Den grekiska kulinariska kulturen, går naturligtvis också att ta del av på den största ön, Kreta. Kretensisk mat innehåller många av de ingredienser som traditionell grekisk mat också innehåller, så du ska inte bli förvånad om du stöter på rätter som moussaka, tzatziki och grillat lamm. Men det kretensiska köket innehåller mycket mer än så – och öns kök är dessutom känt för att vara ytterst välsmakande.
En annorlunda matrytm
Frukosten är dock något som man sällan gör en stor sak av på Kreta. För en infödd består dagens första måltid oftast av bara en kopp kaffe. Det är dessutom rätt typiskt för det kretensiska folket, att måltiderna intas senare än vad vi turister är vana vin. Lunchen äts först efter klockan 14, och det flesta restauranger öppnar inte upp köket på kvällen förrän efter klockan 19 – något som är bra att veta, om du reser med barn. Dock har restaurangerna i turistområdena på ön anpassat dig efter gästernas dagliga rytm, och håller därför öppet större delen av dagen.

När du sedan sitter med menyn i handen, serveras det som sagt de mycket populära grekiska rätterna på de flesta restaurangerna. Moussaka är en av dessa, och många skulle nog jämföra det med Italiens lasagne. Men istället för de italienska lasagneplattorna använder man i denna rätt aubergine. Dessutom är det svårt att undvika den vita, smakfulla såsen tzatziki som primärt består av grekisk yoghurt, gurka och vitlök. En typisk middag på Kreta, kan också bestå av grillat lamm, som ofta serveras med pommes frites. Något som är helt unikt för kretensisk matkultur är sniglar som tillagas på varierande sätt.
Inte så fascinerade av fetaosten
En sak, som skiljer matkulturen på Kreta från fastlandet, är att man inte alls i samma grad är så fascinerad av fetaosten här på ön. Det krävs dock ingen längre jakt för att hitta den salta osten på menyerna, men generellt används fetaosten inte lika frekvent på Kreta som på många andra platser i det grekiska köket. Även om intresset för osten inte är så utbrett här, består en typisk lunch på Kreta av en grekisk sallad, som utöver fetaost innehåller tomat, gurka, oregano, rödlök och inte minst oliver.

Oliverna växer och frodas på Kreta, och om du inte får dem som en aptitretare innan din middag, kan du nästan vara säker på att stöta på dem i form av olivolja. Olivoljan är nämligen en viktig ingrediens i det grekiska, och kretensiska, köket.
Traditionella grekiska drycker
Till den välsmakande maten, har man naturligtvis behov av något att dricka – och på Kreta får du ofta stifta bekantskap med raki, en likör baserad på anis. På alla andra grekiska platser kallas denna dryck istället för tsipouro eller tsikoudia, och det är ursprungligen på tal om en turkisk dryck som grekerna har tagit till sig. Raki är en förhållandevis stark likör, så om du istället vill testa något i den mildare skalan, ska du prova traditionella ouzo, som också är kryddad med anis. Dessutom kan du med fördel smaka några av de lokala vinerna, som t.ex. Retsina – ett vin som både doftar och smakar kåda!
Läs mer om resor till Kreta och hitta ditt alldeles unika hideaway på ön här