Levande historia i världens äldsta botaniska trädgård

Orto Botanico
Orto Botanico i Padova. Foto: Danny Navarro. Licens: CC BY 2.0

Besök Padova i Italien och världens äldsta botaniska trädgård – här kan du utforska en omfattande samling planter från hela världen, och sätta dig in i trädgårdens intressanta historia.

I den vackra norditalienska staden Padova, ligger världens äldsta botaniska trädgård, Orto Botanico. Även om du inte är speciellt intresserad av växter, kan jag bara på grund av trädgårdens intressanta historia rekommendera ett besök om du är på resa i denna del av Italien.

En levande historia

Orto Botanico skapades redan år 1545 på uppdrag av Padovas Universitet, som efterfrågade medicinska planter. Trädgårdens ursprungliga form är bibehållen, med en cirkulär mittpunkt, omgiven av vatten, som symboliserar världen. Senare har man lagt till ytterligare utsmyckningar och byggnader, men den nästan 500 år gamla trädgården används fortfarande till botanisk forskning.

Trädgården har fungerat som inspiration för botaniska trädgårdar jorden runt, och har genom historien inte minst bidragit till den vetenskapliga utvecklingen för en ökad förståelse av sammankopplingen mellan natur och kultur. Trädgårdens historiska betydelse, är en av anledningarna till att den nu finns upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Orto Botanico
Det finns gott om vackra växter i Orto Botanico. Foto: Xiquinho SilvaCC BY 2.0

När du går runt bland trädgårdens alla spännande plantor, kommer du också att känna av den långa historia, framförallt då du kommer till samlingens äldsta planta – en palm från 1585. Palmen växter i ett växthus i mitten av trädgården, tillsammans med andra gamla plantor, såsom en ginkgo och en magnolia från mitten av 1700-talet.

Utöver de mer än 3500 olika plantarterna rymmer Orto Botanico också ett omfattande bibliotek med över 50.000 böcker och historiska manuskript, samt Italiens näst största herbarium.

Det är möjligt att boka guidade rundvisningar (på engelska), där du under en timme får ett fint intryck av trädgårdens samlingar och historia.

Läs mer om Orto Botanico di Padavo på den officiella hemsidan

Resor till Italien

Padova är bara en av många städer i Italien, som är värt ett besök på din resa. Se Hideaways stora utbud av handplockade hotell och semesterbostäder i Italien, och hitta inspiration till din kommande resa här.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer