Luftballongfestival i Ferrara – en rolig upplevelse för hela familjen

Sensommaren och hösten är en härlig tidpunkt för resor till Italien. Vinskörden är i full gång, det är massor av liv i städerna med olika festivaler och inte minst värmer solen fortfarande skönt. Res till exempel till norra Italien när sommaren går mot sitt slut, och upplev när himlen över Ferrara fylls av färgglada luftballonger.

Luftballongsfestival i Ferrara

Staden Ferrara, som finns med på UNESCOs världsarvslista, är känd för sina vackra renässansbyggnader och – liksom resten av regionen Emilia-Romagna – har staden många gastronomiska upplevelser att bjuda på. Men de senare åren har staden också blivit känd för något helt annat: den årliga luftballongsfestivalen.

Luftballon over Ferrara
Luftballong över Ferrara. Foto: Viaggio Routard, CC BY 2.0.

Luftballongsfestivalen, som hölls för första gången år 2005, har på några få år utvecklats till en av de största i sitt slag i Italien, och är numera också en av de mest populära i Europa. I början av september samlas balongkaptener från när och fjärran på den stora gröna gräsplanen i Parco Giorgio Bassani, precis utanför stadsmuren. Under festivalen flyger de tillsammans med sin besättning cirka 3000 ballongflygningar.

Synen av alla luftballonger, som med sina vackra färger och former varje dag stiger upp över Ferrara, lockar över 180.000 besökare till staden under den vecka om festivalen tar plats. Utöver den fascinerande synen av ballonger, som fylls med varm luft nere på jorden och därefter långsamt stiger till skyn, bjuder festivalen på massor av familjevänliga upplevelser och aktiviteter.

Luftballonfestival i Ferrara
Om du inte lider av höjdskräck är en tur i en luftballong en härlig upplevelse. Foto: Marcello, CC BY 2.0.

Ballongtur för hela familjen

Om du inte vill nöja dig med att se på spektaklet nere från jorden, har du möjlighet att själv ta plats i korgen, och istället se allt från ovan. Man erbjuder två typer av ballongfärder: fri flygning och förtöjd.

Turerna, där luftballongen flyger fritt, tar cirka 3 timmar, när både uppstart och uppvärmning av ballongen, samt landningen räknas med. Den faktiska flygtiden är 45-60 minuter beroende på väder och vind. Under flygningen får du inte bara njuta av utsikten över staden, men också av de omkringliggande landskapen med Po-flodens mynning, som är en nationalpark. Kaptenen hittar till sist ett passande ställe att landa på, varpå en följebil transporterar er tillbaka till Ferrara. Om vädret tillåter det, tar turerna plats två gånger dagligen – tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen.

Alternativt: testa en förtöjd tur

Är du inte helt övertygad om tanken att sväva fritt över jorden, dit vinden tar dig, kan du också testa en förtöjd tur. Här är ballongen hela tiden säkert förtöjd i marken, med ett cirka 30 meter långt rep. Här får du också en fantastisk utsikt över Ferrara, och du kommer helt säkert också märka pirret i magen.

Den klassiska, fria ballongflygningen, är utan tvekan en enastående upplevelse, men också ett dyrt nöje. Det finns möjlighet för olika rabatter, men du ska räkna med att betala cirka 150 euro per person. Väljer du en förtöjd ballongtur, är det dock markant billigare. Här kan du och familjen (2 vuxna och 2 barn) följa med upp i luften för endast 29 euro totalt. Barn måste vara minst 130 centimeter långa.

Utöver ballongflygningarna, finns det rikt om aktiviteter och underhållning för barn att delta i, i parken, med allt från hoppborgar till medeltida föreställningar. För de vuxna har man också arrangerat underhållning i form av bland annat provsmakningar av vin och andra lokala delikatesser, konserter, fototävlingar och inte minst flera bodar med lokala produkter till försäljning.

Du hittar fler upplysningar om ballongturerna och de andra aktiviteterna på festivalen på den officiella hemsidan.

Upplevelserika semestrar i Emilia-Romagna

Luftballongsfestivalen är bara en av alla festivaler och andra event som du kan uppleva under löpet av året i Emilia-Romagna. Detta är således en region, som bjuder på ett levande kulturliv, och en värld av historiskt spännande städer, såsom konststaden Ravenna och världens äldsta universitetsstad, Bologna. Därtill kommer, att du här har både långa sandstränder och frodiga bergsområden inom räckvidd. Regionen är därför på många sätt och vis ett perfekt resmål för dig som önskar att kombinera kulturella upplevelser med aktiviteter i vacker natur.

Vil du har den bästa utgångspunkten för att utforska Ferrara och resten av regionen? Escapeaway har redan handplockat de semesterbostäder i Emilia-Romagna, där du får de bästa förutsättningarna för en bekväm, upplevelserik semester.

Hitta din resa till Emilia-Romagna här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer