Lucca är en av mina favoritstäder i Toscana

Piazza del Amfiteatro i Lucca.
Piazza del Amfiteatro i Lucca.

Lucca. Smaka lite på ordet. Det blir inte mycket mer italienskt, eller hur? Och den lilla trevliga staden i västra Toscana har också precis allt det som vi förknippar la dolce vita i Italien med.

Som de flesta andra gamla städerna i området, grundandes Lucca då etruskerna regerade. Namnet Toscana kommer också från detta historiska arv. Etruskerna byggde en avancerad civilisation här för nästan 3000 år sedan, och de var till synes ett folkslag som älskade att njuta av livet. Att folk från hela världen idag reser till Toscana, just för att njuta av livet, är något som säkert hade varit till glädje för etruskerna.

Lucca är idag dock mer känd för sin nyare historia och kultur. Inte minst är staden berömd för sin enastående stadsmur från renässansen, som än idag är helt intakt. En så välbevarad stadsmur från den epoken går knappast att hitta på många andra platser i världen. Renässansen var här i norra Italien ett otroligt viktigt kapitel i världshistorien. Mycket av den renässanskost, som än i dag fascinerar stora som små, skapades här i Toscana.

Silke skapade rikedom

Lucca spelade en väsentlig roll i övergången från Medeltid till Renässans. Det beror bland annat på att staden skapade välstånd genom att bli hela södra- och centraleuropas silkesväveri, med fler än 3000 vävstolar. Via hamnstaden Genova importerades råsilke, men det var i Lucca man hade expertisen att bearbeta den. Ett motto från den tiden lät: Bra silke är Lucca silke.

Och Lucca skapade inte bara välstånd. Bearbetningen krävde både hantverkskunskap och konstnärlig talang. På en tidpunkt uppstod politiska problem i Lucca, och silkeskonstnärerna – samt deras sätt att organisera sig på – bredde ut sig till resten av norra Italien. Detta skedde i samband med att Renässansen slog igenom i området – tidigare än på någon annan plats.

Upplev arven från Luccas storhetstid

Idag finns det en massa lämningar från Luccas storhetstid, då stadsstaten på många sätt var förebild för exempelvis Florens, som med tiden har passerat Lucca i pompa och prakt.

Cattedrale di San Martino, Lucca.

Luccas katedral Cattedrale di San Martino påbörjade att byggas på Medeltiden och färdigställdes under Renässansen. Det är intressant tänka, hur byggnationer på den tiden kunde sträcka sig från en tidsålder till en annan. Är du intresserad av religiös arkitektur, är Basilica di San Frediano en kyrka du måste se – den började byggas på 600-talet! Även Chiesa di SAn Michele in Foro, är en kyrka med extremt detaljerad utsmyckning som ligger ovanpå ett romerskt forum.

Lucca och operan

Luccas centrala torg Piazza del Anfiteatro är mycket vacker, och har en ovanlig, organisk form, som skiljer sig från andra torg i södra Europa. Det är här stadens liv utspelar sig. Njut av torget från ett av caféerna, där kaffet är precis så gott som det kan bli bara i Italien. Lucca har – precis som övriga Toscana – en fantastisk matkultur. Det är enkelt att hitta riktigt god mat till härligt rimliga priser – och vinet ska vi ju inte tala om…

Staden har ett väsentligt musikliv, och till dig som är intresserad av opera kan nämnas, att den berömda komponisten Giacomo Puccini föddes i Lucca. Han skapade bland annat klassikerna La Bohème och Madame Butterfly. Du kan besöka hans födelsehem i den närliggande landsorten Torre del Lago, där det varje år i jul i och augusti också hålls en operafestival uppkallad efter just Puccini. Lucca har mycket att erbjuda, och är ett strålande mål för en dagsutflykt när du bor på ett av våra hideaways i Toscana.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

 

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Läs mer om Lucca

>>> Läs mer om Toscana

>>> Läs mer om Italien

 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer