Mat och dryck i centrala Portugal

Pasteis de Nata
Pasteis de Nata. Foto: Marco Verch. CC BY 2.0

Mat är inte vara något man äter i Portugal. Det är något, som man spenderar tid på att laga tillsammans med dem man tycker om, och en måltid i gott sällskap kan vara länge. De flesta portugiser tar också en lunchpaus på mellan 1,5-2 timmar – något som är nödvändigt för att hinna ta sig igenom de typiska tre rätter som serveras. Förrätten är som regel en mixad grönsakssoppa, huvudrätten består av kött eller fisk, och så avslutas måltiden naturligtvis med en söt dessert.

Lokala delikatesser

I centrala Portugal hittar du några av landets mest speciella och särpräglade rätter. Du kan bland annat smaka på Chanfana, som är en slags tjock gryträtt. Den är gjord på antingen getkind eller lamm, marinerat i rödvin. En annan rätt, som också är typisk för centrala Portugal är ålstuvning, medan man i några städer i centrala Portugal föredrar vanlig fiskstuvning.

Leitao
Leitao, grillad spädgris. Foto: Romerito PontesCC BY 2.0

Du kan också smaka på en riktigt kraftig fårost i centrala Portugal, som hittar under namnet Queijo da Serra. En av de mest berömda rätterna i centrala Portugal är dock Leitao, grillad spädgris.

Söta kakor

Även de lokala kakorna, är något alldeles unikt i denna del av landet. Det är framförallt tarteletter som Pasteis de Nata (se coverbilden), och andra liknande tarteletter på äggula, mandel och olika kryddor som är populära. Små ostkakor har också sin fasta plats på hyllan hos bagaren, där de ofta kan köpas ljumna.

Vin från Bairrada

De lite unika gastronomiska rätterna du kan smala på i detta område, passar mycket bra tillsammans med det vin som produceras i regionen Bairrada. De flesta av dessa röda viner, är producerade på Bagadruvan. Det innebär en utmaning för vinbönderna, då druvan mognar sent, vilket kan ge problem på grund av regn i sista mogningsperioden. Därutöver händer det ibland, att vin gjort på dessa druvor, ofta är sura, och att den röda färgen inte är djup nog. Dock kan du också få smaka på helt fantastiska viner gjorda på Bagadruvan – men fråga de lokala om tips och råd.

Vin från Dão

Regionen Dão präglas av berg med vinrankor på sluttningarna, och det mesta av vinet från denna region produceras av mindre vinbönder. Vin från detta område har ofta den perfekta kombinationen av substans, diskret frukt, karaktär och finhet.

Unika hideaways i centrala Portugal

Om du har lust att uppleva centrala Portugals läckra gastronomi på en semester, har du möjlighet att bo på unika hideaways, som vi personligen har handplockat. Vi lägger vikt på hotell med charm, personlighet och autencitet, och alla våra hideaways kan bokas till konkurrenskraftiga priser.

Läs om alla våra hideaways i centrala Portugal här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer