Loiredalens fantastiska slott

Chambord
Chateau Chambord i Frankrig. Foto: Felix Lamouroux

Loiredalen mitt i Frankrike, har Europas största koncentration av renässansslott – vart och ett med sin egen unika prägel – som med praktfulla parker och trädgårdar ligger som på en pärlrad i Loiredalen.

Ett enastående kulturlandskap

År 2000 blev sträckan mellan Chalonnes-sur-Loire till Sully sur Loire upptagen på UNESCOs världsarvslista för sitt enastående, vackra kulturlandskap innehållandes historiska städer, slott, och marker som vittnar om århundraden av samspel mellan människa och natur.

Blois
Blois i Loiredalen. Foto: Cristian BortesCC BY 2.0

Det är dock först och främst på grund av det arkitektoniska kulturarvet, som ett besök i Loiredalen (Val de Loire) kan rekommenderas, på en resa till Frankrike. I historiska städer som Blois, Chinon, Orléans, Saumur och Tourser kommer du kunna njuta av gamla byggnader och en unik stämning – men det är nog främst alla slott i Loiredalen som kommer att imponera på dig mest.

Ett äventyrligt slott

Besök till eksempel Château de Chambord (toppbilden), som liksom flera av Loiredalens andra renässansslott, är berömt långt bortom Frankrikes gränser. Slottet, som är det största i Loiredalen ligger cirka 20 km från Blois. Det byggdes på 1500-talet, som ett jaktslott till François I, och är ett tydligt exempel på fransk renässans-arkitektur. Här kunde kungen välja mellan hela 426 rum, och jaga kronvilt i den stora omkringliggande trädgården. François I nyttjade dock endast sitt vackra Château några få gånger, och eftersom slottet inte var anpassat till ett fast boende, stod det oberörd i många år.

Slottet övertogs av den franska staten år 1930, och är idag en populär attraktion, där du som besökare har rik möjlighet för att gå på upptäcktsfärd både inne i slottet och ute i den vackra trädgården. Du kan läsa mer om Château de Chambord på den officiella hemsidan.

Ussé
Château d’Ussè. Foto: Daniel JolivetCC BY 2.0

Château de Chambord är dock endast ett av många vackra slott i Loiredalen. Reser du med barn, kanske Château d’Ussè kan vara intressant. Slottet har varit förebild till slottet i sagan om Törnrosa, och är därför kul att besöka för alla som känner till sagan om prinsessans om sov i hundra år.

Andra sevärdheter i Loiredalen

Utöver slotten gömmer Loiredalen på många andra upplevelser. Områdets alla vinmarker vittnar t.ex. om en stor vinproduktion, och du kan också följa diverse vinrutter med besök på spännande vingårdar längs vägen.

Vill du njuta av den vackra naturen, gör det platta landskapet och alla de goda cykellederna i området, Loiredalen till en perfekt plats för att njuta av kortare eller längre utflykter uppe i sadeln. Loire à Vélo är till exempel en 800 km lång markerad cykelrutt som leder från landsorten Cuffy i närheten av Nevers, till Saint-Brévin-les-Pins på Atlantens kust. Rutten leder genom Loiredalen och du kan naturligtvis välja hur långt av sträckan du vill avverka på din semester.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer