Malemestranden på Kretas norra kust

Maleme stranden
Malemestranden på Kreta. Foto: Manos Paraskakis. CC BY 2.0

Cirka 16 kilometer väster om staden Chania, ligger en härlig liten landsort vid namn Maleme, samt en fantastisk lång sandstrand. Denna strand är lugnare i förhållande till de mer välbesökta stränderna nära Chania. Stranden ligger i förlängning av den långa strand som sträcker sig från Chania till Kolymbari, vilket är en sträcka på hela 16 kilometer.

Du kan ta en buss (med flera avgångar dagligen) till Malema från Chania. I landsorten hittar du några få butiker, caféer och barer, och på sommaren är här till och med en nattklubb. Lite utanför kusten ligger ön Thedorou, som du kan se från stranden. Du har också utsikt till halvön Rodopou.

Längs stranden i Malemo ligger flera hotell med pooler, restauranger och andra aktiviteter.

Vill du inte spendera hela dagen på stranden kan du besöka kyrkogården där många av de tyska soldater som dog under Slaget om Kreta år 1941 (ett av många slag under Andra världskriget) ligger begravda. Här landade tyska fallskärmshoppare på stranden för att ta kontroll över flygplatserna i området, men mötte motstånd av trupper från Grekland, England, Australien och Nya Zealand. Många män dog i kampen, innan tyskarna lyckades vinna kampen om flygplatsen vid Maleme – ett viktigt strategiskt område. Varje år, den 20 maj, avhålls en minnesceremoni på stället, liksom dagen också markeras på övriga Kreta.

För mer information om Maleme, besök den officiella turisthemsida här.

Resor till Kreta

Läs mer om Kreta här på bloggen, eller se alla resor till Kreta med Hideaways, specialist på resor där du bor på handplockade hotell eller i semesterlägenheter.

Taggar från artikeln
,
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer