Lissabonkusten – sol och hav i storstadens bakgård

Kusten runt Lissabon kan ge en förfriskande paus från huvudstaden, och det korta avståndet från huvudstaden gjorde, att kungarna i landet de senaste 1000 åren har spenderat mycket tid här – något som har präglat kustområdet.

Lissabons invånare drar västerut när de vill slippa undan huvudstadens sommarvärme, och styr ofta mot de eleganta kuststäderna Estoril och Cascais. Hela året vallfärdar surfare från hela världen till denna eftertraktade kust, där de inväntar de stora vågorna som rullar in över de kilometerlånga sandstränderna.

Portugiserna ankommer också i stora mängder för at besöka landets välbevarade skatter. I närheten av Lissabon och kusten, hittar du spännande utflyktsmål, som t.ex. Fatima för pilgrimerna; den gamla staden bakom murarna, Obidos; klostret Alcobaça från 1100-talet och det äventyrliga palatset på toppen av berget i Sintra. Området har verkligen mycket att vara stolt över.

Cabo da Roca på Lissabonkysten.
Cabo da Roca på Lissabonkysten.

Motorväg eller landsväg

Regionens formella namn, är Estremadura – inte att förväxla med det nära besläktade namnet Extremadura, som är regionen som gränsar till Spanien. Estremadura är tätbefolkat i förhållande till den sydligare delen av Lissabonkusten, och det är enkelt att ta sig hit via motorvägen från Lissabon (det finns en motorväg som leder västerut mot Cascais; en annan som leder norrut förbi Obidos, och ytterligare en som leder söderut via Sebutàl).

Om du kommer söderifrån, kommer du snabbt känna av den ökade trafiken, då de tidigare nästan tomma vägarna nu fylls med bilar – men du kan snabbt ta dig bort från trafiken, om det är det du önskar. Du behöver bara köra av motorvägen, och ta de lugna landsvägarna, varav den bästa sträckningen leder från Ericeira till Peniche – en sträcka som ligger parallelt med Atlanten och som bjuder på många små fiskelägen där du kan göra ett stop och njuta av en god lunch vid vackra utsikter. Alternativt kan du följa Tejofloden nordöst mot Ribatejo, där otaliga vinmarker bidrar till den fantastiska vinproduktionen i landet. Denna rutt är också en upplevelse i sig själv.

Upplevelser och sevärdheter

Sintra

En stad på toppen av ett berg, där färgglada palats stoltserar på toppen av de höga höjderna. Nationalpalatset Paço Real kan dateras tillbaka till 1400-talet, och har varit hem för många portugisiska kungar. Det äventyrliga palatset Castelo da Pena har dekorativa trädgårdar, sjöar och torn.

Sintra i Portugal
Castelo da Pena i Sintra.

Cascais och Estoril

Detta är Portugals riviera, där de rika och välmående har sina sommarhus, och du kan därför se praktfulla byggnader längs kusten. I Estoril finns ett casino, och här avhålls också Grand Prix för motorcyklar varje år i oktober. Det finns mängder med stränder i området.

Cabo da Roca

Här ligger den västligaste punkten i Europa. Följ vägen norrit till Peniche, och välj en av vägarna som leder ner till alla sandstränderna där hoppfulla surfare har slagit läger, medan de väntar på nästa stora väg. Ge dig själv lyxen att äta en god lunch på stranden.

Obidos

Denna stad med de gamla stadsmurarna från 1100-talet, var en gåva från Kung Dinis till hans Drottning Isabel. Staden förblev i drottningens ägo i flera år.

Gade i Obidos
Färgprakt i Obidos.

Gamla murar omringar staden, och måna klättar upp på dem för att njuta av synen av de vitkalkade husen i staden. Här är påsken en stor högtid, där folk går i parader genom de snirkliga gatorna.

Stränderna vid Pinhal de Leiria

Stränderna sträcker sig mellan Sao Pedro de Moel och Pedrógãgo, och ligger inte långt från en enorm pinjeträdsskog som är 700 år gammal, och som planterades på uppmaning av Kung Dinis dör att begränsa spridningen av sanddynor.

Alcobaça-klosteret

En av Portugals vackraste byggnader, och möjligen också en av de största – men överraskande nog är staden en av de tristaste. Klostret byggdes på 1100-talet och beboddes av cistercienserna.

Alcobaca-klostret-i-Beiras,-Portugal---hideaways
Alcobaca-klostret i Beiras

Fatima

Detta är en av de stora attraktionerna för katolska pilgrimer, då Jungfru Maria enligt sägnen ska ha visat sig här hela sex gånger för tre lokala barn: den första gången var den 13 maj 1917. Ekträdet, där Jungfru Maria ska ha visat sig, står bredvid en kyrka, som byggdes på 1950-talet till minne av händelsen.

Grutas de Mira de Aire

Den lilla staden med samma namn är förhållandevis tråkig, men det är värt att besöka de vilda klipporna som ligger nedanför staden. Här kan du utforska de stora droppstenshålorna med de ovanliga namnen, som t.ex. Kyrko-orgeln och Helvetets port. Utgången går genom ett vattenland som är inkluderat i entrén, så glöm inte att packa ner badkläderna.

Convento do Cristo

I de vackra trädgårdarna i Tomar kan du uppleva ett fint exempel på den manuelinska arkitekturen. Klostret byggdes av Tempelriddare på 1100-talet, och blev senare huvudkvarter för Kristusordern.

Resor till Lissabonkusten

Vill du uppleva allt som går att uppleva längs Lissabonkusten? Då ska du titta närmare på alla resor med Hideaways till Lissabonkusten där du bor på handplockade hotell eller semesterlägenheter. Vårt fokus ligger på semesterbostäder med charm, personlighet och autencitet.

Läs mer om resor till handplockade semesterbostäder på Lissabonkusten med Hideaways här

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Lissabons Turistbyrå, Turismo de Lisboa.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer