan tvekan finnas många special-arrangemang och -utställningar år 2019, när Matera är Europeisk Kulturhuvudstad, men du behöver inte vänta till dess med att besöka staden. Grottorna i Sassi-kvarteret, och alla de unika kyrkorna i uthuggna ur berget är i sig värd en resa.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att 

prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer