Mat och vin på Sardinien

Forskellige-Poelser-fra-Sardinien-Italien-Hideaways
Olika korvar från Sardinien.

Den charmiga och natursköna medelhavsön Sardinien, har en vänlig och tillmötesgående lokalbefolkning. Livsstilen och den goda maten på Sardinien, har dessutom medfört att du på denna lilla italienska ö, har större chans att möta en person över 100 år, än någon annan stans i världen.

Enligt forskare kan Sardiniens befolkning framförallt tacka en aktiv livsstil och goda matvanor för deras höga levnadsålder. När det gäller färska råvaror och urvalet av goda viner, kan du på Sardinien också se fram emot en speciel upplevelse – också enligt italiensk standard. Och trots att ön är relativt liten, kan du på Sardinien uppleva ett urval av rätter som kan variera mycket beroende på var du befinner dig.

Ett paradis för matälskare

Sardiniens gastronomiska tradition präglas av öns historia, där flera invasioner innebar att invånarna lämnade kusten och istället slog sig er i de inre, bergiga regionerna, för att leva av lantbruk och får. Många av Sardiniens traditionella maträtter är därför präglade av kött, pasta, ost och bröd. Nationalrätten, porcheddu, är en stekt spädgris på spett. Rätter med lamm, get och kanin är också populära, liksom Sardinien också är känd som storproducent av fårosten pecorino – en av Italiens godaste ostar, som ofta serveras som förrätt. Jag kan rekommendera att köpa osten direkt från en av alla de små mejerierna som finns på landet.

Pecorino på lagring
Pecorino på lagring. Foto: Rocco Lucia. CC BY 2.0
Mad og vin sardegna
Läckeheter från havet. Foto: Gaspar Torriero. CC BY-SA 2.0

Du behöver dock inte bara äta solid bondmat på Sardinien, för även om sarderna har lyckats hålla fast vid traditionerna från öns inre, har Medelhavet fortfarande stort inflytande på gastronomin, och du hittar därför ett fantastiskt urval av fisk- och skaldjursrätter på hela Sardinien. Bland alla specialiteter kan jag t.ex. rekommendera dig att prova bottarga som är rökt rom från fisken mulle. Den serveras ofta som en liten aptitretare i tunna skivor marinerade i olivolja, men kan också ätas tillsammans med spaghetti.

Generellt är Sardiniens kockar kända för att fokusera mer på att använda färska råvaror och ingredienser, än att skapa konstnärliga presentationer.

Vinodling på Sardinien

De kulinariska upplevelserna stannar dock inte vid maten. Liksom på fastlandet har vinproduktionen på Sardinen en lång historia. Några av öns druvor kan möjligen spåres hela vägen tillbaka till feniciernas tid, vilket i så fall gör Sardinien till en av de platser i Europa, som har odlar vin längst tid.

Sardiniens geologi och klimat levererar kraftfulla viner av hög kvalitet, som inte endast är rika i smak utan som också passar bra till de traditionella maträtterna. Samtidigt påstås öns viner innehålla flera antioxidanter än andra viner, vilket ska vara bra för hälsan, och kanske medverkar till att ge sarderna deras långa liv.

Resor till Sardinien

Läs mer om Sardinien, dess mat, historia och sevärdheter här på bloggen.

Och se Hideaways stora urval av resor till Sardinien, där du bor på handplockade semesterbostäder och hotell, med personlighet, charm och autencitet, här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer