Madeira och vinet

Korg vindruvor Madeira
Madeira och vin hör oskiljaktigt samman...

Du sitter på en terrass med hela Atlanten som en blå spegel framför sig. En svag bris ger en behaglig svalka i solen, och du ser en yacht sakta glida förbi. På bordetstår ett litet glas mörkbrunt vin – väldoftande, mjukt, nästan lite oljigt och med en svag doft av bränt socker. Du smuttar lite på den, stänger ögonen och njuter. Du är på Madeira.

Madeira och vin hör oskiljaktigt samman. Så pass mycket, att vinerna kan sägas utgöra en central aspekt i öns kultur. Om du planerar en resa till Madeira, ska du se till att ge dig tid till att njuta av alla de goda vinerna ön bjuder på.

Gröna, sköna Madeira

Madeira är verkligen en grön och skön ö, med en vacker blomsterprakt. Det är en vulkanö, så landskapet är mycket dramatiskt – men överallt ser du små vinfält och terrasser. Madeira är tätbefolkat, och jorden är intensivt utnyttjad. De flesta gårdar är mindre än en hektar stora, och man har tvingats nyttja terrasser och konstbevattning för att lyckas med odlingen. Vattnet leds från bergen, via ett kanalsystem (så kallad levadas) ner till markerna. Man odlar frukter och grönsaker, blommor – och inte minst, vindruvor.

Funchal är en trevlig stad, som försiktigt klättrar upp på berget från en dal. Staden har alla sina “årsringar” bevarade, och du kan därför se de torn man för i tiden utrustade husen med för att kunna hålla utsikt över sjörövare och pirater. I Funchal hittar du alla Madeira-hus, så till dig som är intresserad av vin finns det ett eldorado av viner och smakupplevelser att vänta.

Gör plats i din resväska, så att du kan ta med dig några av läckerheterna hem. Och kom ihåg att Madeira-vinerna redan är syresatta i framställningsprocessen, så du kan lagra vinerna en lång tid – du kan också spara dem länge efter det att flaskan är öppen, bara du sätter på en tätslutande kork.

portugal madeira levada
Madeira är utöver vin också känt för sina levador (vattenkanaler) som bjuder in till härliga vandringsturer i vackra omgivningar.

Upptäckten av Madeira

Portugal är som bekänt, ett land av sjöfarare och upptäcktsresenärer och det är tack vare dessa djärva sjömän, som Portugal idag besitter en hel skatt av viner ute i Atlanten. Då Madeira upptäcktes i början av 1400-talet trodde man, att världshavets yttersta kant låg bakom denna ö. Det var efter kapten Joao Zarco drevs i land på grannön Porto Santo, som han i horisonten kunde se andra svarta skuggor forma en mur ute i havet.

Historien berättar, att han trodde det var rök och aska som steg upp från helvetets gap”. För att inte riskera att segla ut över avgrunden, vände han tillbaka till Portugal, där Prins Henry av Portugal beordrade honom att åka tillbaka och kolonisera Madeira. Ön var på den tiden så tätt bevuxen med skog, att man ganska enkelt kunde sätta fyr på vegetationen. Branden varade i sju år, och askan som uppstod, tillsammans med öns vulkaniska jord, visade sig vara en förträfflig grund till att odla vinrankor och sockerrör.

De speciella vinerna på Madeira

Madeira utvecklade sig snabbt till en ö, där man fyllde upp förråden med friska förnödenheter, bland annat vin, framförallt när man skulle segla över ekvatorn på resan mot fjärran östen. När man passerade ekvatorn, steg temperaturerna ofta till över 45 grader C, för att därefter falla igen. Solen värmde upp vinet, så att en del av det ångades bort, vilket gjorde att den återstående reducerade delen hade en mer koncentrerad smak. Denna process hav vinerna en unik karaktär, som man först insåg den dagen då den leverans kom i retur. För att bevara, och förbättra vinerna – både vad gällde smak och hållbarhet – hällde man därför lite sprit i vintunnorna och resultatet blev så fantastiskt att man ville återskapa ekvator-solens värmeprocess.

Kort sagt, finns det två metoder att genomför långvarig uppvärmning av vinerna. Den ena metoden innebär, att vinet lagras på fat i varma lager. De yngsta faten placeras längst upp i värmen under taket, och de äldre flyttas efter hand längre och längre ner till lägre temperaturer. Den andra metoden, estugagem, går ut på att man värmer upp vinet till max 50 grader C i minst tre månader i särskilda lokaler kallade estufas. Effekten blir en karamelisering av sockret och en syresättning av vinet.

Två naturkatastrofer tog nästan livet av madeira-vinet. Den första var mögelvågen, som kom år 1850, och den andra kom 20 år senare i form av vinlusen. Det blev nästan slutet för ett vin av toppklass. Man gick över till amerikanska vinstockar och de klassiska sorterna blev alltmer sällsynta. Men långsamt och säkert, har Madeira-vinerna kommit tillbaka. På 1920-talet var det ett av de mest populära vinerna i Norden, och det har till och med etablerats ett skandinaviskt ägt vinhus i Funchal.

Idag är vinmarkerna på Madeira inne i en intressant utveckling. Madeirainstitutet grundades 1978 för att förbättra druvornas kvalitet och man gör cirka 3500 olika prover om året. Man har också en testpanel som kontrollerar alla färdiga viner.

Olika typer av vin på Madeira

Madeiravinet delas in i olika typer, baserat på de druvsorter som odlas på ön. Vinerna ska innehålla minst 85 procent av den druva som är nämnd på etiketten. Generellt kan man dela in vinerna i fyra grupper med stigande söthetsgrad. Det är de ädla gröna druvsorterna som ger de bästa vinerna.

Madeira-vin til kaffen
Madeira-vin passar perfekt till en kopp kaffe och en bit kaka.

Sercial är en druva som är svår att odla, och som trivs på högt belägna marker upp till 700 meter över havet. Den ger friska och torra viner. Sercial-vinerna blir bäst då de lagrats i minst tio år.

Verdelho är en druva som mognar tidigt, och som ger runda, halvtorra viner vilka blir mörkare med tiden.

Boal är, liksom Sercial, inte så vanlig och plantan har ludna bad. Den växer framförallt på öns södra sida och ger kraftfulla, halvsöta till söta viner med god syra – detta gör att de kan lagras/sparas länge.

Malmsey (eller Malvasia) ger de sötaste vinerna och växer på de lägst belägna sluttningarna vid havet.

Vidare finns Tinta Negra Mole, som är en basdruva för en stor del av dagens madeiraviner. Den ingår i de yngre vinerna, som i början har en rödaktig ton, men som efterhand blir gulbrun.

Unika semesterbostäder på Madeira

Om du har lust att utforska Madeiras viner på en semester, kan du bo på unika hideaways som är handplockade med fokus på autencitet, charm och personlighet – allt till konkurrenskraftiga priser.

Läs mer om alla hideaways på Madeira här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer