Madrid är Spaniens hjärta

Solnedgång i Madrid
Solnedgång i Madrid

Madrid är inte bara Spaniens huvudstad, utan också en av Europas mest intressanta storstäder. Här går en hektisk vardag och ett pulserande nattliv hand i hand med ett konst- och kulturarv i världsklass. Tapas och annan god spansk mat och vin hittar du också i staden – i överflöd!

Kultur

En stor del av kulturarvet i Madrid, kan upplevas genom att ta sig runt till fots i staden. I den centrala delen av staden ligger Puerta del Sol. Detta storslagna torg är också centrum i Spanien, då det är ifrån detta torg alla Madrids vägar tar sig ut från staden i olika riktningar mot landets andra stora städer. Torget har stor historisk betydelse, och är fortfarande idag stadens mest populära mötesplats.

Almudena i Madrid
Almudena i Madrid

Sydväst om Puerta del Sol ligger Madrids andra stora torg, Plaza Mayor. Mitt på detta mäktiga torg står en berömd och storslagen staty av Filip III av Spanien. Lite längre västerut ligger Palacio Real, som tidigare var den spanska kungafamiljens residens. Det är en överdådig byggnad, som stoltserar över en stor och vacker trädgård. Precis vid palatset ligger torget Plaza de la Armería, som är en trevlig plats att slå sig ner och njuta av en god kopp kaffe. Norrut ligger det mycket vackra toget Plaza de España, med monumentet Miguel de Cervantes (författaren till den världsberömda spanska romanen Don Quijote). Det är också runt dessa torg, som stadens vackraste gamla hus och byggnader går att finna.

De olika sevärdheterna i Madrid ligger utspridda i staden, även om de flesta av dem självklart finns i centrum. Det är därför en bra idé att planera en rutt, om du är gåendes. Om du föredrar att strosa runt på måfå, ska du vara beredd på ömma fötter – så ta med sköna skor. Framförallt om du vill utforska stadens stora park, Parque del Buen Retrio, som är mycket varierat uppbyggs och ett perfekt ställe att slappna av på. I det hela taget, är Madrid en mycket grön stad, och det är aldrig långt till ett skuggande träd eller palm, där du kan slå dig ner och vila.

Vädret

Vädret i Madrid är fantastiskt på våren, tidig och sen sommar och hela hösten. Mitt på sommaren kan det bli otroligt varmt i staden, och många lokala invånare tar sig ut till de omkringliggande backarna vid stadens utkanter. På vintern kan det å andra sidan bli väldigt kallt.

Cibeles fountainen Madrid
Fontänen Cibeles i Madrid

Våren är på många sätt och vis en perfekt tid att besöka Madrid på. Också för att det är på våren som den stora stadsfesten San Isidro tar plats. Det är den 15 maj varje år, som den går lös, och man firar stadens skyddshelgon genom konserter, tal, uppvisningar och all möjliga festligheter.

Konst

När det kommer till konst, är Madrid en av världens viktigaste städer. Stadens mest berömda museum, är nationalmuseet Museo del Prado med en av världens viktigaste samlingar av europeisk konst från perioden mellan 1100-talet och 1800-talet. Ett annat väsentligt konstmuseum är Museo Thyssen-Bornemisza, där impressionismen och expressionismen är starkt representerat. Och slutligen Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, som koncentrerar sig på mer modern konst, och har både Dalí och Picasso i sin samling. De tre museerna ligger geografiskt nära varandra, och utgör Triángulo del Arte, konstens gyllene triangel i Madrid.

Mat och dryck

Även när det kommer till kokkonsten, spänner Madrid vitt och brett. Varje kvarter i staden, med respekt för sig själv, har åtskilliga av de populära tapas-barerna, och den hårda inbördes konkurrensen gör att kvaliteten är hög och priserna rimligt låga. På många platser håller man fortfarande fast i traditionen med att servera mini-öl till varje tapas. Det är gott! För spanjorerna är tapas vardagsmat, men Madrid markerar sig också i den mer sofistikerade delen av det kulinariska spektrumet. Det finns massor av förträffliga restauranger i staden, och det klassiska central-iberiska köket finner sitt naturliga centrum här. Samtidigt är Madrid hemplats för invandrare från hela den latinska världen, vilket har utvidgat den gastronomiska paletten med goda mexikanska, peruanska och argentinska restauranger.

Frisk hjemmelavet paella
Hemlagad paella

Att Madrid tar gastronomin allvarligt, avspeglas också på det faktum, att staden huserar ett av Europas största centrum för kokkonst, nämligen Platea Madrid på Placa de Colón. Här har du möjlighet för att smaka på gourmetmat med flera Michelinkockar representerade.

Madrids invånare äter sent, och därefter är det inte ovanligt att man tar en sväng för att kolla stadens nattliv. Madrid sover aldrig, och klockan fyra på morgonen är det massor av trafik i den centrala delen av staden, vid Gran. Via. Innan man går hem och sover ut på morgonen, besöker man återigen ett matställe – nämligen en av alla de platser där de serverar churros con chocolate, en friterad deg som påminner om donuts i smaken, som doppas i varm choklad.

Madrid ligger mitt i Spaniens hjärta och är landets trafik-knutpunkt. De flesta andra större städer i Spanien kan nås på några få timmar med de snabbgående och toppmoderna AVE-tågen. Därför är Madrid också en fantastisk bas för dig som gärna vill utforska resten av Spanien, eller bara ta en utflykt med snabbtåget till Alicante, Barcelona, Toledo, Valencia eller Sevilla.

Andra storstäder i Spanien

Madrid har de senaste åren blivit en mycket populär destination för en storstadssemester, och det är lätt att förstå varför – här hittar du allt för en perfekt semester. Det betyder dock inte att det är den enda storstaden i Spanien som är värd att besöka, och om du vill säkra dig ett behagligt klimat i vintermånaderna, är städer som Barcelona, Sevilla och Malaga bra val.

Du kan läsa mer om de andra städerna i Spanien här på bloggen, eller om våra city hideaways på vår hemsida.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Lennart Kiil

På äventyr i Gran Canarias vulkanlandskap

När du hör namnet Gran Canaria, tänker du säkert på långa, vackra...
Läs mer