L’Eroica – ett stort vintage-cykellopp i Toscana

Idag susar många motionscyklister runt på dyra, avancerade racercyklar av kulfiber och titanium, med det finns också några som väljer att gå åt motsatt håll. Sedan slutet av 1990-talet har vintage-cykellopp runt om i Europa attraherat fler och fler deltagare. Ett av de största av dessa, tar plats i Toscana.

Stål, ull och grusvägar

Alla stolta ägare av en klassisk racercykel, Bici Eroiche, kan delta i det stora vintage-cykelloppet i ToscanaL’Erocia. Det innebär först och främst, att du ska ha en racercykel som är skapad 1987 eller tidigare. Loppets regler vittnar om, att det läggs stor vikt på ursprunget och finns således ett helt avsnitt i regelboken, som specificerar kraven på deltagarnas cyklar. Likaså uppmanas deltagarna att klä sig i korrekt kläder för tidsepoken, helst av ull. Har du på dig för moderna kläder, riskerar du att inte få delta – endast moderna cykelhjälmar tillåts (de är dock inte obligatoriska).

Klassisk cykelrytter
Cyklisterna lägger stor vikt på att delta i loppet iklädda cykelkläder och utrustning som passar till tidsperioden cykeln kommer från.. Foto: tetedelacourse, CC.

L’Eroica – en hyllning till historian

L’Eroica grundades 1997 av Giancarlo Brocci, som inte endast var fascinerad av de klassiska cykelloppen på landsvägarna och deras plats i Italiens historia och kultur, men också hade en önskan om att få återvända till något som var autentiskt och på riktigt. Därutöver var ett av löpets objektiv från starten, att öka underhållet av Toscanas karaktäristiska vita grusvägar. Vid första utgåvan av L’Eroica deltog endast 92 nostalgiska cyklister, men nu samlas tusentals cyklister från hela världen, varje år den första söndagen i oktober, vid starten i Gaiole in Chianti som ligger nordöst om Siena. De ser alla fram emot en vacker dag på landsvägarna i Chianti, Valdarbia och Val d’Orcia.

Cykelløb Toscana
Något förstapris finns inte, men det kan likväl vara svårt att inte drabbas av stämningen… Foto: tetedelacourse, CC.
druer
Energidepåerna ska fyllas upp! Mat och dryck erbjuds under vägen, bland annat i form av lokala specialiteter. Eventuella småreparationer av cykeln, får man dock stå för själv. Foto: tetedelacourse, CC.

Rutter – något för alla nivåer

Vid anmälningen väljer man en av fem rutter, med det är dock möjligt att ändra sig hela vägen fram till start. Det handlar inte om att komma först, då loppet är en så kallad non-competetive leisure ride. Det finns dock tidsgränser som måste hållas för ett officiellt deltagande. De första deltagarna skickas iväg före soluppgången – de ska ut på den längsta av loppets fem rutter. Denna längsta rutt, är på 209 km, och leder cyklisterna vida runt, bland annat förbi Siena och talrika vackra, små medeltidsstäder, som t.ex. Buonconvento. Det tar normalt 10-12 timmar att genomföra denna rutt.

Har du lust att delta i en unik cykelupplevelse, men kanske inte är tränad till den längsta rutten? Med rutter på 135, 115, 75 och 46 km, finns här något för alla. Rutterna på 135 och 115 km rekommenderas, enligt arrangörerna, dock endast till seriösa motionscyklister. Inte minst på grund av alla stigningar och långa sträckor med grus, vilka kräver starka ben och god balans. Är du debutant, eller i semesterform, kan den kortaste rutten däremot vara en god möjlighet för att stifta bekantskap med loppet och uppleva stämningen. Du hittar anmälningsblankett och ytterligare information om loppet på den den officiella hemsidan.

L’Eroica Percorso Permanente

Har du inte möjlighet för att åka på cykelsemester i Toscana precis i början av oktober? Du kan hela året, på egen hand, följa en “permanent” rutt som också startar i Gaiole in Chianti och leder dig genom några av Toscanas vackraste landskap. Dessutom passerar du en pärlrad av regionens mest charmiga landsorter, där du kan stanna för att fylla på flaskorna och eventuellt ladda batterierna med en god bit mat. Du hittar en ruttbeskrivning på L’Eroicas hemsida.

Buonconvento feriebolig
Slappna av mellan utmaningarna till cykel, i vackra omgivningar.

Handplockade semesterbostäder till cykelsemestern i Toscana

En av de viktigaste betingelserna för att få en lyckad cykelsemester är, att du har en god bas att vända tillbaka till efter en upplevelserik dag på sadeln. En plats där du kan slappna av och samla ny energi till nya turer. Escapeaway erbjuder ett urval på flera hundra semesterbostäder i Toscana, som alla är handplockade och besökta av oss. Vi känner till Italien utan och innan – framförallt Toscana. Har du behov av hjälp med att planera en aktiv semester här, i hjärtat av Italien, är du välkommen att kontakta oss. Sök priser på alla våra resor till Toscana här.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer