Lär dig mer om Colosseums okända historia

Visste du, att Colosseum på 1600-talet var en favoritdestination för botaniker, på grund av alla de växtarter som hade slagit rot bland ruinerna? Så tidigt som 1643 började naturforskare att göra detaljerade kataloger över Colosseums alla växtarter, och noterade hela 337 olika arter.

Eller visste du, att Påve Sixtus V, i slutet av 1500-talet försökte att göra om Colosseum till en ull-fabrik med produktion på arenans golv och bostäder på de översta våningarna? Men på grund av de enorma omkostnaderna i samband med projektet, gav man upp idéerna efter att Påve Sixtus V dog år 1590.

Eller visste du, att arenan på 1200-talet användes som fästning av den mäktiga romerska familjen Frangipani? Frangipani kontrollerade delar av Colosseum på början av 1100-talet, och byggde bland annat en rad tunnlar från Colosseum till Frangipanis bostäder i området. De fick ge upp sit grepp om amfiteatern, då Påve Innocens IV tog över på mitten av 1200-talet.

Ett av världens mest besökta monument

Med över 6 miljoner besökare varje år, är Colosseum ett av världens mest besökta monument.

Byggnationen av Colosseum började år 72 e.Kr. under Kejsare Vespasian, och färdigställdes 80 år senare under Vespasians son, Titus. När Colosseum stod klar, var det den största romerska amfiteatern i världen, med en längd på 188 meter, en bredd på 156 meter, och en höjd på 57 meter.

 

Colosseum ved forårstid
Colosseums inre, med de underjordiska gångarna
Amfiteatern beundras inifrån
Den mäktiga arenan sett utifrån på våren

Under det romerska imperiet och mottot panem et circenses (bröd och skådespel), blev Colosseum – på den tiden känd som “Den Flaviska Amfiteatern” – en spektakulär teater, med plats till mellan 50.000 och 80.000 åskådare, som från sina platser kunde titta på utställningar av exotiska djur, avrättningar av fångar, gladiatorspel, framföranden av teaterstycken, djurjakter, och – vid särskilda tillfällen – kamper på vatten (kallade naumachia på latin) mellan krigsfångar och andra fångar dömda till döden.

Vill du veta mer om Colosseum?

Läs mycket mer om den världsberömda amfiteatern här på bloggen, eller besök vår sida om Colosseum här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotel

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer