Maten på Mallorca

Paella
På Mallorca inspireras man mycket av det valencianska köket, och paella är därför en mycket populär rätt på ön. Foto: Marco Zanferrari. Uppladdat under licensen CC BY-SA 2.0

Mallorca är varje måltid en upplevelse och varje tugga en njutning. Mallorcas milda klimat gör ön till ett fantastiskt resmål, samtidigt som det soliga och varma vädret välsignar de lokala kockarna med några av världens bästa råvaror. Öns placering i Medelhavet säkrar massor av färsk fisk och annat gott från havet – härligt!

På få platser i världen, är vägen från mark och hav till det dukade bordet kortare än på Mallorca. Och det märks tydligt på resultatet! Maten är helt enkelt fullproppad med saft och kraft. De lokala råvarorna är alltid färska och fulla med smak, så att äta sina måltider på Mallorca är en fröjd för både öga och gom.

Et-par-tager-en-drink-paa-strand-Mallorca-Spanien-Hideaways
Att Mallorca är en ö, omringat av ett hav fullt med färsk fisk, präglar naturligtvis maten. Vägen från hav till bord är aldrig lång.

Det regnar inte så mycket på Mallorca, vilket för att frukt och grönt växer långsammare än på andra platser i Spanien. Grönsaker och frukt, som mognar långsamt får en mer intensiv arom, och blir inte lika vattniga i smaken då konsistensen blir fastare och spänstigare.

Inspiration från Katalonien och Valencia

Köket på Mallorca påminner mycket om det katalanska, med spår från Valencia, och det lägger grunden för en stor upplevelse och mycket hög kvalitet – både smakmässigt och estetiskt. Paellan är till exempel mycket populär på Mallorca – denna färgrika och välsmakande rätt härstammar ursprungligen från Valencia.

Mallorca är också en del av det bredare spanska köket, så det är enkelt att hitta tapas och andra spanska matklassiker på den vackra ön. Självklart erbjuder Mallorca, som en del av Spanien, också på ett stort urval av välsmakande kvalitetsviner till goda priser. Mallorca har också en egen vinproduktion.

Spanien-lidt-mere-tapas
Även på Mallorca har du möjlighet att få smaka på Spaniens berömda tapas

Det är Medelhavets naturliga skafferi med goda råvaror som sätter ramarna om Mallorcas gastronomi, som sträcker sig från det mest basala som gott bröd, färska grönsaker, fisk och kött till lokala kulinariska specialiteter som t.ex. bakverket ensaïmades och den läckra hummersoppan caldereta.

Fiskrätter i världsklass

Det som verkligen skiljer Mallorca från övriga Spanien, är allt gott som kommer från havet. Fisk i alla möjliga varianter, och skaldjur och bläckfiskar av en kvalitet som inte man matchas med många andra platser i Europa. Fisk ska vara färsk, och på Mallorca är de aningen färskare än på det spanska fastlandet, eftersom vägen från fiskebåten till matborden är mycket kort på denna äventyrliga lilla Medelhavsö.

Läs mer om Mallorca och hitta ditt eget hideaway på ön här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer