Maten är bara ytterligare ett argument för att resa till Kroatien

Mat i Kroatien
Maten i Kroatien är hela resan värd...

Som med allt annat i Kroatien, är maten en mycket positiv överraskning. Jag vet inte riktigt, vad jag hade förväntat mig av det kroatiska köket, men kanske lite tyngre mat, som kött, piroger och soppor. Men det vi fick smaka på under vår resa i landet, var något helt annat: sann gourmetmat med enkla, läckra råvaror som överraskade vår fantasi, och inte minst våra smaklökar…

Mat och vin i Kroatien
Både maten och vinet vi provade på vår resa i Kroaten, var positiva upplevelser.

På vår resa från Dalmatien i söder, upp till Istrien och Kvarnerbukten i norr, gjorde olika smaker och rätter intryck på oss, allt beroende på var i landet vi befann oss. I Dalmatien fick vi, vad jag mest skulle likna vid medelhavsmat: solmogna grönsaker, läcker kött, och framförallt massor av fisk och skaldjur. Jag älskar verkligen fisk och skaldjur. Dock är jag inte ett stort fan av fisk med för många ben, eller de fiskrätterna där du blir serverad hela fisken med huvud, ögon och alla andra av fiskens beståndsdelar. Men det fick jag också testa på, och kom faktiskt över min fobi över fisk med stirrande ögon (sagt med blinken i ögat…).

Läckerheter vid hamnen i strålande solsken

Efter att ha varit till havs en hel förmiddag, för att besöka hotell på några av Kroatiens alla, vackra öar, så ville vår kära kollega Miho kombinera upplevelsen med ett besök på en typisk, dalmatisk restaurang som serverade det bästa från havet. Hungriga och spända satte vi oss till bords på restaurangen som låg nästan precis i hamnen där färjan hade släppt av oss.

Klockan var lite efter 14 på eftermiddagen, och restaurangen var full av lokalinvånare. Det rådde en så god och mysig stämning i det strålande solskenet – och som alltid när man är iväg med Miho, kände han alla, inklusive ägaren av restaurangen. Ägaren kom fram och hälsade, och berättade för Miho att han skulle laga något alldeles speciellt till oss. Miho frågade om vi åt allt, och både jag själv och min kollega Marie nickade ivrigt och undrade om han inte redan hade märkt det… Jag gjorde dock en liten subtil anmärkning om, att det enda jag inte åt, var fisk som serveras med hela huvudet och kroppen kvar…

Ät fisk på din semester i Kroatien
Längs hela Kroatiens kuststräcka hittar du en massa restauranger som bjuder på läckra fiskrätter.

Miho tittade lite överraskande på mig, men blev avbruten av den ivriga servitören, som kom för att fylla våra glas med ett friskt, kallt vitt vin. Härligt! Därutöver ställde han nybakat, varmt bröd och nyproducerad olivolja på bordet, varpå han dukade fram en massa olika bestick – många som jag faktiskt aldrig tidigare hade sett. Jag frågade Miho vad alla skulle användas till, och han svarade med ett “vänta du bara, så ska du allt få se”.

Stenugn och stirrande fisk

Medan vi njöt av vitvinet, och jag rosade det fantastiska brödet, kom ägaren fram till mig efter att ha sett min begeistring över stället, och frågade om jag inte vill följa med honom in i köket… Och det var klart att jag vill det! Vad jag inte visste var att han ville visa mig det unika sättet de tillagade nästan all mat på, inklusive brödet. Vi gick in i en del av köket, som för mig såg ut att härstamma från Medeltiden – det enda som stod där, utöver några varma och svettiga kockar, var en stor stenugn med glödande kol under några upphängda grillgaller.

Ovanpå dessa galler låg precis de där kära fiskarna, som jag egentligen inte var så tokig i, men i gengäld doftade det helt fantastiskt. Den stolta ägaren berättade att ugnen varit maten lagades, hette gradele, och det var uppenbart ett mycket populärt och traditionellt sätt att få ut de bästa smakerna från både fisk, kött och bröd.

Kord flätad av fiskare
Utöver gradele är dessa korgar traditionella för Kroatien. De flätas av fiskare, och används sedan till att fånga all möjlig sorts fisk med.

Då den kära ägaren hade visat mig ugn, fisk, bröd och samtliga kylskåp fyllda med diverse läckerheter, fick jag lov att gå tillbaka till bordet och njuta av resterna av de smakrika brödet. Och så kom fatet… det första jag fick syn på var fisken – eller rättare sagt, fiskens ögon. Åh nej, tänkte jag – det var ju precis det jag hade sagt till Miho att jag inte var så förtjust i. På det överdådiga fatet, låg även små sardiner (också med huvudet kvar), hummer och räkor. Jag fick klart för mig, att de olika besticken skulle användas till att “klippa” av olika delar från fisken… Ja, men då var det ju bara att sätta igen – även om fisken stirrade ut mig, så skulle jag ge den en ärlig chans.

Och puts väck var min skepsis…

Jag pillade försiktigt bort ben och huvud, och smakade på det vita, möra köttet. Mmmmm, inte dåligt… tvärtom, mycket bra! Det måste vara gradelen tillsammans med de kryddblandningen av salvia och rosmarin som gjorde att det smakade så gott. Och de färska räkorna och hummern – det var bara pricken över i! Stolt över att ha smakat på den fisk, som jag annars alltid haft så svårt för, tackade vi för en spektakulär lunch, och tillika upplevelse, och drog vidare ut i Dubrovniks gatuliv.

Kroatien-historiska-Dubrovnik
Dubrovnik i Kroatien bjuder på spektakulära vyer – och god fisk!

När du kör från Dubrovnik upp mot Split, kör du förbi den ena ostronplantagen efter den andra. Det är en imponerande syn, och tycker du om ostron, kan jag garantera dig att du nog kommer smaka på de godaste av det slags här i Kroatien. Förhållandena för att odla ostron i Dalmatien, är exemplariska. Är du däremot inte ett fan av ostron, kommer du säkert istället att uppskatta Istriens delikatesser. Mycket av Istriens mat, är den samma som i Dalmatien då maten ju kommer från samma kust. Men i Istrien är landskapet plattare, vilket ger en mer fruktbar jord – och vad ger i sin tur den fruktbara jorden? De bästa grunderna för tryfflar så klart! Och just tryfflar hade vi en sådan otrolig tur att få smaka på, när vi besökte ett av våra hotell i Istrien, nämligen Dva Baladura.

Tryfflar och italiensk inspiration… Mmm…

När vi hade tittat på rummen, hade hotellets kock dukat upp med flera olika typer av hemmagjord pasta, bland annat fuzi och pljukanci – de mest kända pastatyperna i denna del av Kroatien. Tillbehören var självklart färsk tryffel, som doftade och smakade himmelskt, samt den kända prosciutto-såsen, som också är typisk för Istrien. Allt är mycket italienskt, då kroatisk mat ju också härstammar från Italien – landet var nämligen under venetianskt styre i över 400 år. Detta var den måltid som gjorde starkast intryck på oss under hela vår resa i Kroatien, det var ju endast vi och ett stort fat med hemlagad pasta – och vi fick lov att äta upp allt. Jag tror denna måltid sammanfattar Istriens kök mycket väl: tryffel, olivolja, hemlagad pasta och den härliga prosciutton…

Trøfler i Kroatien
Tryffel hittar du också i Kroatien – och kvaliteten är hög!

Inte en enda måltid under vår resa, var en besvikelse. Tvärtom, var allt vi smakade på en ren njutning baserat på hemlagade, äkta kroatiska läckerheter. Det är bara att konstatera, att det inte bara är vi, som har fått upp ögonen för kroatisk mat – jag tror att resten av världen också är redo att erövras av detta fantastiska kök.

Vill du åka på en kulinarisk resa till Kroatien?

Det tycker jag du ska! Och som på alla resor, behöver du någonstans att bo. På vår sida om resor till Kroatien hittar du alla våra unika hideaways: handplockade hotell och semesterlägenheter där du har de bästa förutsättningarna för en underbar resa i detta fantastiska matland. Och behöver du fler tips än så, så är du varmt välkommen att kontakta mig och mina kollegor.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer