Linbanor och bergbanor på Madeira

Res till Madeira tillsammans med Escapeaway

På den bergiga ön Madeira har man genom åren byggt ett antal linbanor och natursköna bergbanor. Många av dessa kan vara lite svåra att hitta fram till – men här ger vi dig den information du behöver. De är alla värda sina besök, då dessa banor ofta ger enkelt tillgång till avsides platser – och på vägen bjuder de på otroliga utsikter över landskapet.

Monte Linbana

En gång i tiden var det ånglok som förband Funchal med den betagande orten Monte uppe i bergen, men idag är det moderna, sofistikerade linbanor som gör jobbet. Det är ett spännande sätt att se Madeiras dolda skönhet på, utan att miljön tar skada. Linbanan ger dig en chans att sväva ovanför några av Madeiras vidunderliga landskap.

Njut av Madeiras vackra landskap från öns linbanor. Foto: Filipe Gomes för Unsplash

Avgångsterminalen ligger vid parken Almirante Reis i den gamla delen av staden. Här finns goda parkeringsmöjligheter och stationen smälter vackert in i den moderna delen av den gamla stan. Monte-stationen ligger nära trädgården Monte Palace Tropical vid Caminho das Babosas mitt i ett charmerande landskap.

Turen upp till toppen, vilken tar cirka 15 minuter, är 3718 meter lång och har en lodrät stigning på 560 meter. Linbanan har totalt 39 kabiner med vardera 8 säten och kan transportera 800 passagerare i timmen.

Achadas da Cruz Linbana

Linbanan vid Achadas da Cruz (Porto Moniz) är ett attraktivt och modernt sätt att transportera folk mellan Achadas da Cruz och stranden. Du ska inte bli överraskad om du ser lokala landsmän transportera deras häst med på färden. Många lokalinvånare har nämligen sina marker och fält nedanför staden, och för att ge dem enklare tillgång till dessa, konstruerades linbanan.

Porto Moniz ligger spektakulärt till. Foto: Daniela Turcanu för Unsplash

Njut av den perfekta utsikten över det frodiga, gröna Porto Moniz från kabinen på Achadas da Cruz linbana. Den är öppen varje dag mellan klockan 10:00-18:00.

Rancho Linbana

Linbanan vid Rancho (när Cabo Girao) öppnade i augusti 2003. Den anlades ursprungligen som transportmedel för bönerna som hade en utmaning att ta med skörden hela vägen upp till toppen. Det finns två kabiner med vardera sex säten, vilka förbinder Rancho och Fajas do Cabo Girao.

I Rancho finns en restaurang samt en snackbar som serverar lokala rätter som t.ex. Espada (svart svärdfisk), picado (traditionell kötträtt) eller polvo de escabeche (en av många sätt att tillaga bläckfisk på). Om du bokar bord en dag i förväg kan du också prova några av de fantastiska brasilianska specialiteterna de också serverar.

Som du kan se från utsiktspunkten Cabo Girao, består Fajas do Cabo Girao i huvudsak av kornfält och en mycket vacker strand. Nedstigningen med linbanan till denna vackra plats kan ge ett sug i magen om du inte är ett stort fan av höga höjder, men nere på stranden kan du slappna av med en simtur. Så stäng ögonen och vänta tills kabinen når botten av berget.

Linbanan mellan Den Botaniska Trängården och Monte

Tack vare linbanorna har Madeira blivit mer och mer attraktiv och inte minst lättare att utforska för dig som vill besöka blomsterön. Ett gott exempel på detta är linbanan från den Botaniska Trädgården i Funchal upp till den berömda landsorten Monte som öppnade år 2005. Det innebär att Monte alltså har två linbanor.

Linbanan mellan Den botaniska trädgården och Monte ger också enkel tillgång till levadastigarna. Foto: Luís Cardoso för Unsplash

Den nya linbanan består av 12 kabiner med vardera 8 säten, och tar med dig på en nio minuter lång färd med helt otrolig utsikt över Funchal-bukten och floden Joao Gomes – ett område med sällsynt exotisk skönhet som inkluderar utsikt ner över den omfattande Laurissilva-skogen.

Ytterligare en fördel med den nya linbanan är att den också ger en lättare tillgång till levadastigarna vid Tornos, Bom Sucesso och Curral dos Romeiros, vilka är mycket populära bland entusiastiska vandrare.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Läs mer om resor till Madeira med Escapeaway här

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer