Lär dig mer om hamburgarens historia

Shake Shack
Kommer hamburgaren verkligen från Hamburg? Eller är det en sanning med modifikation? Foto: Shinya Suzuki CC BY-ND 2.0

Hamburgaren är för USA, vad sushi är för Japan och pizza är för Italien – en kulinarisk ikon och en del av landets identitet. Det som en gång bestod av rester av kött som hackades ihop och serverades till arbetarklassen, har idag vuxit till en maträtt som älskas av alla samhällsklasser över hela världen. Över 70 procent av allt kött som serveras på de amerikanska restaurangerna är de facto burgare, och landets invånare äter tillsammans 50 miljarder hamburgare varje år – så ja, att hamburgaren ligger det amerikanska folket varmt om hjärtat, det råder det ingen tvekan om.

Hamburgarens historia

Många tror att hamburgaren härstammar helt och hållet från Hamburg i Tyskland, och då detta är sant i viss mån, är det också en sanning med modifikation. Hamburgaren så som den serveras idag – en biff mellan två skivor bröd – skapades nämligen i USA, men det är möjligt att den aldrig hade uppfunnits om det inte var för att tyskarna tog med sig en tradition som i sin tur kan ledas tillbaka till det Mongoliska riket på 1200-talet. Men låt oss ta det från början.

Vill du veta vilka hamburgerhak du måste besöka på en resa till New York? Då hittar du min topp 5 lista över New Yorks hamburgare här

Djingis Khan och hans armé

De första spåren av något som ens kan liknas vid en hamburgare, kan härledas hela vägen tillbaka till 1200-talet, då Djingis Khan – härskaren av alla härskare – och hans stora armé begav sig runt på sina erövringståg.

Djingis Khan
Det är svårt att föreställa sig Djingis Khan med en hamburgare i näven… men han har ett finger med i hamburgarens historia… Foto: William Cho. CC BY-SA 2.0.

Det fanns sällan tid att slå läger och bygga eldar, så armén behövde finna en lösning på hur de kunde få i sig mat medan de red på sina hästar. Köttfärs som formades till runda biffar, och sedan placerades under sadeln blev lösningen. I samband med att hären tog sig framåt, skapade friktionen mellan sadeln och hästen en värme som tillagade köttet och gjorde det tillräckligt mört att äta.

Invasionen av Ryssland gav oss steak tartare

I samband med att Djingis Khans sonson, Khubilai Khan, invaderade Ryssland på slutet av 1200-talet, följde naturligtvis mongolernas unika diet av runda köttfärsbiffar med i ockupationen. Ryssarna tog till sig den kulinariska traditionen och anpassade den till sitt eget kök där den fick namnet Steak Tartare (råbiff) – ett namn som troligen kommer från ordet Tatar, en av många mongoliska stammar.

Från Ryssland till Hamburg och vidare västerut

Via handel på Östersjön, tog den råa delikatessen sig hela vägen från Ryssland till Tyskland, och på 1600-talet hade köttfärs hunnit bli en populär rätt bland tyskarna. I Tyskland använde man köttfärsen på två sätt: som stoppning i korv, eller i en färs utblandad med lök och brödsmulor, som sedan formades till en biff och stektes – så kallade Frikadelle eller Bulette.

Five Guys
Brödet är det som skiljer en Hamburg Steak från det vi idag kallar Hamburgare. Foto: Neil Conway. CC BY 2.0.

På början av 1800-talet immigrerade många tyskar till USA, på flykt från politiskt förtryck i hemlandet. Färjorna till USA avgick från den stora hamnstaden Hamburg, och med sig i bagaget hade tyskarna naturligtvis sina recept på frikadelle – men i USA fick de namnet Hamburg Steak på grund av färjornas ursprung. Det är ungefär här som länken mellan Hamburgs frikadelle och den klassiska hamburgaren slutar. Skillnaden mellan Hamburg Steak och Hamburgare, så som vi känner till dem idag, är framförallt en sak: brödet.

Vem kom egentligen på idén: bröd-biff-bröd?

Nu när vi vet hur själva biffen tog sig till Nordamerika, återstår frågan om vem som först kombinerade den med bröd och således skapade den hamburgare som vi idag har kommit att älska. Tyvärr finns det inte bara ett svar på den frågan, det är nämligen många som vill ta åt sig äran för att ha uppfunnit världens mest populära snabbmat.

Enligt USAs nationalbibliotek, serverade Louis’ Lunch i New Haven, Connecticut, köttfärsbiffar mellan två skivor bröd år 1895. En annan historia berättar om hur “Hamburger Charlie Nagreen” redan år 1885 bestämde sig för att servera sina köttbullar mellan två bröd på en matmarknad där han deltog. Charlie hade haft svårt att sälja sina köttbullar till marknadens besökare och bestämde sig därför för att platta till köttbullarna och servera dem i bröd så att gästerna lättare kunde ta maten med sig. En tredje historia berättar om The Menches Brothers, som påstås ha uppfunnit hamburgaren år 1885 då de korvar de serverade på en mässa tog slut, och de istället fick använda sig av köttfärs för att skapa en biff de kunde servera i brödet.

Hamburgare
Vem som är hamburgarens riktiga uppfinnare kommer vi nog aldrig få reda på… Foto: George N. CC BY 2.0.

Det finns otaliga historier om hamburgarens uppfinnare. Men oavsett vem det faktiskt var som var först, så kvarstår det faktum att hamburgaren på kort tid växte sig otroligt populär.

Hamburgaren idag

Ett drygt århundrade har passerat sedan den amerikanska hamburgaren först såg dagens ljus, och idag säljs den över hela världen, i otaliga versioner. Hamburgaren är en huvudkomponent både i snabbmatsindustrin, bland food trucks och på gourmetrestaurangerna, och de är nu så populära världen över att ekonomer jämför länders köpkraft genom att använda The Big Max Index. Tänk om Djingis Khan och hans armé hade vetat det för 800 år sedan…

Testa hamburgaren i dess ursprungsland

New York är en av de platser i världen, där hamburgarindustrin blomstrar som bäst. Om du vill testa the real deal och uppleva hamburgaren precis så som amerikanarna gör det, har du alla möjligheter till detta på en resa till New York med Hideaways. Vi har handplockat de bästa hotellen till dig, så det enda du behöver göra, är att checka in, sedan väntar stadens alla hamburgar-hak på ditt besök.

Läs mer om resor till New York med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer