Lissabon har fått en ny utsiktsplats

ponte 25 abril
Ponte 25 abril fick sitt namn 1974, efter revolutionsdagen (Nejlikerevolutionen). Foto: Giuseppe Milo, CC BY 2.0.

Lissabon är känd för sina vackra miradouros, utsiktsplatser, där du enkelt kan komma till att spendera större delen av din semester i den portugisiska huvudstaden. Och nu har det tillkommit ytterligare en. I motsats till de klassiska miradouros som befinner sig på Lissabons sju höjder, hittar du den nyaste utsiktsplatsen upp i den ikoniska hängbron över floden Tejo.

Experiência Pilar

Den nya utsiktspunkten på 25-april-bron (Ponte 25 de Abril) är inredd i den stora pelaren, nummer 7, på Lissabon-sidan. Här tar en hiss besökare upp till vägbanans nivå på 72 meters höjd, och i motsats till bilisterna som susar över bron så att den nästan sjunger, kommer du har möjlighet att i lugn och ro njuta av utsikten över staden – framförallt Belém-distriktet, och över floden till den södra sidan. Om du inte lider av höjdskräck, bör du testa att gå hela vägen ut på balkongen, där det inte bara är glas runt om på sidorna, men också på vissa platser på golvet – det kan ganska enkelt få det att kittla till i magen!

Innan du kommer upp till den vackra panoramautsikten, passerar du en utställning. Här berättas brons historia, bland annat med en kortfilm och stora, runda matallplattor i golvet med inskriptioner. Bron som år 2016 firade 50 år, genomgick en renovation år 2013, och det var i samband med denna som idén om en ny utsiktsplats tog form. Om du promenerar eller cyklar den cirka 7 kilometer långa turen längs floden från det stora öppnat torget Praça do Comércio till Belémtornet, är bron – som du passerar ungefär halvvägs – en perfekt plats att ta en paus på. Det finns dock fler andra platser att slå sig ner på under vägen för att ta en förfriskning eller vila benen. Framme i Belém är det nästan ett måste att gå förbi bageriet Pasteis de Belém och njuta av en av de berömda små gräddtårtorna.

Ponte 25 de Abril
Du passerer under bron på promenaden längs Tejo-floden ut till Belém. Foto: Kai_Vogel, CC0 Creative Commons.

Resor till Lissabon

Vill du njuta av den bästa utgångspunkten för att fördjupa dig i Lissabons alla sevärdheter, och kunna njuta av brons stämning bör du välja ett hotell i hjärtat av huvudstaden. Hideaways är specialister på storstadssemestrar där du bor på handplockade, charmiga hotell där det mesta ligger inom promenadavstånd. Läs mer om reser till Lissabon här.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer