Magiska stjärnnätter på Kanarieöarna

El Teide Tenerife
Stjärnnätter på El Teide, Teneriffa. Foto:

Du kanske redan känner till Kanarieöarnas vackra stränder och soliga klimat som inbjuder till en avkopplande badsemester. Men visste du att Kanarieöarna dessutom bjuder på en enastående stjärnhimmel? Framförallt under vinterhalvåret – när nätterna är längre och mörkare – är en resa till de spanska semesteröarna en chans att se naturens kanske största under på ett sätt du aldrig upplevt tidigare.

Enastående klar stjärnhimmel

Kanarieöarnas avlägsna läge långt ute i Atlanten gör att natthimlen på många ställen är fri från ljusföroreningar. Och tack vare passadvindarna håller sig stora molnformationer för det mesta på avstånd. Det är därför astronomer anser att Kanarieöarna är en av de bästa platserna i världen att observera en ostörd stjärnhimmel på. Av samma anledning har Europa byggt sina största teleskop här. Så även om du i första hand reser till Kanarieöarna för att fly vintern och njuta av solen och sommarvärmen, bör du inte missa den unika upplevelsen som de kanariska stjärnklara nätterna erbjuder.

Den mörka och klara natthimlen har fått Unesco att utnämna Fuerteventura, La Palma och Teneriffas högländer till ett så kallat stjärnljusreservat. Dessutom har man infört något som heter Ley del Cielo – himlens lag – som innebär strikta restriktioner för hur ljuskällor får användas inom reservaten på kvällen och natten.

Fuerteventura. Foto: Ludovico Bee, Unsplash

Observationer öppna för besökare

Men det är inte bara astronomerna som kan njuta av stjärnhimlen genom de stora teleskopen på öarna. Till exempel håller Roque de los Muchachos-observatoriet, som ligger på La Palmas högsta punkt, öppet för besökare regelbundet. Och i nationalparken TeideTeneriffa, som utsågs till stjärnljusreservat 2013, finns det goda möjligheter att komma nära stjärnorna när öns berömda observatorium är öppet.

Gran Canaria finns också mindre privata observatorier som året runt erbjuder aktiviteter för besökare och guidade stjärnturer till flera delar av ön.

Gran Canaria. Foto: Evgeni Tcherkasski, Unsplash

De bästa utsikterna över stjärnhimlen på Kanarieöarna

Att ta en guidad rundtur på öarnas observatorier är en spännande upplevelse. Flera lokala företag arrangerar också resor till några av öarnas mest spektakulära platser för nattlig stjärnskådning. På turerna berättar guiderna om stjärnformationerna och planeterna ni ser genom de medtagna teleskopen. Det brukar också arrangeras extra turer om det inträffar något särskilt, som till exempel ett meteorregn. Vissa erbjuder dessutom workshops i nattfotografering så att du själv kan ta fantastiska bilder på natthimlen och få ett oförglömligt minne med dig hem.

Om du vill är det enkelt att gå på stjärnskådning på egen hand när du reser till Kanarieöarna. Om du hyrt en bil tar det inte lång tid att köra upp till en av öarnas många utsiktsplatser där stjärnorna syns tydligt på natthimlen. På lokala turistbyråns hemsida hittar du kartor och vägbeskrivningar till de bästa utsiktsplatserna på de olika öarna – en självklar kvällsutflykt för hela familjen. Att se Vintergatan i all sin prakt är en oförglömlig upplevelse för både barn och vuxna. Du kan med fördel ta med din egen kikare. En vanlig kikare för hemmabruk fungerar oftast bra för att observera Vintergatans stjärnformationer som vi inte har möjlighet att se på våra egna breddgrader.

Teneriffa. Foto: Mario La Pergola, Unsplash

Livligt nattliv på Kanarieöarna

Under semestern på Kanarieöarna äter du gott. Precis som i resten av Spanien är mat en stor del av den kanariska kulturen, vilket återspeglas i det stora utbudet av restauranger. Du hittar både ställen som serverar traditionella rätter och restauranger med internationell inriktning på menyn.

Oavsett om du ska på en romantisk dejt med din partner eller ha en mysig middag med familjen, är ett restaurangbesök perfekt för en kväll att spara i minnesbanken. Och det är inte bara sjusovande semestrande turister som utnyttjar Kanarieöarnas ljumma kvällar. Det är även då lokalbefolkningen vaknar till liv.

Har du tur kan du tajma in att uppleva lokala högtidsfiranden kvällstid under din resa, som den vackra påskparaden i San Cristobal de La LagunaTeneriffa. Det är det största påskfirandet på öarna med en vacker procession där tysta kappklädda deltagare rör sig sakta genom stadens gator, endast upplysta av levande ljus.

Resor till Kanarieöarna

Under vintermånaderna när sommaren känns långt borta reser många svenskar – med eller utan barn – till Teneriffa eller Gran Canaria. Men till Kanarieöarna kan du resa året runt. Oavsett när det passar dig bäst att åka kan du alltid hitta ett stort utbud av resor till Kanarieöarna på Escapeway. Resans längd bestämmer du själv, och du kan boka hotell, flygbiljetter och hyrbil som en kombinerad paketresa – självklart med resegaranti inkluderad.

Läs mer om resor till Kanarieöarna med Escapeaway

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer