Lissabon – här vill jag bo någon gång

Udsigt over de røde tage i Lissabon
Udsigt over de røde tage i Lissabon

Lissabon är en av Europas största pärlor, om du frågar mig. Jag älskar enkelheten med staden, och jag kan inte hålla räkningen på hur många gånger jag besökt Lissabon – även om det ofta endast har varit för en dag eller två, på väg till ett annat resmål i Portugal.

Det första gångerna jag besökta Lissabon, hade jag svårt att få staden in under huden, men det kan jag lova, är en sak som har ändrats. Om du ska besöka Lissabon för första gången, finns det några sevärdheter som du bara måste se – precis som när du reser till Rom eller Paris – och det är om dem du kan läsa i detta inlägg. Jag lovar dig, att snart skriva ett inlägg om mitt Lissabon, och varför jag har en tanke om att någon gång bosätta mig där.

Kort information om Lissabon

Stora delar av staden har återuppbyggts efter jordskalvet 1755, då hamnen som var känd som en av de vackraste i Medelhavet, ödelades. Idag är staden en härlig blandning av det majestätiska och det bohemiska, och stadens stolthet är den atmosfär som strömmar genom stadens gator, tillsammans med de gamla spårvagnarna som gör upp och ner för backarna. Och för att inte tala om invånarna som dag in och dag ut, promenerar upp och ner längs kullerstensgatorna.

Utsikt över Lissabon
Utsikt över Lissabon

Staden är byggd på sju kullar, så det är en bra idé att ta med sköna skor, så du kan uppleva alla de vackra utsikterna som Lissabon bjuder på. Den vackraste utsikten hittar du vid slottet São Jorge, där du kan kan hela Lissabon och den stora Tejofloden som flyter fram under den stora hängbron. Nedanför backen kan du utforska alla gallerior, museum, teatrar, butiker, restauranger och barer, eller så kan du promenera ett par kilometer västerut och uppleva den historiska delen, Belém, varifrån många av de stora upptäcktsresenärerna satte segel innan de begav sig ut på sina långa resor.

Lissabon är utan tvivel en lite sliten och nött stad, vilket delvis är det som gör den så charmig – andra anser dock att staden skulle vara vackrare, om husen tvättades vita efter all påverkan från väder och vind genom åren. En av de största fördelarna som turist i staden, är priserna på hotellen, som utan tvekan ligger i den lägre änden om du jämför med andra städer i Europa, t.ex. Barcelona och Paris.

De största sevärdheterna

Spårvagnarna

Spårvagnarna är unika – gula och charmiga. De kör rätt snabbt, och de anländer till hållplatserna i ett ojämnt tempo, med de är stadens enda transportmedel.

Gul-sporvogn-i-de-smalle-gader-i-Lissabon,-Portugal---Hideaways
Gul spårvagn på de smala gatorna i Lissabon

Slottet São Jorge

Slottet är byggt på en hög backe, och har en fantastisk utsikt över staden och floden. Här har Portugals kungar bott sedan 1147, vilket var året då morerna drevs ut från Lissabon.

Bairro Alto och Chiado

Det är här stadens trendiga invånare hänger. Här hittar du barer, butiker, caféer, museum och följer du Rua Garrett kommer du till stadens centrum. Här hittar du Portugals populäraste nattklubb, var DJ:s från hela världen kommer för att spela för dem som gärna vill dansa till soluppgången.

Belém

Detta är den historiska platsen, varifrån de stora upptäcktsresenärerna seglade ut i den stora världen – vilket resulterade i det portugisiska imperiet. Monumentet Padrao dos Descombrimentos vittnar om deras bedrifter.

Belem-tårnet-i-Lissabon,-Portugal---Hideaways
Torre de Belém

Du kan också besöka Torre de Belém och Monsteiro dos Jeronimos, som är två av Portugals mest berömda monument. Du kan ta en paus på caféet Pasties Belém, där du kan njuta av en av nationens mest berömda delikatesser: krämfyllda tarteletter pudrade med kanel.

Alfama

Det vackraste distriktet i Lissabon, som är inklämt mellan backen där São Jorge finns, och floden nedanför. Här kan du gå runt i en labyrint av små gator, där gamla stentrappor leder dig över och under vattnet. Det är också här du hittar stadens katedral.

Ponte 25 de Abril

Den jättestora bron, som hänger högt över Tejofloden, kan ses från alla stadens backar och har en längd på cirka 1 kilometer.

Sporting och Benfica

Både fotbollsklubbar spelar sina matcher i staden, och biljetter kan hittas till rimliga priser.

Mer om Lissabon

Vi på Hideaways älskar Portugals huvudstad, och njuter av alla gånger vi får tillfälle att bo i staden. Vi skriver därför ofta inlägg om både Lissabon och Lissabonkusten här på bloggen. Läs bland annat om:

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Lissabons Turistbyrå, Turismo de Lisboa.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer