Livraria Lello – Portos äventyrliga bokhandel

Livraria Lello
Den karaktäristiska trappan som förbinder bokhandelns två våningsplan. Foto: Mike Norton, CC BY 2.0.

I hjärtat av Porto ligger en av världens vackraste bokhandlar, Livraria Lello, där J.K. Rowling enligt sägnen ska ha hittat inspiration till sina böcker om Harry Potter. Det är således inte bara utbudet av böcker som har gjort platsen till en av staden mest besökta attraktioner.

En fantasivärld mitt i Porto

Du hittar bokhandeln, med det officiella namnet Livraria Lello & Irmão på Rua das Carmelitas 144. Byggnaden är från 1906 och känns lätt igen med sin vackra art nouveau-fasad med målerier som symboliserar konst och vetenskap.

Reseguiden Lonely Planet, har flera gånger utnämnt Livraria Lello i centrum av Portugals näst största stad, till en av världen vackraste bokhandlar, och det är inte svårt att förstå varför.

När du träder in i bokhandeln, som grundades av bröderna Antonio och Jose Lello, möts du av en värld av konstnärligt snidat trä, dekorerade väggar och golv, och naturligtvis tusentals böcker. Hela bokhandeln badar i det varma ljuset från ett stort, vackert takfönster.

Familjen Lello finns fortfarande med i ägarkedjan bakom bokhandeln, som idag inte bara ansvarar för att driva en traditionsrik bokhandel, utan också för att sköta en av Portos mest populära attraktioner. Över en miljon människor lägger årligen vägen förbi Livraria Lello för att uppleva atmosfären i de vackra rummen, och eventuellt också hitta en bok. Den konstanta strömmen av besökare, sluter naturligtvis på den gamla byggnaden, men ägarna är mycket uppmärksamma på att sköta den korrekt. Senast år 2017 stängde man därför några dagar, för att bland annat restaurera golven och installera ny belysning.

Livraria Lello boghandel
Den stämningsfulla bokhandeln Livraria Lello är värd ett besök, även om du inte är på jakt efter en bok. Foto: Alegna13, CC BY-SA 3.0.

Massor av böcker om Porto

Bara den enastående inredning lockar idag flera besökare, men därutöver är bokhandeln också lite av ett Paradis för bokmalar. Det portugisiska bokutvalet är naturligtvis störst, men därutöver erbjuder Lello också på ett gott urval av franska och engelska böcker. Är du t.ex. på jakt efter böcker om Porto, finns det knappt något annat ställe med bättre urval.

Även om du inte saknar böcker till semestern, kan det varmt rekommenderas att ta vägen förbi Rua das Carmelitas 144, för att njuta av den vackra arkitekturen, och inte minst atmosfären i bokhandeln. Hittar du en intressant bok att köpa, drar de bort inträdespriset från bokkostnaden.

Man arrangerar ständigt olika typer av arrangemang i bokhandeln, där man fokuserar på en bestämd bok, författare eller ämne. Du kan hittar mer information om arrangemang, öppettider och eventuellt köpa in entrébiljett på bokhandelns hemsida..

Resor till norra Portugal

Vill du utforska Porto och alla de andra sevärdheterna i norra Portugal? Då hittar du hela Hidwaways stora urval av resor till norra Portugal här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer