Mamma Luisas recept på spaghetti al pomodoro e basilico

När sommarens sol har gett sitt allt till de röda tomaterna, är det ett perfekt tillfälle att laga en smakfull spaghetti med tomat och basilika, utan egentliga krusiduller. Men den ursprungliga vinterversionen, som är mer aktuell nu än sommarversionen, kommer här och kräver följande:

Fakta:
Tillagning: ca. 15 min
Antal portioner: ca. 4

Ingredienser:

  • 6 mogna tomater, skurna i mindre bitar
  • 400 g spaghetti
  • 1 handfull basilikablad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad eller riven
  • Olivolja, extra virgine
  • Salt

Gör så här:
Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull – salta rikligt först när det kokar. När vattnet kokar, tillsätter du spaghettin, som kokas enligt anvisningen på förpackningen, men korta gärna ner tiden någon minut för att få pastan al dente. Häll av spaghettin i ett durkslag.

Samtidigt sauteras finhackad lök och vitlök i lite olivolja i en panna över svag värme. När löken uppnått en fin, genomskinlig form, tillsätts tomaterna som är skurna i mindre bitar. Låt det hela småkoka i 5 minuter. Stäng av värmen. När spaghettin är klar, hälls denna också i pannan tillsammans med basilikabladen, och det hela vänds runt med en stråle god olivolja.

Spaghettin är nu klar till servering. Smaka av med salt.

Varianterna av denna spaghetti är många, och med endast några få medel kan den helt förändras – t.ex. med kapris, svarta oliver eller ansjovis. På sommaren är det enkelt att förändra denna klassiker till en salladsversion med färska tomater, färsk vitlök och basilikablad som rörs samman med kokt pasta och olivolja – härtill rekommenderas det dock att använda en kort pastasort som rigatoni eller penne.

Vill du har fler recept på italiensk mat?

Då kan du besöka vår kategori “Mat och Vin” här, där du hittar en massa läckra italienska recept, samt spännande artiklar om italiensk gastronomi.

Taggar från artikeln
Mer av Emilie Fuglsang

Har du smakat pasta med aubergine?

På Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla,...
Läs mer