Lär känna ditt portvin – Portugals mest populära vin

Portvin kan serveras både i rumstemperatur och avkylt - vad föredrar du?

Äkta portvin härstammar från området runt Duorofloden, som löper fram genom vackra Porto. Det är stadens – och större delen av Portugals – mest populära dessertvin, även om portvinet på senare dagar också vunnit mark som ett vin som dricks till mer än bara efterrätten.

Portvin passar till det mesta

Ja, på senare år har det blivit allt mer vanligt, att man dricker portvin till lunchen, eller som en drink på stan efter middagen. Alla olika smaknyanser som finns i portvins-familjen, gör att portvin faktiskt passar till det mesta. Endast fantasin sätter gränser.

Portvin finns både i söta, halvsöta och torra varianter, och kan drickas både i rumstemperatur och nerkylt. I Sverige känner vi nog främst till den i dess söta variant, vilken serveras i rumstemperatur, men i Portugal tillhör det vanligheterna att dricka kallt portvin.

Douro-floden vinmarker
Landskapet runt Duorofloden, med alla de vackra vinfälten, är ett av de vackraste i Portugal.

Olika typer av Portvin

Tawny

Detta är den typ som det säljs mest av i Skandinavien – ett väldigt gott dessertvin. Det är stor variation på Tawny-portvin, men Tawny Reserva kännetecknas av att det åldrats på träfat i minst sju år, vilket ger en nötaktig smak.

Blandade Tawny-sorter har, i motsats till Reserva-sorten, mycket olika åldrar, men den genomsnittliga åldern på de viner den är blandad av, ska framgå av etiketten.

Ruby

Yngre viner, som typiskt är åldrade i metalltunnor under 3-5 år. De är rätt fuktiga i smaken och har en djup färg. Detta är en av de billigaste sorterna av portvin.

Viner med indikation av dess ålder

Dessa viner är ofta av Tawny-sorten, och blandas av viner från olika år, för att få fram en unik smakkaraktär. Åldern på dessa viner varierar typrisk mellan 10-30 år. Om vinet är över 40 år, indikeras detta utan ytterligare precision.

Ost og portvin
Ost och portvin är två av Portugals gastronomiska specialiteter.

Vintage-portvin och vitt portvin

Liksom rödvin, är några portvin mer sublima än andra, och Porto – samt de flesta portugisiska städer – är fulla med specialbutiker som säljer allt från goda budgetvarianter av portvin till lyxvarianterna som är världens bästa… och dyraste.

Om du tycker att en cocktail av choklad, kaffe, kakao, kanel, peppar och cigarr låter läckert, ska du kanske överväga att skämma bort dig själv med ett glas vintage-portvin. Dessa viner kommer från exceptionellt bra år, från specifika områden i Porto-regionen. Vinerna har en fantastisk, mycket djup, färg och en kraftig smak. De kan utan problem avnjutas för sig själv, utan någon mat till.

Portvinskælder Porto
Portvinskällare i Porto. Foto: Ricardo Martins, CC BY 2.0.

Ett exempel på ett fantastiskt vintage-portvin, är 1983 Porto Boa Vista Vintage.

Vi svenskar förknippar ofta portvin med en mörkröd färg, men du behöver inte spendera lång tid i Portugal innan du upptäcker att portvinets färg varierar från nästan svart, via olika nyanser av rött, till vitt, gult och gyllene. Vitt portvin, som åldrats flera år, har de samma egenskaperna som en Tawny, men i en ljus utgåva.

Ett glas vitt portvin med istärningar och en skvätt tonic i, är en gåva från himlen på en varm eftermiddag! Men var försiktig: portvin är så gott att det är lätt att vilja ha mer, och alkoholprocenten är något högre än för rött vin.

Taggar från artikeln
,
Mer av Lars Henriksen

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer