Malta & Gozo – upplev två öar på samma semester

Blue Grotto på Gozo
Blue Grotto på Gozo.

Mindre än 100 kilometer från den italienska kusten, omgivna av Medelhavets varma vatten, ligger öarna Malta och Gozo som två pärlor i den maltesiska skärgården. Berömda för deras rika kulturarv och vackra dykområden, utgör Malta och Gozo två fantastiska semesterdestinationer ideala både för familjer med barn som till par som vill åka iväg på en romantisk semester. Här finns ett stort urval av saker och upplevelser att se och göra – oavsett om fokuset ska ligga på sol och strand, på att utforska öarnas kulturhistoriska arv, eller på att utöva utomhusaktiviteter på land eller till havs.

Personligen kan jag inte få nog av dessa två öar, jag njuter helt enkelt av livet till fullo när jag är här. I nedanstående text tipsar jag dig om vad du kan uppleva på Gozo.

Gozo

Om du vill uppleva ett lägre tempo än på Malta, så ska du åka till Gozo – Maltas gröna lillasyster till ö. Här är det barska, lantliga landskapet omringat av en imponerande kustlinje som består av steniga  bukter och röda sandstränder. I oförstörda och fridsamma omgivningar, kan du njuta av en semester rik på varm gästfrihet, rustik skönhet och betagande landskap.

Upplevelser på Gozo

En semester på Gozo, är ett perfekt utomhusäventyr, framförallt eftersom det är varmt och skönt hela året runt. Frodig vegetation, gräsbeklädda backar och branta klippor ger möjlighet att åka iväg på fantastiska cykel- och vandringsturer och bestiga vackra berg.

Azure Window på Gozo
Azure Window på Gozo

Här hittar du dessutom fascinerande bukter, grottor och hålor, som är hemstad för ett rikt fisk- och havsliv. Du kan också utöva mer traditionella sporter, som golf och tennis, samt ridning vilket är ett populärt sätt att uppleva det dramatiska landskapet på ön.

Det lokala köket

När du är på semester på Gozo, bör du prova det härliga köket med många autentiska rätter – och du bör njuta av det utomhus. Livet går här fram i ett avslappnat tempo, även under sommarsäsongen, och är centrerat runt lantbruk och fiske – så vara beredd på att smaka på många goda, lokala råvaror, allt från tomater, paprika och frukter till nyfångad fisk. Restaurangerna bjuder också sina gäster på nybakade, spröda bröd och lokalt ungt vin som serveras väl kylt. De flesta lokal barerna erbjuder Gozos traditionella snack, Pastizzi, som är en slagt smördegsbulle fylld med ricotta eller ärtor.

Historien

Det finns historiska intressanta platser överallt på Gozo. Något som alla turister bör se, är de megalitiska templen, Ggantija, som anses vara äldre än de egyptiska pyramiderna. Gozo har också ett arkeologiskt museum i Victoria, som är fullt med intressanta lämningar och förhistoriska ting.

Gozo
Det finns historiska intressanta platser överallt på Gozo. Foto: ShadowgateCC BY 2.0

Bland övriga höjdpunkter kan nämnas det berömda och monumentala slottet, samt åtskilliga grottor som finns utspridda på ön – och några av dem bjuder på de mest imponerande utsikterna i hela Medelhavet.

Atmosfärsfyllda kvällar

Gozo är inte en ö för dig som söker neonljus och nattliv, som du istället kan hitta på många andra resmål runt Medelhavet. Här är livets rytm långsam och avslappnad. På Gozo har den största staden, Victoria, ett eget blomstrande kulturliv med attraktioner, som spänner från opera till hästkapplöpningar och fyrverkerier under stadsfesterna. De lokala invånarna hälsar dig gärna välkommen till deras ö, och välkomnar dig som en i familjen på de lokala festivalerna.

Victoria, Gozo
Victoria, Gozo. Foto: Jamie HamiltonCC BY 2.0

Det är lätt att frestas till att stanna här länge, och helt enkelt suga i sig atmosfären och landskapet, och alla de lokala barerna och restaurangerna gör att du har mycket att välja emellan, även om partylivet inte är det största på ön.

Så tar du dig till Malta och Gozo

Vi erbjuder ett stort urval flyg till Malta flygplats, antingen direkt eller med en mellanlandning. Det finns en reguljär färjeöverfart, som transporterar passagerare och bilar mellan Malta och Gozo – en tur som tar cirka 30 minuter. Vi på Escapeaway har noga handplockat de bästa hotellen och semesterbostäderna på Malta och ser fram emot att hälsa dig välkommen till denna del av Medelhavet.

Läs mer om resor till Malta med Hideaways här

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer