Lombardiet ska rösta om ökad självständighet

I slutet av 2016, antog regionen Veneto en ny lag som betecknar befolkningen i norra Italien som en “nationell minoritet”; en lag som enligt många ses som det första steget mot ökad självständighet från den italienska staten – pressen var snabb med att kalla fenomenet för “Venexit” med hänvisning till Englands frigörelse från EU.

Nu kan Lombardiet – som är en av Italiens mest välmående regioner, och som tillsammans med Veneto står för hela 30% av Italien BNP – följa grannregionens spår. Lombardiets guvernör, Roberto Maroni, har nyligen bestämt att det ska ske en omröstning om ökad regional autonomi; en omröstning som är planerad att hållas online den 22 oktober 2017. På precis samma dag, kommer också Veneto avhålla samma typ av omröstning om större regional självständighet.

Symbolisk dag

Guvernör Roberto Maroni utlyste omröstningen på en – för longobarderna – symbolisk dag; den 29 maj är nämligen en regional festdag i Lombardiet, vilken markerar årsdagen för det lombardiska stadsförbundets seger över det heliga romerska rikes armé – lett av den tysk-romerska kejsar Frederick 1. Barbossa i det berömda slaget vid Legnano den 29 maj 1176.

Slaget ved Legnano og sejren over de kejserlige styrker fra Rom, her malet af Massimo d'Azeglio i 1831, danner historisk og symbolsk baggrund for afstemningen.
Slaget ved Legnano och segern över der kungliga styrkorna från Rom – här målat av Massimo d’Azeglio 1831.

Statuto speciale

Trots att ingen av de två omröstningarna i oktober är juridiskt bindande, ses de i bland den italienska allmänheten som ett första steg mot ökad regional autonomi. Regional autonomi är inte ett okänt begrepp i Italien, då det redan finns fem italienska regioner – Sardinien, Sicilien, Trentino-Alto Adige, Aosta-dalen och Friuli-Venezia Giulia – som är tilldelade särskild status (så kallad statuto speciale) av den italienska staten; exempelvis har dessa fem regioner större befogenheter inom lagstiftning och förvaltning, samt större ekonomisk självständighet, än de övriga 15 regionerna. Allt är definierat i artikel 116 i den italienska konstitutionen.

Lombardiet er blandt andet kendt for sine smukke søer...
Lombardiet är bland annat känt för sina vackra sjöar…

Ingen utbrytning

Medan de två folkomröstningarna om självständighet ger hopp för erkännande av regional identitet och ökad finansiell autonomi bland många medborgare i respektive regioner i norra Italien, återstår det att se hur den italienska staten kommer att svara på en begäran om större självständighet. Till tidningen thelocal.it påpekar den italienska professorn i statsvetenskap – och ordförande för American John Cabot University i Rom – Franco Pavoncello, att omröstningen inte gäller verklig självständighet, det vill säga utträde från resten av Italien, utan snarare ökad “förvaltningsmyndighet”.

Går önskan om ökad administrativ myndighet igenom, kan staten reagera på två sätt, hävdar Pavoncello: Antingen kan den välja att reformera hela italienska regeringen och införa ett federalt system, det vill säga ett system där varje region har en viss grad av självständighet, men fortfarande är bundna av samma gemensamma sektor (som i USA, Tyskland eller Indien). Eller kan staten välja att tilldela de två regionerna samma ökade regionala självstyre, som tidigare tilldelats de fem autonoma regionerna i Italien.

Det imponerende galleri, Galleria Vittorio Emanuele II i regionshovedstaden Milano
Den imponerande gallerian, Galleria Vittorio Emanuele II, i Lombardiets regionshuvudstad Milano

Fakta om de italienska regionerna

Alle regioner i Italien styrs av ett folkvalt regionsråd, kallad consiglio regionale, från vilken det skapas en regional regering, kallad giunta regionale. Den regionala regeringen har lagstiftande makt. Tidigare var denna makt begränsad till specifika administrativa områden, som den italienska staten hade pekat ut som regionernas kompetensområden, men efter en grundlagsreform år 2001, som gav regionerna ökat självstyre, ändrades detta. Regionerna kan nu stifta lagar i alla områden, som inte nämns i konstitutionen.

Partiet Lega Nord, som sedan 1991 har förespråkat federalism och ökad regional autonomi i Italien, ställde år 2005 fram ett förslag om en federal reform till den italienska staten, men förslaget röstades ner i en nationell folkomröstning i juni 2006 med 61.7% mot och 38.3% för.

Lecco ved Comosøen
Lecco vid Comosjön är en av Lombardiets många vackra städer

Skulle du villa uppleva regionerna Lombardiet och Veneto?

Då kan du se alla våra semesterbostäder och hotell i Lombardiet här, där du också kan boka din resa online, snabbt, enkelt och säkert. Om du är mer intresserad av en resa till Veneto, så kan du se alla våra hotell och semesterbostäder i Veneto här.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer