Malta och Gozo – litet men härligt

Havnen i Mgarr på Gozo
Hamnen i Mgarr på Gozo

Öarna Malta och Gozo var mindre än jag trodde, och jag förstår nu varför de är några av de mest tätbebyggda områdena i världen. Det är svårt att förklara, men här råder en unik stämning, och jag har svårt att jämföra Malta och Gozo med andra resmål.

Den maltesiska ögruppen om omringad av det glittrande, azurblå Medelhavet. Då öarna är placerade på en strategiskt viktig plats på sjövägen mellan Europa och Afrika, har man kämpat om dem i över tusen år. Öarna har styrts av fenicierna, araberna, romarna, engelsmännen, fransmännen och italienarna – men det största avtrycket på öarna, sattes av Malteserorden, en kristen orden för lekmän som grundades av pilgrimer och som bosatte sig på öarna på 1600-talet. De besegrade de osmanska turkarna efter en lyckosam belägring år 1565 – något som satte Malta på kartan och ledde till skapandet av huvudstaden, Valetta.

Det finns massor av se på, på Malta – städer, katedraler och fästningar. De byggdes av riddarna på de fantastiska förhistoriska platser som ligger utspridda över öarna. Museerna innehåller ting som är över 5000 år gamla. Tempot på Maltas lilla systerö, Gozo, är mycket lägre, och här finns det perfekta förutsättningarna för total avslappning. Man kan använda ön som en lugn bas till semester, och åka på sightseeing till Malta (båtturen mellan öarna tar cirka 30 minuter enkel väg).

Fungus Rock
Fungus Rock vid Gozo.

Även om öarna inte har stora, breda stränder, finns det många platser där du kan ta ett dopp – till exempel vid de steniga bukterna och naturliga havsbassängerna. Det finns också rik möjlighet att åka iväg på båtturer och utforska den steniga kusten med alla grottor, och om du vill dyka, ligger några av de bästa dykområdena i Europa just här. Du kan också besöka den bildsköna ön, Comino, och dess Blue Lagoon.

Det kan vara dyrt att äta ute – priserna är relativt höga i jämförelse med t.ex. Italiens (och maten kan inte heller jämföras med Italiens då det kommer till kvalitet). De dyrare restaurangerna uppfattas ibland lite för självsäkra, och de billigare alternativen lite på frysen lite för många gånger. När det är sagt, så ligger det några riktigt bra restauranger i Xaghra på Gozo.

Oplevelser

Malta och Gozo bjuder på en förbluffande mängd extraordinära sevärdheter, här kommer ett urval av dessa.

St. John’s Co-Cathedral

Valettas vackra katedral i barockstil har ett flerfärgat, matt-liknande marmorgolv och två målningar av Caravaggio i oratoriet.

Hal Saflieni Hypogeum

Detta är en underjordisk begravningsplats, som är utgrävt på ett sådant sätt, att grottorna liknar ett byggnadsverk. Platsen är över 5000 år gammal, men du kan fortfarande se spår av målningar på väggarna.

Grand Master’s Palace

Stormästarens stadsrum och arsenal byggdes av riddarna i Valletta, och är rikt och högtidligt utsmyckat. Det är också möjligt att se fascinerande och respektingivande vapen här.

Museum och gallerior

Huvudstaden på Malta, Valetta, är fullt av museum, och Gozos huvudstad, Victoria, har också många intressanta platser att se på konst och uppleva kultur.

The National Museum of Archaeology på Malta

Museet visar utgrävningar, som är 5000 år gamla; vackra delar från Maltas tempel, och mycket mycket mer. Det är ett museum du inte bör missa.

The National War Museum

Malta spelade en viktig roll under andra världskriget, något som visas på detta lilla museum som är fullt av information och berättelser.

Museum of Archaeology på Gozo

Ett litet, men mycket intressant museum, med utgrävningar av Ggantija och andra tempel på ön. Malta och Gozo är klippöar, men de har några härliga, små ständer som är bäst att besöka utanför högsäsongen när här är färre människor.

Ramla Bay på Gozo

Bukten är en kurva av röd sand, som möter det azurblå Medelhavet. Du har utsikt över bukten från Calypso’s Cave (från legenden om Odysseus).

Golden Bay på Malta

Bukten är en båge av gyllene sand, och här finns bra faciliteter. Stranden lutar lite nedåt, vilket gör den ideal till familjer med barn.

San Blas Bay på Gozo

Stranden är endast tillgänglig via en brant stig, vilket innebär att stranden inte är så befolkad som andra. Det är en vidunderlig liten bukt på Gozos nordvästra kust.

Resor till Malta och Gozo

Upptäck Malta och Gozo på egen hand, med utgångspunkt på ett av alla våra handplockade hotell eller semesterbostäder i området.

Se alla resor till Malta och Gozo här

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer